Film Muž, který stál v cestě, je dotočen

20.08.2022 \\ Film/TV

Režisér Petr Nikolaev dotočil před několika týdny snímek Muž, který stál v cestě, jež zachycuje dramatické události 21. srpna 1968 v Československu. V hlavní roli lékaře a politika Františka Kriegela, hrdiny Pražského jara, který se jako jediný vzepřel Brežněvovi a nepodepsal takzvaný Moskevský protokol, se představí Tomáš Töpfer. Historické drama bude mít premiéru na jaře 2023.

Herec Tomáš Töpfer mluví o postavě Františka Kriegela ve filmu Muž, který stál v cestě, jako o své životní roli. „Téma tohoto filmu je obrovské. Je velmi potřebné, aby se o něm vědělo. Každý by měl znát, co znamenal rok 1968 v historii Československa. A poznat i příběh Františka Kriegela, který je jednak důležitým připomenutím pro pamětníky, ale zároveň novým sdělením pro současnou mladou generaci. Zvláště v této době,“ osvětlil jednasedmdesátiletý herec.

Roli manželky hlavního hrdiny Rivy Kriegelové si zahrála slovenská herečka Zuzana Mauréry, Alois Švehlík ztvárnil prezidenta Ludvíka Svobodu, Jiří Ployhar premiéra Oldřicha Černíka, Přemysl Bureš politika Josefa Smrkovského, slovenský herec Daniel Heriban se zhostil role Alexandra Dubčeka a Adrian Jastraban se ujal postavy dlouholetého přítele Františka Kriegela, nastupujícího ctižádostivého komunisty Gustáva Husáka, který se následně dostane do čela KSČ a postaví se proti Krieglovi.

Režisér Petr Nikolaev, který má za sebou úspěšné filmy jako Lidice, Báječná léta pod psa, Kousek nebe, …a bude hůř nebo Příběh kmotra, vnímá téma snímku velmi intenzivně. „Film popisuje historické drama, kdy jsou naděje a sny jednoho malého státu rozdrceny agresivní velmocí. Poselství snímku je navíc krutě aktualizováno chováním Putinovského Kremlu na Ukrajině. Každý divák tak dostane díky hlavnímu hrdinovi filmu Františku Kriegelovi lekci osobní odvahy,“ dodal režisér.

Ambiciózní projekt producentské společnosti Bio Illusion se začal natáčet v listopadu 2021 na Ukrajině, v Buči nedaleko Kyjeva, pokračoval natáčením v Čechách, a poslední záběry byly dotočeny v červnu 2022 v polské Varšavě. Tam vznikaly scény odehrávající se v Kremlu.

Historický film Muž, který stál v cestě vzniká v koprodukci České republiky, Ukrajiny a Litvy za podpory Státního fondu kinematografie, Ukrajinské státní filmové agentury, televize Nova a platformy VOYO, Pardubického kraje, Moravskoslezského kraje, Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund, Nadace Charty 77, Nadace Blíž k sobě, Vršanské uhelné a v koprodukci s Insightmedia a Artbox. Premiéra snímku je naplánována na jaro 2023, českým distributorem je společnost Bontonfilm.

Zrůdnost doby

V noci 21. srpna 1968 byl František Kriegel společně s čelními představiteli komunistické strany Československa, generálním tajemníkem ÚV KSČ Alexanderem Dubčekem, předsedou vlády Oldřichem Černíkem, předsedou Národního shromáždění Josefem Smrkovským
a poslanci České národní rady Josefem Špačkem a Bohumilem Šimonem zatčen a unesen do Moskvy. Byl jediným československým politikem, který se dokázal v moskevském zajetí i pod hrozbou likvidace postavit Leonidu Iljiči Brežněvovi, a nepodepsal Moskevský protokol, znamenající souhlas s okupací Československa v roce 1968. František Kriegel, jehož osudu je film věnován, byl jedním ze čtyř poslanců Národního shromáždění, kteří na podzim 1968 hlasovali proti přijetí smlouvy o „dočasném pobytu“ sovětských vojsk na území ČSSR. Po roce 1968 byl pronásledován a později byl signatářem Charty 77. Dobové drama poukazuje na zrůdnost invaze vojsk i komunistického režimu.

Tvůrci:

Režie: Petr Nikolaev
Scénář: Ivan Fíla

Kamera: Ramunas Greičius

Architekt: Jan Vlček

Kostýmní výtvarnice: Andrea Králová

Masky: Eva Ungrová

Dramaturgie: Mária Dufková

Výkonný producent: Kateřina Špůrová

Producenti: Miloslav Šmídmajer, Pavel Šmídmajer – Bio Illusion

Koproducenti: Volodymyr Filippov, Andriy Suyarko – Insightmedia Producing Center, Kestutis Drazdauskaz – Artbox

 

Fotogalerie