Jak vybrat vhodný brousek pro vaše nože

18.08.2022 \\ Design/Domov

Koupili jste si kvalitní nože a přemýšlíte, jak o ně pečovat, aby zůstaly ve stejném stavu, jako po přinesení z obchodu? Pak by vám doma neměl chybět kvalitní brousek, který udrží vaše nože stále ostré a v dobrém stavu. Jak vybrat ten pravý? A jaké jsou vlastně druhy brousků?

Jaký brousek vybrat?

Mechanický brousek

Klasický, dobře známý ruční brousek. Jeho použití je snadné a bezpečné, nůž vám do správného úhlu pomohou správně navést vodicí drážky a pak už stačí pouze pohybovat čepelí nože dopředu a zpět. „Výhodou mechanických brousků je nízká pořizovací cena, kompaktní rozměry a snadné používání. Kromě toho mechanický brousek využijete i například na broušení nožů se zubatou čepelí či kuchyňských nůžek,“ uvádí Andrea Šlechtová z webu kovanenoze.cz.

Elektrický brousek

Elektrický brousek je modernějším sourozencem toho mechanického. Stejně, jak brousek mechanický má i ten elektrický vodicí drážky, díky kterým je čepel nože při broušení ve správném úhlu. A samotné broušení potom obstará elektromotor. Výhody elektrického brousku jsou určitě jeho bezpečnost a jednoduchá manipulace. Oproti tomu mechanickému má potom o trochu vyšší cenu.

Brusný kámen

Jednoduché a elegantní provedení, které zvládne nabrousit i už na první pohled nenabrusitelný nůž. Téměř všechny brusné kameny jsou oboustranné, přičemž na jedné straně je hrubší povrch, který slouží k přesnému tvarování čepele a jejímu nabroušení, a na druhé straně je povrch jemnější a je využíván k doostření čepele. Velkou nevýhodou brusného kamene je náročnost použití. Práce s ním je, pokud nejste profík, často zdlouhavá a namáhavá. Brusný kámen proto nejčastěji vyhledávají profesionální kuchaři a řezníci.

Materiál brousků

Při výrobě brousků jsou využívány různé typy slitin, jejichž největší rozdíl je ten cenový. Na ty levnější se nejčastěji používá nerez či uhlíková ocel. Ty dražší potom bývají zpravidla z diamantové oceli.

Brousek z nerezové oceli sice velmi dobře odolává korozi, na broušení nožů, zvláště potom těch kvalitních a z tvrdých materiálů, není příliš ideální. Podstatně lepší jsou brousky z uhlíkové oceli, ty si poradí i s noži s tvrdou čepelí, vyžadují však o něco větší péči než první zmíněné. Třetím a posledním běžně dostupným materiálem, používaným na výrobu brousků, je diamantová ocel. Ta obsahuje mikročástice z diamantu a vyniká vysokou tvrdostí, díky které je vhodná k broušení těch nejkvalitnějších profesionálních nožů.

Jak udržt své nože ostré snadno a bezpečně

Pořiďte si brousek, který nemusíte držet v ruce. AnySharp X-Blade je oceňovaný brousek Red Dot Design Award 2019 a kombinuje krásný moderní nadčasový design a vynikající funkčnost. Brousek se sám přizpůsobí úhlu ostří a práci s ním zvládne i naprostý laik.

Cena: 2 190 Kč

K dostání na www.kovanenoze.cz