Sušicko nabízí turistům propracovanou síť nabíjecích stanic pro elektrokola

22.06.2022 \\ Informace

Síť smysluplně rozmístěných nabíjecích stanic pro elektrokola vznikla jako první projekt organizace Destinace Sušicko. Ta propojuje veřejný a soukromý sektor s cílem podpořit rozvoj šumavského podhůří. Město Sušice a okolí, lokální veřejné instituce a místní podnikatelé spojili své síly, aby zvyšovali povědomí o regionu, řešili aktuální problémy a hledali příležitosti ke společnému růstu. Všichni se shodli na nesporném potenciálu Sušicka jako cykloturistické oblasti. To dalo vzniknout plánu na vytvoření tras s nabíjecími stanicemi pro elektrokola. Elektrokola umožní zvládnutí i náročnějších tras širšímu spektru cyklistů. Na delší složitější cesty se tak mohou vydat i ti méně zdatní a řady turistů na Sušicku se rozšíří. Přestávky na nabíjení se navíc dají využít k poznávání okolí. S touto vizí byly stanice umístěny do turisticky zajímavých lokalit.

Sušicko je malebný kraj plný kopců a kopečků, ideální pro výlety na kolech a elektrokolech. “Sušicko je bezesporu pravým rájem pro cyklisty. Ti u nás mohou nejen obdivovat krásy přírody, ale i poznávat místní kulturu a kochat se četnými historickými památkami. Věříme, že instalace nabíjecích stanic pro elektrokola povede k dalšímu rozvoji cykloturismu u nás,” vysvětluje Pavel Javorský z organizace Destinace Sušicko. Rozmístění dobíjecích stanic bylo navrženo tak, aby každé z nich nabízelo zajímavé možnosti využití volného času. Než se kolo dobije, cyklista se zvládne občerstvit, projde si muzeum nebo se vydá po naučné stezce.

První dobíjecí stanice se nachází v pivovaru U Švelchů. Tam se dá dobře najíst a ochutnat místní pivo. To vše v nedaleké vzdálenosti od centra Sušice. Trasa pokračuje k Infocentru Žihobce, kde se nachází muzeum Lamberská stezka, Finské centrum Stella Polaris a naučná stezka Netopýřím parkem. I zde se dá občerstvit. Elektrokolo si výletníci dobíjí také v zámeckém parku v Žichovicích. Čtvrtým místem disponujícím nabíjecí stanicí je Frymburk, vesnička s kapličkou svatého Antonína a naučnou stezkou napříč obcí. Další zastávkou na trase je Outline centrum Jiřičná s hobitím domečkem pro děti, lanovým centrem, grilovanými dobrotami a širokou nabídkou dalšího vyžití. Šestá dobíjecí stanice se nachází v krásném areálu Vogelsang. Cyklotrasu uzavírá stanice ve Strašíně. Tady nikdo nesmí opomenout procházku ke kostelu Narození Panny Marie, která je významným poutním místem.

NABÍJECÍ STANICE NA SUŠICKU:

  • Pivovar Švelch Sušice
  • Infocentrum Žihobce
  • Zámecký park Žichovice
  • hasičská zbrojnice Frymburk
  • Outline centrum Jiřičná
  • rezidence Vogelsang
  • Obecní úřad Strašín

Více informací naleznete na Cyklistika | Destinace Sušicko (susicko.cz).