Chcete brigádu? Kde hledat a na co si dát pozor?

21.06.2022 \\ Byznys

Brigáda je skvělou příležitostí, jak si vydělat peníze nejen v létě, získat pracovní zkušenosti, kontakty a zažít něco nového. O studenty – brigádníky budou letos v létě velký zájem, protože nezaměstnanost je nízká a proticovidové opatření jsou utlumená.

Prvním krokem při hledání vhodné brigády je mít alespoň trochu jasno v tom, co byste chtěli dělat a v jaké lokalitě by to mělo být. „Internet nabízí opravdu mnoho možností, kde brigádu hledat. Doporučuji sledovat pracovní portály, webové stránky personálních agentur, různé skupiny na Facebooku, ale pokud máte nějakého vysněného potencionálního zaměstnavatele, tak pak jeho web," říká personální konzultant Patrik Dovina z MAXIN´S Group.

Kdo může na brigádu

Pod pojmem brigáda si můžeme představit krátkodobý či příležitostný pracovní poměr založený nejčastěji na dohodě o provedení práce či dohodě o pracovní činnosti. Brigády jako takové nejsou vhodné jen pro studenty, kteří si chtějí zejména o letních prázdninách přivydělat, ale dohody o práci konané mimo pracovní poměr mohou uzavřít např. i důchodci. „Na brigádu může podle legislativy člověk, který již dosáhl věku 15 let a současně dokončil školní docházku na základní škole. Pro studenty pak platí slevy na daních, pokud současně splňují podmínku věku do 26 let, případně až do 28 roku věku, pokud absolvují denní studium v doktorském programu," upozorňuje odborník z MAXIN´S Group.

Mladiství mladší 18 let nesmí pracovat více než 8 hodin v kuse. Při výkonu brigády mohou pracovat maximálně 40 hodin týdně. Mezi jednotlivými směnami musí využít dobu odpočinku minimálně 12 hodin.

„Noční směny a přesčasy jsou u zaměstnanců mladších 18 let zakázané. Výjimku tvoří mladiství starší 16 let, kteří mohou pracovat v noci, pokud to výkon povolání vyžaduje. Nesmí však přesahovat jednu hodinu. V České republice začíná oficiálně noční směna ve 22 hodin. Brigádník může navázat na svou denní směnu a svou práci ukončit ve 23 hodin, nikoliv později. Po tuto dobu musí být pod dozorem pracovníka staršího 18 let,“ pokračuje P.  Dovina.

Dokumenty a smlouva

Personální poradce doporučuje mít vždy pracovní smlouvu se zaměstnavatelem, protože to, co je na papíře, je obtížnější nedodržovat. Smlouva by měla uvádět druh práce, výši odměny, informace o tom, jak a kdy bude odměna vyplacena, rozsah pracovní doby a období trvání. K jejímu uzavření budete potřebovat také potvrzení o školní docházce, někdy je vyžadováno lékařské potvrzení a u osob mladších 18 let souhlas rodiče.

„Nejoblíbenější pracovně právní vztah pro případ příležitostných zaměstnání jako jsou brigády je „Dohoda o provedení práce“ (DPP) – nižší zdanění a jednodušší administrativa jsou hlavní důvody a pozitiva tohoto smluvního vztahu. DPP umožňuje pracovat 300 hodin za daný kalendářní rok," říká odborník z MAXIN´S Group, což je způsob, jak pracovat naplno, vydělávat si a dodržovat přitom zákoník práce.

Odvody a pojistné

Pro odvod sociálního a zdravotního pojištění platí v případě DPP jednoduché pravidlo, do výdělku 10 000 Kč za měsíc neodvádí odvody zaměstnanec ani zaměstnavatel. Pro výpočet daně z příjmu je důležitý především fakt, jestli zaměstnanec podepsal u zaměstnavatele prohlášení k dani a zda uplatňuje právě u tohoto zaměstnavatele základní daňovou slevu na poplatníka.

Pozor při pracovní neschopnosti – pokud neodvádí odvody zaměstnavatel ani zaměstnanec díky výdělku pod 10 000 Kč za měsíc, pak v případě pracovní neschopnosti nemá student – brigádník nárok na výplatu náhrad a nemá nárok na dávky v nezaměstnanosti po skončení pracovní smlouvy.

„Brigády jsou ale skvělým způsobem, jak dosáhnout zisku, a navíc získat pracovní návyky a zkušenosti, které zúročíte při hledání práce po ukončení studia. Na konci brigády není na škodu požádat svého zaměstnavatele o písemné hodnocení. Možná se vám to bude hodit při pracovním pohovoru, až se budete ucházet o reálnou plnohodnotnou práci," uzavírá P.  Dovina z MAXIN´S Group.

Kde můžete hledat brigádu?

  • na pracovních portálech (např. Jobs.cz, prace.cz, maxins.cz, idealnibrigada.cz, fajnbriady.cz)
  • ve facebookových skupinách zadejte klíčové slovo "brigáda"
  • na webových stránkách potenciálního zaměstnavatele pro budoucí „dreams job“
  • mezi rodinnými příslušníky, přáteli
  • všude kolem vás, jen chodit s otevřenýma očima a všimnout si informací o pracovní nabídce přímo na dveřích zařízení