Režisér Šimon Holý přichází s dalším palčivým tématem

06.06.2022 \\ Film/TV

Film A pak přišla láska… vypráví příběh Kristýny, vystudované psycholožky a moderátorky marketingových průzkumů, která zoufale hledá lásku a štěstí. Rozhodne se proto jet se svou dcerou Sárou na víkend za kartářkou Zdenou. Ta bydlí ve mlýně na samotě u lesa společně se svou neteří Lenkou. Skrze rodové léčení a výklady karet Kristýna zjistí více o svém problematickém vztahu k okolí, ale také o vztahu ke své dceři i sobě samotné.

Se svým druhým celovečerním filmem s názvem A pak přišla láska… se režisér a scenárista Šimon Holý znovu vrací na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Tentokrát v nové soutěžní sekci Proxima, kde uvede snímek o palčivém tématu nejen české společností – šarlatánství a předražené esoterice bez obsahu. Film má svou distribuční premiéru v Česku naplánovanou na konec listopadu, slovenská premiéra potom proběhne na začátku příštího roku.

„Na filmu mě kromě samotného tématu zajímala taky možnost vyzkoušet si v našem filmovém prostředí netypický způsob práce – improvizaci. Film měl od počátku jenom čtyřstránkový treatment, se kterým jsme potom pracovali až na place. Scenáristky jsou tak kromě mě i všechny čtyři představitelky hlavních rolí, které do svých postav promítly různé věci ze svého osobního života,“ vysvětlil režisér Šimon Holý, jehož celovečerní prvotina Zrcadla ve tmě zazářila na loňském ročníku KVIFF.

„Často jsem byla překvapená, když se po dotočení obrazu řeklo ‚máme to‘. Měla jsem pocit, že si jen tak běžně povídáme, řešíme vlastní problémy, bavíme se spontánně o vzniklých situacích... Nebyly jsme svázané pevným textem ani předurčeným charakterem postavy, improvizace v mantinelech režie nás nutila jednat reálně. Ať už více, či méně sympaticky, pořád jsme to byly my. Setkat se s pravdou před kamerou je nesmírně zajímavá zkušenost, jsem za ni režisérovi a kolegyním spoluherečkám vděčná,“ svěřila se představitelka Sáry Sara Venclovská, kterou mohli diváci zaznamenat například ve snímku Domácí péče, premiérovaném na KVIFF v roce 2015.

Eliška Soukupová, jež ztvárnila roli Lenky, se zase objevila v režisérově snímku Zrcadla ve tmě jako tanečnice. „Už na první štábové schůzce mi bylo jasné, že tenhle film bude fungovat. Točit improvizovaný snímek je velká výzva, ale když získáte důvěru v kolektiv, který na něm pracuje, jde to samo. Je to hrozné klišé, ale my jsme tenhle film vážně spíš žili, než natáčeli,“ osvětlila.

„Spousta věcí vznikala v průběhu natáčení na lokacích intuitivně. Byl to jiný úhel zodpovědnosti. Ráda pracuju autorsky, takže mě bavilo, že jsem se mohla podílet na vytvoření postavy a dialogové linky. Navíc s režisérem Šimonem Holým se znám dlouho, on ví, co chce, a zároveň je otevřený dialogu. Žene ho moc krásná síla a jeho chuť tvořit je opravdu velká. Bylo to celé velice obohacující,” dodala představitelka kartářky Zdeny Tereza Hofová.

Film produkovala společnost šššššFilm společně s koproducenty Bridge Films, Studio Beep a PFX. Byl také podpořen krajem Vysočina a statutárním městem Jihlava. V současné době hledá film sales i distributory po celém světě. Více informací najdete na webu www.sssssfilm.com.

Hrají: Pavla Tomicová, Sara Venclovská, Tereza Hofová, Eliška Soukupová, Marián Chalány, Nirav Prajapati a další.

 

Fotogalerie