Unikátní kuchařská soutěž vynesla Čechům stříbro

19.05.2022 \\ Podniky

Prestižní mezinárodní kuchařskou soutěž Aramark International Chefs’ Cup vyhrál německý tým, čeští kuchaři skončili druzí. Unikátní zápolení kuchařů z mnoha zemí proběhlo na konci dubna v české metropoli. Organizátorem mezinárodní soutěže, která v minulých letech proběhla v Londýně či v Barceloně, je mezinárodní společnost Aramark, jež zajišťuje firemní stravování pro velké společnosti po celém světě. Letos v Praze se konal 6. ročník soutěže.

Šéfkuchař Jiří Malina se svou pomocnicí Romanou Flídrovou pro Česko vybojoval skvělé druhé místo. Toto vysoké umístění je nejlepší dosud a navíc na domácí půdě. Jiří Malina pracuje v Aramarku na pozici "létajícího šéfkuchaře" - ten má pod sebou nastavování procesů v restauracích, primárně v moravském regionu. Zároveň je také šéfcukrářem a držitelem bronzové medaile z kulinářské soutěže ve Stuttgartu. A jaké kreace předvedli na talíři? Na začátek porotcům předložili candáta s pečenou řepou, koprovou smetanou a jablky, poté následovalo hrachové pyré s tvarohem s pečenými lískovými ořechy, rajčátky a parmazánovým crumble. Jako hlavní chod podávali pečený srnčí hřbet s pečeným celerem a kroketami plněnými slaninou.

„Český šéfkuchař Malina, který skončil jako druhý, mě příjemně překvapil. Nejvíce mě zaujal jeho čokoládový desert, tedy krém z hořké čokolády, maliny, malinový gel, vanilková espuma a limetkové pusinky,“ popisuje své dojmy ze soutěže jeden z porotců známý šéfkuchař Marek Fichtner.

Vítězem celého klání se, podle porotce Marka Fichtnera i díky zkušenostem z michelinských restaurací, stal právem německý šéfkuchař Henning Hartwig, který se svým pomocníkem Attilou Bakonym představil mezinárodní porotě kreativní menu s velkým překvapením v podobě vegetariánského foie gras s malinou, brioškou a řeckým jogurtem. Jako druhý předkrm podával candáta s květákem, a protože základní suroviny byly pro všechny stejné, na hlavní chod připravil pečený srnčí hřbet s dýní, ořechy a sýrem.

„Jsem šťastný, že jsem dokázal vyhrát a obhájit tak výhru pro Německo. Je to skvělý výsledek nejen pro mě, ale i pro mého kolegu v týmu, Attilu Bakony. Chtěl bych ale také poděkovat českému týmu za parádní soutěž. Vracíme se domů nejen se zlatou medailí, ale také s krásnými zážitky a novými kamarády,“ komentoval svůj úspěch vítěz soutěže Henning Hartwig.

Na třetím místě se umístil tým LATAM - region zastupující Chile, Argentinu a Mexiko, který vedl šéfkuchař Guillermo Nhicolas Hurtado Oses a pomocníkem byl Alejandro Andrés Ponce Opazo.

„Poprvé v Praze. A také poprvé po dlouhé pauze, kdy jsme se stýkali jen přes konferenční hovory. Jsem moc rád, že jsme zahraničním kolegům ukázali, že umíme takové akce udělat na špičkové profesionální úrovni. Ale nejvíce jsem hrdý na náš soutěžní tým, který dokázal vybojovat fantastické druhé místo,“ hodnotil soutěž Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramark.

V letošním ročníku soutěžilo devět týmů, kuchaři zastupovali následující země či regiony: BeLux - Belgie a Lucembursko, Česká republika, Irsko, Velká Británie a Kanada, Německo, Španělsko, Jižní Korea, LATAM - Chile, Argentina a Mexiko.  

O vítězi rozhodovala mezinárodní porota sestavená ze známých kuchařů a kulinárních odborníků z České republiky i ze zahraničí, v níž nechyběla řada tuzemských kuchařských celebrit, mimo jiné Radek David a Marek Fichtner. Ze zahraničních porotců můžeme zmínit michelinského šéfkuchaře Jörga Leroye či peruánskou kuchařskou hvězdu Juana Danila.

Fotogalerie