Sunar je partnerem organizace Úsměv mámy, společně chtějí ukazovat mateřství bez příkras

15.05.2022 \\ Zdraví

U příležitosti Světového dne duševního zdraví matek, který připadá na 4. května, oznámila značka dětské výživy Sunar partnerství se spolkem Úsměv mámy, který se od roku 2014 zabývá podporou duševního zdraví maminek a snaží se šířit osvětu o tomto tématu. Společně chtějí ukazovat mateřství takové, jaké ve skutečnosti je, a poukázat na to, že je normální necítit se vždy v pohodě. Ženy by se neměly bát vyhledat pomoc a mluvit o svých pocitech. Spokojená máma totiž znamená i šťastné dítě.

O těžkých chvílích mateřských málokdo otevřeně mluví. Když pak nečekaně přijdou, snadno mámy nabudou dojmu, že jsou jediné na světě, kdo to nezvládá. Pocity často umocňují i sociální sítě, které mnohdy ukazují nereálný obraz mateřství. „Vnímáme toto téma jako velmi důležité. Sunar je tady už více než 80 let, aby přinášel to nejlepší pro děti. Ty jsou ale spokojené pouze tehdy, když se cítí dobře jejich maminka. Mateřství je krásné, a i když není občas všechno dokonalé, děti svou mámu vidí jako tu nejlepší na světě,“ říká Eva Vicherek, marketingová ředitelka Sunaru, a dodává: „Úsměv mámy dělá skvělou práci, dobře rozumí maminkám a také ví, s jakými problémy se mohou během mateřství potýkat.  Je to například nedostatek spánku, obavy o miminko, odloučení od společnosti a svých dřívějších zájmů. To může u maminek vyvolávat nepříjemné pocity. Pokud se jedná o závažnější potíže, je třeba odborná pomoc. Jsme rádi, že můžeme Úsměv mámy podpořit, aby mohl pomoci více maminkám, které potřebují podporu v oblasti duševní rovnováhy.“

Nesoudíme, nabízíme pomoc od matek matkám

Sunar podpoří činnost spolku, který má aktuálně zastoupení v devíti krajích, finančním darem a společně plánují aktivity, aby k tématu přitáhly více pozornosti a podpořily osvětu této problematiky. „Poporodní deprese do jednoho roku dítěte zažívá až 16 % maminek. Mateřství je krásné, ale obzvlášť v počátku i hodně náročné. Žena se musí vypořádat kromě hormonálních výkyvů i s významnou změnou životního rytmu, únavou a pocitem velké odpovědnosti za miminko. Mnoho žen to zaskočí, protože v médiích, na sociálních sítích, ale i ve svém okolí vidí převážně jen tu hezkou stránku mateřství. My se dlouhodobě snažíme ukazovat i těžší chvíle mateřské, aby ženy věděly, že v tom nejsou samy. Naším velkým tématem jsou pak psychické potíže, které se v náročných obdobích objevují častěji. U nás o nich mohou mámy mluvit bez obav. Nesoudíme, nehodnotíme, ale poskytujeme podporu, a v případě potřeby i kontakty na další odbornou pomoc.“ říká Veronika Kubrichtová, zakladatelka a předsedkyně Úsměvu mámy.

Sebepéče jako klíč k úsměvu

V průběhu celého měsíce května povede Úsměvu mámy kampaň, která se letos zaměřuje na potřebu sebepéče, jež hraje významnou roli v prevenci psychických potíží. U maminek je často upozaděna v důsledku péče o miminko, ale i starší děti. Základem je ilustrovaný kalendář sebepéče, který je k dispozici na www.usmevmamy.cz. Obsahuje tipy na 31 květnových dnů, které bude Úsměv mámy průběžně zveřejňovat na svých sociálních sítích, a které tak mohou sledující obohacovat o vlastní zkušenosti. Součástí kampaně jsou také webináře, organizované spolkem, kterých se mohou maminky zúčastnit.