Ajvazovskij za 11 milionů korun. Stálici světových aukcí nabízí Arthouse Hejtmánek

21.11.2017 \\ Byznys

Večerní aukci, určenou pro náročné klienty, sběratele i investory, připravuje na čtvrtek 30. listopadu 2017 od 18 hodin Galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek v Praze 6 - Bubenči. Ta nabídne rarity i zajímavosti z výtvarného umění, starožitností a designu. Výjimečná kolekce čítá zhruba sto padesát dražených položek, jejichž celková vyvolávací cena dostáhne přibližně 30 milionů korun. Předaukční výstava, na níž si bude možné všechny nabízené předměty prohlédnout, probíhá v prostorách bubenečské galerie až do 29. listopadu. Výstava bude otevřena každý den včetně víkendů od 10 do 18 hodin.

Nejvýše draženou položkou je rozměrný obraz Bouře na moři (1889) od Ivana Konstantinoviče Ajvazovského (1817-1900), světově proslulého ruského malíře arménského původu, s vyvolávací cenou 11 milionů korun. Dramatický výjev od významného autora, od jehož narození uplynulo právě letos 200 let, je jedním z nejdráže nabízených děl letošní podzimní aukční sezóny v Česku. V aukci budou dále zastoupena díla českých umělců, jako je Josef Šíma, Ladislav Zívr, Josef Hlinomaz nebo Vlaho Bukovac, který v Čechách dlouhodobě působil.

Jak uvádí galerista Tomáš Hejtmánek, podobně jako loni, i druhá večerní aukce v Arthouse Hejtmánek představí mimořádně cenná a sběratelsky přitažlivá díla. „Komorně pojatá večerní aukce zaměřená na umělecké zajímavosti a rarity je inspirována světoznámými síněmi jako Sotheby´s a Christie´s a je určena zejména pro náročnější klientelu: pro sběratele, investory do umění a všechny další znalce, kteří mimořádná díla dovedou ocenit,“ dodává.

„Bonbónky“ na aukčním trhu

Nejvýše vyvolávanou položkou v hodnotě 11 000 000 korun je více než dvoumetrový obraz Bouře na moři, zachycující dramatickou scénu rozbouřeného živlu. Jeho autorem je Ivan Konstantinovič Ajvazovskij, který v 19. století proslul jako oficiální malíř ruského námořnictva. Díla tohoto mimořádného umělce jsou stálicemi světových aukcí a autor patří k nejvýznamnějším malířům marin všech dob. Už za svého života získal v tomto oboru značný věhlas a s ním i umělecký vliv po celé Evropě. „Podobné dílo se na českém trhu objevuje naprosto výjimečně a je ojedinělé svojí velikostí i cenou. Kupec tak získá nádherný, vysoce ceněný obraz s historií stejně poutavou, jako je jeho námět. Ajvazovského dílo je zároveň krásným galerijním kusem z původní české sbírky,“ upozorňuje Tomáš Hejtmánek, který nyní obrazu chystá aukční premiéru. Ajvazovského nejdražším dílem z této námětové podkategorie je obraz Ztroskotání u černomořského pobřeží, který má skoro stejný formát jako nyní nabízené plátno. Ten se před třemi lety v Londýně prodal za 1,65 milionu liber, tj. za více než 55 milionů korun. Ajvazovského pak absolutní aukční rekord, dosažený před devíti lety na aukci Sothebyʼs v Londýně, se vyšplhal až na hodnotu 3,2 milionu liber.

Moderní malba je zastoupena významným dílem Krajina od Josefa Šímy z roku 1964, který startuje na částce 1 500 000 korun. Aukce nabídne i obraz slavného chorvatského malíře italského původu a později i významného profesora pražské Akademie výtvarných umění Vlaho Bukovace, jehož díla zaznamenávají v posledních letech strmý růst. Licitace o jeho půvabný obraz s názvem Odpočívající dívka z roku 1909 začne na 1 300 000 Kč.

V nabídce je i umělecké dílo předního českého sochaře Ladislava Zívra. Jeho unikátní černá plastika Hlava pohřebního koně (1944) se bude nabízet za vyvolávací cenu 400 000 korun. Zájem přitahuje i obraz Lidský červ (1944) Josefa Hlinomaze, jehož díla mají svůj okruh věrných příznivců, vyvolávací cena je 300 000 korun.

Vzácné staré umění: kronika, lustr a šperky

V aukci jsou zastoupeny také výjimečné starožitnosti, které právě u Hejtmánků vytvořily už nejeden aukční rekord. Sběratelským unikátem je například jedna z dochovaných knih raného knihtisku a zároveň jedna z prvních knih s úspěšně integrovanými ilustracemi Liber Chronicarum zvaná též Norimberská kronika či Kronika světa z roku 1493. Překrásně vyzdobený svazek má renesanční převazbu a obsahuje dřevořezby od významných umělců, jako byli Michael Wohlgemuth či jeho slavný žák Albrecht Dürer. Vyvolávací cena je 1 300 000 korun.

K raritám, které jsou vzácné i na světových trzích, patří dále vzácná dřevěná pozdně gotická socha Panny Marie, rakouského mistra z roku 1500, jejíž vyvolávací cena je 650 000 korun. Anebo figurální bronzový šestiramenný lustr z roku 1600, u něhož licitace začne na 1 500 000 korunách. Sběratelsky zajímavý a neméně raritní je i zlatý pohár s erbem z 18. století.  Ten startuje na částce 80 000 korun.

Za pozornost bude rozhodně stát i prodej mramorové klasicistní sochy Koupající se z 19. století od významného francouzského sochaře Jamese Pradiera, který vytvořil i náhrobek pro Napoleona Bonaparta v Paříži. Vyvolávací cena je 400 000 korun.

Již tradičně se očekává také zájem o habánskou keramiku z 18. století, kterou reprezentuje například habánský džbán zdobený cechem vinařů. Vyvolávat se začne na částce 80 000 Kč.

K drobnějším ale trvale zajímavým položkám patří i sbírka francouzských miniatur z 18. - 19. století. Jejich vyvolávací cena se pohybuje v rozmezí 10 000 - 20 000 korun. A výjimečná je i kolekce starých šperků se safíry a brilianty. Licitovat se o ni bude od 30 000 - 1 300 000 korun

Barokní nábytek a kubistický design

Sběratelsky neméně zajímavý je i barokní, bohatě dekorovaný tabernákl vykládaný slonovinou, na němž je vyobrazena Marie Terezie, má vyvolávací cenu 450 000 korun.

K výjimečným položkám patří také dvě kubistické židle z černě mořeného dubu od architekta Pavla Janáka (vyvolávací cena obou kusů začíná na 150 000 Kč). Z kolekce nábytku dále zaujme ojedinělý, raně kubistický stůl z návrhu architekta Josefa Chochola z období 1912-13. Jeho osmiboký stolek se svítící elektrickou deskou má vyvolávací cenu 75 000 korun.

Drtikol, Toyen i Kolář

Zajímavými položkami na aukci bude obraz Františka Drtikola Tanečnice (1946) s vyvolávací cenou 75 000 či ikonická bronzová socha od Bedřicha Stefana s názvem Bugatti (1926-27), která se bude dražit od 300 000 korun. K vzácnostem aukce pak patří kresba Portrét dívky od Marie Čermínové - Toyen z 30. let minulého století (licitace začíná na 120 000 Kč).

Umění generace 60. let až do současnosti bude zastupovat uznávaný výtvarník evropského formátu Jiří Kolář, o jehož dílo Pocta Josefu Šímovi se bude licitovat od 190 000 korun. Jde o výjimečně poutavou reliéfní koláž se siluetou ženského aktu, která plasticky vystupuje z povrchu desky. Nabízet se bude rovněž dřevěná plastika od významného českého sochaře Jiřího Seiferta s názvem Prostor (1966) s vyvolávací cenou 80 000 korun. V nabídce je i skleněná plastika známého výtvarníka Jaromíra Rybáka s názvem Ryba (vyvolávací cena 100 000 korun).

Arthouse Hejtmánek, dům prostoupený krásou a uměním

Galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek se jako jedna z mála aukčních síní v Čechách orientuje nejen na klasickou aukční nabídku umění, ale vždy nabízí i zajímavé a cenné artefakty z oblasti uměleckého řemesla a designu. Její prostory veskrze prostoupené duchem umění a úctou ke všemu krásnému, slouží i jako prodejní galerie. Přestože na trhu působí pouhých pět let, její obrat ji na českém trhu vynesl mezi pět nejvýznamnějších aukčních domů u nás a je držitelem řady aukčních rekordů. Celkem se zde už vydražila díla za téměř 300 milionů korun.

Arthouse Hejtmánek vedený manželi Tomášem a Marií Hejtmánkovými funguje také jako soukromá výstavní galerie, která se orientuje na výjimečné a neznámé autory.

www.arthousehejtmanek.cz

Fotogalerie