Tři tipy, jak zredukovat množství obalů při nákupech

25.03.2022 \\ Produkty

Nakupování tvoří nedílnou součást našeho života. Prakticky každodenně plníme naše spíže, ledničky nebo mrazáky nejrůznějšími dobrotami a dalšími nezbytnostmi. Málokdo si však uvědomuje, že s každým dalším nákupem v domácnosti narůstá také množství odpadu. Velkou část této produkce tvoří nerecyklovatelné potravinové obaly či nákupní tašky, které představují jednoho z úhlavních nepřátel životního prostředí. Stačí přitom málo a množství vyprodukovaných obalů můžete výrazně zredukovat.

Jde to i bez tašek

Nakupování online přináší hned několik výhod. Vyhnete se tlačenicím u regálů a dlouhým frontám u pokladen, čímž ušetříte spoustu drahocenného času. Navíc nemusíte tahat těžké tašky a zároveň tak zamezíte jejich hromadění ve vaší domácnosti. Stačí, když využijete službu Tesco Online nákupy a zboží si necháte dovést bez tašek. Na kvalitu jednotlivých produktů nemá absence tašky žádný vliv, stále je totiž Tescem garantována dvojitá kontrola kvality zboží. Nákup kurýr doručí až ke dveřím vašeho domu v bedýnce klidně už v den objednání a vy se můžete mezitím věnovat třeba rodině.

Navštivte bezobalové obchody

Pokud se přeci jen rozhodnete vydat do kamenných prodejen, můžete navštívit bezobalové obchody.   Ale pozor! Nesmíte si doma zapomenout vlastní nádoby, do kterých budete ukládat jednotlivé zboží. Jak už totiž název napovídá, v těchto obchodech žádné balené zboží nenajdete! Vše funguje tzv. „na váhu“. Jinak však proces nakupování probíhá prakticky standardně, jen na začátku musíte zvážit své nádoby a opatřit je údaji o jejich hmotnosti. Pak už do nich ukládáte vybrané zboží, které si posléze necháte u pokladny zvážit, a po odečtení hmotnosti vlastního obalu nákup zaplatíte. Výsledek? Díky opakovanému užívání nádob nevyprodukujete žádný zbytečný odpad v podobě obalů, sáčků nebo tašek.  Na rozdíl od nákupů na Tesco Online však musíte u bezobalových obchodů počítat s jednou velkou nevýhodou, kterou je omezený výběr zboží.

Vsaďte na opakovatelně použitelné obaly

Znáte to, nakupujete, a tu vezmete jeden igelitový sáček na jablka, druhý na pomeranče, třetí na chleba, čtvrtý na rohlíky a takhle dál a dál… Nakonec máte pocit, že jste spíš než potraviny přinesli domů zbytečný plastový odpad. Udělejte za tím tlustou čáru a vsaďte na sáčky z bavlny! Jejich výhoda spočívá v tom, že je lze používat opakovaně. Navíc jsou k dispozici v různých velikostech, takže do nich uschováte všechny druhy ovoce, zeleniny, ale také pečiva a spoustu dalších potravin. Při nákupu stojí za to také sledovat, zda jsou výrobky označeny logem „100% recyklovatelný obal“, například jako je tomu u obalů produktů pro péči o domácnost značky Tesco.

Ať už zvolíte jakoukoliv z těchto možností, můžete si být jistí, že tím životnímu prostředí prokážete velkou službu. A nezapomeňte, každá drobnost se v tomto ohledu počítá!