Není farma jako farma

16.11.2017 \\ Gurmán

Ekofarma Javorník navazuje na dlouholetou zemědělskou tradici, v podhorské oblasti CHKO Bílé Karpaty na hranicích se Slovenskem působí od roku 1996. Hospodaří v systému ekologického zemědělství se šetrným přístupem k půdě a vytvořením kvalitních podmínek pro ustájení a chov zvířat.

Část své ekologické produkce zpracovávají. Mimo rostlinnou a živočišnou výrobu se zaměřují na zpracování vlastního BIO mléka, provozují pekárnu, ke zhodnocení ovoce slouží pěstitelská pálenice a pro zpracování masa a masných výrobků vše připravují na vybudování vlastní bourárny masa.

Je těžké vybrat z jejich výroků ty nejlepší, ale rozhodně stojí za ochutnání Špaldový ovocný košíček a BIO Hermelín.

Špaldový ovocný košíček z Ekofarmy Javorník

To, že špaldové pečivo je zdraví prospěšné, protože si zachovává všechny živiny, především minerální látky, vitamíny a trávící enzymy, už asi všichni víme, ale kde se dá pořídit kvalitní pekárenský výrobek právě z této mouky a jaký výrobce je osvědčený?  

Ekofarma Javorník je významným producentem pšenice špaldy a v posledních letech se zaměřuje i na výrobu špaldového pečiva, se kterým na českém trhu sbírá jedno ocenění za druhým. Ovocný košíček ze špaldové mouky v roce 2015 získal ocenění Perla Zlínska 2015. Tento balený výrobek má trvanlivost 9 dnů.

Pečivo můžete zakoupit nejen ve Farmářské prodejně ve Štítné nad Vláří, ale také v dalších prodejnách potravin a zdravé výživy ve všech regionech České republiky.

Javornický Hermelín je Bio potravina roku 2016

Ekofarma Javorník vyrábí kvalitní výrobky pouze z čerstvě nadojeného mléka od dojnic, pasených na loukách Bílých Karpat, které jsou chované v systému ekologického zemědělství. Mléko zpracovávají pouze šetrnou pasterizací bez používání homogenizace a mléko si tak ve výrobcích zachovává původní vlastnosti a biologickou hodnotu. Kladou důraz na kvalitu a prospěšnost zdraví.  Výrobky odpovídají nárokům současného spotřebitele, mají vysoký obsah bílkovin, vápníku a ušlechtilých mléčných kultur.
Před několika lety farmáři z Javorníku vsadili na výrobu Hermelínu v BIO kvalitě. Sýr neobsahuje žádné přidané konzervační látky mimo kuchyňské soli, která jim dodává chuť. Proto jsou doporučovány i pro zdravou výživu dětí. V loňském roce byl oceněn titulem Bio potravina roku 2016. Ekofarma Javorník je v současné době jediným výrobcem Hermelínu v BIO kvalitě v ČR.

Ekofarma Javorník: http://www.ekofarmajavornik.cz/

Fotogalerie