Lyžování v Jižním Tyrolsku: Skvělá oblast Sterzing/Vipiteno vás nadchne

09.03.2022 \\ Informace

Máte rádi zimu na horách? Pak vyrazte stejně jako my do Jižního Tyrolska. Rozmanitá krajina Jižního Tyrolska láká na lyžařskou dovolenou v Dolomitech na příjemné zimní túry a zajímavé výlety. Nejkrásnější aktivity pro zimní dovolenou najdete rozeseté po celé zemi: Bohatá nabídka sahá od lyžování a skialpinismu přes běh na lyžích až po snowkiting a lezení na ledu. Které sjezdovky vám rádi doporučíme?

Měli jsme možnost vyzkoušet oblast kolem městečka Sterzing/Vipiteno. Velkou výhodou je, že je kousek od Brennerského průsmyku a dojedete sem během necelých šesti hodin z ČR. My jsme vyráželi z Prahy a cesta nám trvala s menšími zastávkami 5,5 hodiny. To je velká pohoda – sbalíte lyže a během odpoledne či dopoledne jsme na místě.

V oblasti Sterzing/Vipiteno jsou dvě skvělá místa pro lyžování, jedná se o lyžařská střediska Ratschings-Jaufen a Ladurns.

Lyžařské centrum Ratschings-Jaufen

Středisko nabízí 25 velmi pohodových a širokých sjezdovek, celkem 28 km. Středisko nabízí lyžování ve výšce od 1 200 do 2 150 metrů nad mořem, jedná se o nenáročné rodinné sjezdovky, přinášející zábavu pro lyžaře všech věkových kategorií. Pokud plánujete jet s dětmi, pak je to ideální volba. I když je centrum menší, byli jsme z něj nadšení. Krásně upravené a široké sjezdovky jsou výzvou pro skvělé lyžování. Pro přepravu lyžařů je zde 7 kabinek a sedaček, všechny jsou moderní a perfektně vybavené. Pokud si chcete odpočinout, na kopcích najdete hospůdky a bary, kde se můžete, jak dobře najíst, tak si jen dát kávu nebo čaj a oddychnout si. Středisko je moc hezké, mohu určitě doporučit.

Více najdete na Skiarea Ratschings-Jaufen: Ratschings-jaufen.it/en . MAPU střediska najdete ZDE Ratschings-jaufen.it

Lyžařské centrum Ladurns. Užijte si zimu na slunečné straně!

Druhým, ještě menším, ale zábavným střediskem je jihotyrolské Ladurns s 16 kilometry sjezdovek. Možná se vám bude zdát na skimapě malé, stejně jako nám. Jakmile jej ale poznáte, nadchne vás svými červenými sjezdovkami, které jsou zčásti krásně členité. Když vyjdete nahoru, otevře se vám nádherný výhled na okolní hory a přírodu. Sjezdovky jsou z větší části na slunné straně, takže si užijete i pohodu z jízdy, když je hezky, a to je v severní Itálii velmi často.Lyžařský areál Ladurns nabízí také obdivuhodné túry na sněžnicích nebo sáňkařské dráhy.

Mimo sjezdovky najdete různé idylické útulné horské chaty a restaurace se skvělými kulinářskými jídly, ovlivněné rakouskou a italskou kuchyní. Svahy jsou ideální i pro turisty a pro milovníky skiaplského lyžování.

Zajímavost: v roce 2017 byl lyžařský areál Ladurns potřetí oceněn pěti hvězdičkami jako zasvěcený tip v kategorii „lyžařské středisko do 20 km sjezdovek“ od německého portálu Skiresort.de – pokud to není důvod strávit svou příští dovolenou v jihotyrolském regionu.

Toto středisko je malé, ale naprosto skvělé. Lyžování bylo super, až nám bylo líto, že v závěru dne musíme sbalit lyže a jet domů.
Více najdete na Skiarea Ladurns: Ladurns.it/en/ladurns-winter

Zajímavé a důležité odkazy na aktivity, které můžete v oblasti Sterzing/Vipiteno využít :

Milujete běžky? Vyzkoušejte běžkařské stopy v Ridnaun/Ridanna!

Okružní stezka Ridnauntal/Val Ridanna začíná v Maiern/Masseria. Vede podél potoka Fernerbach údolím do vesničky Braunhöfen, které obchází ve smyčce. Následuje stoupání na Gasse a farmu Joggelehof, kde si můžete vyšlápnout na běžkách hezkou smyčku a poté se vydáte na cestu zpět. Nejprve půjdete stejnou cestou zpět do Ridnaun/Ridanna; poté se vydáte po stezkách různého stupně obtížnosti zpět údolím do Maiern/Masseria.

Více najdete na Cross-country skiing in Ridnaun/Ridanna

Autor Radek Kříž

Foto: Alex Filz a archiv autora

Fotogalerie