Psychospirituální krize může zmítat kýmkoli?

18.03.2017 \\ Zdraví

Máte pocit, že jste nějak nerozhodní a nad vším váháte. Hlava běží na plné obrátky, nové nápady se sice objevují, ale vy pochybujete o tom, zda je máte či vůbec chcete realizovat? Dojde to tak daleko, že jsou vaše emoce nesrozumitelné, tak nějak jinak vnímáte barvy, dokonce i zvuky jsou jiné. Mohou se také objevit hlasy duchů, které se mohou vysmívat, ale můžeme je mít i rádi, protože někteří nabádají ke krokům, kterých se obáváte. Jiní nás pro změnu, mohou i provokovat. Toto vše jsou příznaky psychospirituální krize. Nemusíte se obávat, že by se jednalo o počátek závažného onemocnění.

Psychospirituální krize je zvláštním stavem vědomí, kdy člověk mnohem citlivěji zaznamenává neobvyklé záležitosti, má pocit, že se mu vybavují například vzpomínky na minulé životy, pronásledují ho neodbytné předtuchy a někdy se dokonce dostavují pocity, že opouští své tělo. Stavy přichází náhle a jejich záludnost je v tom, že postižení o nich nechtějí hovořit, protože se bojí, že nebudou pochopeni, ale i třeba, že mohou být označeni za blázny či sektáře. Pochybují o svém duševním zdraví a někdy dokonce mají strach i o život. V tom všem je utvrzuje problém se soustředěním, stálá nervozita, stavy úzkostí, pocity viny a nevyzpytatelné výkyvy nálad.

Psychospirituální krize je proces, který si zcela uvědomujeme a víme, že nejde o realitu, ale o mimořádné zážitky. Tímto se výrazně liší od psychóz, protože jejich hlavním příznakem je ono přesvědčení, že vše okolo se děje doopravdy. Tato krize je přirozeným vývojem osobnosti v jakémkoli věku. Často ji spustí extrémní zážitek, ale třeba i intenzivní cvičení či meditace, někdy i dlouhodobá nespokojenost s tím, jak se věci okolo dějí.

Neumíte-li či se obáváte projít osamoceni tímto procesem, vyhledejte raději psychoterapeuta nebo pomáhajícího profesionála, nebo zkušeného poradce, který pracuje s lidmi, které stihla  psychosociální krize.

Lenka Žáčková