Film Milý tati ocenili i čeští filmoví kritici

11.02.2022 \\ Film/TV

Animovaný dokument Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen získal ocenění za nejlepší krátký film od českých filmových kritiků. Během slavnostního večera v sobotu 5. 2. tak proměnil jednu ze svých nominací. Film čerstvé absolventky FAMU reflektuje její vztah s otcem a kulturní rozdíly mezi generacemi vietnamské menšiny u nás.  Univerzalitou a otevřeností oslovuje diváky i odbornou veřejnost po celém světě. Před pár dny získal už druhou nominaci na Oscary 2023, a to když vyhrál na festivalu v Sydney. A získal i cenu od zástupců francouzských festivalů na Clermont International Short Film Festival – největším festivalu krátkých filmů na světě. Cena zahrnuje uvedení filmu ve francouzských kinech.

„Být oceněna od filmových kritiků je pro mě pocta. Už od premiéry filmu na festivalu v Locarnu se o náš film kritici zajímají a pomáhají nám tak tematizovat obsah filmu, který může být pro někoho překvapivý i jeho formu animovaného dokumentu,“ komentovala ocenění režisérka.

Krátký film Milý tati byl za svou krátkou festivalovou kariéru oceněn na festivalu v Torontu čestným uznáním pro film od ženské autorky či cenou za nejlepší krátký film na BFI London FF nebo DOK Leipzig. Vítězstvím na festivalech Amerického filmového institutu AFI FEST v Los Angeles a Flickerfest v Sydney se navíc kvalifikoval na Oscary 2023. Může se tak ucházet o nominaci v kategorii jak animovaného, tak dokumentárního krátkého filmu. Nejnověji získal film cenu od zástupců francouzských festivalů na Clermont International Short Film Festival – největším festivalu krátkých filmů na světě. Cena pro Milý tati zahrnuje uvedení snímku ve francouzských kinech.

Snímek Milý tati vrací režisérku Dianu Cam Van Nguyen do dětských let, kdy jí její otec posílal láskyplné dopisy z vězení. Pročítáním dopisů vzpomíná na vzájemnou blízkost, která se však vlivem tátova odchodu za jinou rodinou ztratila. Diana otci filmem odpovídá, viní ho, že od matky a dvou dcer odešel, ale také se snaží pochopit jeho důvody. Tématem důležitosti mít syna se film dotýká konfliktu vietnamské tradice a evropských hodnot.

„V Čechách každoročně vzniká řada zajímavých či úspěšných krátkých filmů. O to cennější pro nás ocenění od filmových kritiků či nominace na České lvy jsou. Jsem ráda, že se krátkému filmu dostává zasloužené pozornosti. Je samozřejmě zpravidla lehčí ho vyrobit, nicméně je to důležitý prostor umělecké svobody a scenáristických výzev,“ vysvětlila producentka filmu Karolína Davidová ze společnosti 13ka.

Film Milý tati bude k vidění online mezi 21. 2. a 13. 3. na portálu Dafilms. „A na jaro chystáme širší projekce v kinech, ať už ve spojení s celovečerním snímkem 107 matek Petera Kerekese či jako součást generačního pásma krátkých filmů od současných světových režisérů s vietnamským původem,“ doplnil ředitel distribuční společnosti Artcam Vít Schmarc.

Snímek vznikl ve spolupráci produkční společnosti 13ka a pražské filmové školy FAMU, v koprodukci se slovenskou společností Nutprodukcia. Jeho vznik podpořil český Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. O mezinárodní distribuci se stará francouzská společnost Miyu Distribution.

Fotogalerie