Jak přežít vánoční čas ve zdraví?

27.12.2021 \\ Zdraví

Češi tráví Vánoce v rodinném kruhu, obklopeni dobrým jídlem, pitím a sledováním pohádek. Těší se na odpočinek. V průměru ale přes svátky ztloustnou o dvě až pět kil.

Jen desetina lidí si jde během svátků zacvičit, ještě méně jich vyrazí na výlet. „Nedostatek pohybu a přejídání o Vánocích může vyústit až v dlouhodobé problémy pohybového aparátu, mezi které patří bolesti hlavy, zad, kolen a kyčlí. Mimo to vánoční hodování značně zatěžuje trávicí systém, může se objevit pálení žáhy, bolesti břicha i zácpa, což doprovází také špatná kvalita spánku a člověk si v konečném důsledku moc neodpočine. Procházka s rodinou na čerstvém vzduchu je díky posílení peristaltiky střev, protažení svalů a dobití energie tou nejlepší prevencí,“ vyjmenovala hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Ani u televize pak člověk nemusí zůstat jen pasivně sedět nebo ležet. Tyto účinné cviky jsou jednoduché na provedení, nenáročné na prostor a k dobrému protažení, posílení i uvolnění svalů si každý vystačí jen s vlastní vahou. Cviky jsou vhodné pro všechny generace, pomáhají zdravému držení těla i jako první pomoc při bolestivých stavech.

CVIKY K TELEVIZI:

  1. PŘI MIGRÉNÁCH

Tento cvik efektivně uvolní svaly v oblasti šíje, zad, svalů kolem lopatek a krátkých extenzorů hlavy a krku. Cvičení je vhodné provádět například při tolik nepříjemných bolestech hlavy.

Návod: Posaďte se. Položte si ruce v týl, propleťte prsty, lokty k sobě. Pasivně stahujte hlavu lehce k zemi. Vyhrbte hrudník. Protáhněte šíji. Zatlačte hlavou proti dlaním. Nadechněte se. S výdechem povolte a rukama jen pomocí gravitace stahujte hlavu dolů. Narovnejte se a vraťte zpět do výchozí polohy, celý cvik opakujte 5krát na každou stranu alespoň 4krát denně. (

">video cviku)

  1. NA ZTUHLÝ KRK

Cvičení, které je vhodné především k protažení svalů šíje, lze provádět téměř kdekoliv. Kromě šíje uvolní trapézové svaly a zdvihače lopatky. Pomáhá od akutní bolesti (také hlavy), ale je rovněž výbornou prevencí blokací krční páteře.

Návod: V sedu vsuňte levou ruku pod levou polovinu hýždí dlaní dolů. Pravou ruku přiložte na hlavu nad levé ucho a ukloňte hlavu doprava. Při nádechu směřujte očima doleva nahoru. Při výdechu směřujte očima doprava dolů. Sklopte si hlavu obličejem dolů. Nadechněte se a očima směřujte doleva nahoru. S výdechem směřujte oči doprava dolů. Cvik opakujte i na druhou stranu. (