Tip na zimní výlet: na zámek, do lyžařské stopy nebo za křehkou krásou skla

25.12.2021 \\ Tip na výlet

Žďár nad Sázavou leží v samém srdci Českomoravské vrchoviny a v oblasti Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Láká na historické a architektonické skvosty nebo na krásnou přírodu, která okolí města obklopuje. Naše výletní putování zahájíme na zdejším zámku, který nezavírá ani během zimních měsíců, jako jiné hrady a zámky. Návštěvníci jsou zde vždy vítáni. Pokud napadne sníh, můžete se před zámkem dokonce prohánět na běžkách a užít si ladovskou zimu. A to přímo pod památkou UNESCO, Poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, která je dílem slavného architekta Jana Blažeje Santini-Aichela a nachází se na kopečku nad zámkem. I další stavby tohoto slavného architekta můžete ve Žďáru a jeho okolí obdivovat. Když jsou v zimně pokryté sněhovou pokrývkou, mají magické kouzlo. Pokud se budete chtít zahřát a utéct na chvilku zimě, navštivte interaktivní Muzeum nové generace. Expozice využívá kontrastu světla a stínů, animací, optických klamů, projekcí a dalších moderních nástrojů jako jsou multidotykové tabule nebo interaktivní modely. Sahat na exponáty je v tomto muzeu přímo doporučeno.

Lyže s sebou!

Pro vyznavače běžeckého lyžování je Žďársko rájem, naleznete zde hned několik běžkařských okruhů, po kterých se můžete vydat na vyjížďku krásnou přírodou. Bílou stopou se můžete vydat na Žďárský okruh, na něj navazují další okruhy: Hamerský a Losenický na západ a Polničský a Škrdlovický na severu. Všechny okruhy jsou vhodné pro sportovní i turistické lyžování. Celkem mají přes 70 km délky a navazují na ně další turistické trasy pro lyžaře na běžkách.

Nahlédněte do sklárny

Sedm kilometrů od Žďáru nad Sázavou se nachází Karlov a v něm Sklárna Jaroslava Svobody, zde můžete nahlédnout pod ruce mistrů sklářů ve sklářské huti. Pro kreativní duše je zde připravena také dílna malování na sklo. S pomocí připravených šablon si můžete vytvořit milou vzpomínku na návštěvu tohoto místa.

Tip: Ubytovat se můžete přímo na zámku! Třeba v Zahradníkově domku nebo v Barokní věži. Netradiční ubytování bude dalším zážitkem na vaší cestě.

Více informací na: https://www.zamekzdar.cz/, také na: www.korunavysociny.cz