K Vánocům a Silvestru patří šumivá vína. Známe ty nejlepší?

16.12.2021 \\ Alko/Nealko

Obliba sektů u nás každým rokem stoupá. A společně s tím se rozšiřuje také počet vinařství, v nichž se vyrábějí. Čeští zákazníci tak mají velmi bohatý výběr tuzemských sektů, které mohou ochutnat při slavnostní příležitosti – třeba o Vánocích a především na Silvestra. S výběrem sektů nám poradí hlavní someliér Salonu vín ČR Marek Babisz.

České sekty se liší od evropské konkurence poměrně širokým využitím odrůd, neboť tuzemští výrobci vedle těch tradičních, jako je Chardonnay či Pinot noir (Rulandské modré), používají pro přípravu bublinek také Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Sauvignon či Sylvánské zelené.

„Naše sekty mají spíše ovocný a svěží charakter, je to dáno výběrem odrůd a technologickými postupy. V daleko menší míře se u nás vyrábějí sekty, které zrají na kvasnicích několik let a jsou typické pro oblast Champagne,“ vysvětluje Marek Babisz a dodává, že bohužel čeští zákazníci preferují šumivá vína se zbytkovým cukrem.

Která vinařství zaměřená na výrobu sektů patří k těm nejlepším? „Nejúspěšnější firmou s každoročním zastoupením v Salonu vín je Bohemia sekt. Ta pravidelně uspívá se sekty jako Louis Girardot, Chateau Bzenec nebo Bohemia Prestige brut,“ vypočítává prémiové značky lídra na českém trhu s bublinkami Marek Babisz.

A jaké další značky se vyplatí ochutnat a vyzkoušet? „Velice zajímavé sekty vyrábí například Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. V poslední době mne zaujaly také sekty od výrobce Portz Insel, Vinařství Volařík, Kamila Prokeše, Vinařství Mikrosvín nebo Josefa Valihracha,“ uzavírá zkušený someliér.

A na závěr přidává několik rad, jak s bublinkami správně zacházet. Sekt je třeba servírovat poměrně studený, vychlazený zhruba na 5 – 8 stupňů, proto je třeba mít láhev v lednici minimálně 8 hodin. Také volba správné sklenice je důležitá, nejčastěji se používají tzv. flétny. Nenalévají se však plné, ale jen do poloviny, aby víno nezteplalo a současně se rozvinula vůně vína. Při servírování „charakterních“ minerálních sektů se používají spíše skleničky na bílé víno Riesling, opět se nalévá méně než jedna deci.
Více o vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz