Vánoční knižní tipy pro holky i kluky od Petry Martiškové

12.12.2021 \\ Knihy/Výstavy

Vánoční přání našich dětí jsou různá a často se míjí s našimi finančními možnostmi, ale i s naší představou... Přijatelný kompromis  často bývá kniha a vsadíteli na osvědčenou autorku dětských knih, věřte, nesáhnete vedle!

Petra Martišková je oblíbenou autorkou, která nejenom že knihy píše, ale umí o nich a dětském světě i poutavě vyprávět. Má na kontě přes dvacet titulů a najdete mezi nimi jak pohádky pro nejmenší, tak zamilované romány nebo fantasy pro puberťáky, kteří pohádkám již dávno nevěří.

Velkým plusem těchto příběhu je jejich přesah do dnešní reality. Hrdinové se totiž často pohybují ve vymyšleném světě plném skřítků a víl (nebo třeba atraktivním prostředí bostonských parkouristů a free runnerů v knížkách pro starší), zároveň však řeší problémy, se kterými se setká každé dítě a každý rodič na cestě dospívání. Ztráta kamarádů, rozvod rodičů, komunikace přes sociální sítě nebo šikana, jednoduše to, o čem se v rodinách často nemluví, ale naše děti přesto v hloubi duše bolí.

Knihy Petry Martiškové tak splňují to nejdůležitější poslání literatury pro děti: poutavou a zábavnou formou pomáhají mladým lidem vyznat se v dnešním světě, ve svých pocitech a ve svých právech. Nabízí jim hrdiny, se kterými se může čtenář ztotožnit a překonat tak svůj strach a bezmoc. A takový vánoční dárek chce dát svému dítěti každý milující rodič.

Petra Martišková má výjimečný dar nejenom zajímavě a poučně psát, ale i vyprávět či přednášet. Školní děti se mohou s autorkou seznámit při besedách o ekologii, žurnalistice nebo bezpečí na sociálních sítích, dospělí na semináři (či on-line konzultaci) o prokrastinaci, všeobecně známém prokletí dnešní hektické doby.

Pro letošní Vánoce jsme vybrali tři její novinky:

Tanec v srdci

Lucie se stane tanečnicí v proslulé skupině Magika. Ocitá se po boku Roba, skvělého tanečníka a lamače dívčích srdcí. Je tu ale problém, protože Lucie ho nemůže ani vystát, a tak netrvá dlouho a mezi oběma to začne pořádně jiskřit. Milostný román pro aktivní mladé dívky, které se umí s životem poprat.

Tajemství obsidiánu

Soukromá elitní škola v Praze. Dívka, která nemá tušení o svém předurčení. Kluk ze starého královského rodu démonů. Osud, kterému se nedá vyhnout… První díl české fantasy je určen všem dívkám a chlapcům, které baví dobrodružství s pořádnou dávkou tajemna.

Strašidlo z 2. B

Začtěte se do vyprávění pro malé holky a kluky a odhalte tajemství třídy 2. B. Čeká vás příběh trochu tajemný, hodně zábavný i krapet poučný. Sourozenci Vítek a Anička se do školy nejdřív netěší, místo nudy je ale brzy čeká napínavé pátrání po školním strašidlu.

Celou nabídku této aktivní autorky najdete na jejím soukromém webu www.petramartiskova.cz.

Fotogalerie