Světový den zraku s výzvou #LoveYourEyes

11.10.2021 \\ Zdraví

Světový den zraku, který tento rok připadá na 14. října má, jako každá rok, hlavní téma, tím letošním bylo zvoleno #LoveYourEyes – s láskou k očím. Hýčkejte svůj zrak a připojte se k výzvě! Vždyť díky očím vnímáte 80 % vjemů ze svého okolí! Zaslouží si proto vaši péči.

„Téměř každý člověk na planetě se během svého života setká s očním problémem a více než miliarda lidí na světě nemá přístup k oční péči. Abychom se mohli zabývat širšími souvislostmi na úrovni jednotlivých zemí i na celosvětové úrovni, musíme si uvědomit důležitost zdraví svých vlastních očí, a proto je naším tématem pro rok 2021 #LoveYourEyes,“ uvádí The International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB), která zastřešuje více než 150 organizací ve více než 100 zemích, aby společně zlepšovaly zrak lidí po celém světě a umožnily všeobecný přístup k oční péči ve všech koutech zeměkoule.

V České republice je oftalmologie na špičkové úrovni a péče je snadno dostupná všem lidem. Je ovšem stěžejní si uvědomit, že zdraví máte ve svých rukou a nesete za něj zodpovědnost především vy sami. „Příliš oči zatěžujeme, nosíme nevhodné brýle, nechodíme na preventivní prohlídky, málo mrkáme, šetříme na slunečních brýlích, máme špatnou životosprávu, nedbáme na hygienu očí,“ odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha na otázku, čím nejvíce v současnosti škodíme svému zraku. Co tedy můžete vy sami udělat pro zdraví svých očí?

Pečujte o celé tělo a vsaďte na zdravý životní styl!

Oči nejsou zcela „samostatnou jednotkou“, ale jedním z důležitých ozubených koleček, které do sebe v těle vzájemně zapadají. Celkové zdraví tak má vliv i na náš zrak! Například lidé trpící cukrovkou mají 10 – 20× vyšší riziko oslepnutí než zdraví jedinci. V důsledku změn cév jim hrozí diabetická retinopatie, zelený zákal, šedý zákal ale i nepříjemný syndrom suchého oka. To, že jsou oči oknem do našeho zdraví, dokazuje i český projekt Aireen. Za využití nejnovější generace umělé inteligence dokáže zabezpečit spolehlivý diagnostický screening civilizačních chorob, založený na analýze digitálních snímků očního pozadí. Zcela bezbolestně, neinvazivně, během pár vteřin i na dálku. Napomáhá tak včasnému záchytu nemocí. Prvním zdravotnickým zařízením na světě, které používá systém Aireen pro rychlou diagnostiku diabetické retinopatie, je Oční klinika NeoVize. Do budoucna by díky projektu mělo být možné odhalit třeba i kardiovaskulární choroby nebo Alzheimerovu chorobu. Abyste se vyhnuli civilizačním chorobám, které negativně ovlivňují i zrak (např. diabetes, obezita, vysoký tlak),  pravidelně sportujte, vyvarujte se kouření a nadměrnému požívání alkoholu a vsaďte na vyvážený jídelníček. Pro správnou funkci očí je nepostradatelný vitamin A (mrkev, meloun, meruňky), vitamin E (ořechy, obilné klíčky) a vitamin C (ovoce a zelenina). Za klíčové látky pro oči lze označit také nenasycené mastné kyseliny Omega 3 (ryby), minerály zinek (luštěniny, vaječný žloutek) a selen (tuňák, česnek), karotenoidy lutein a zeaxantin nebo mezozeaxantin (listová zelenina a bobulovité ovocné plody). Tyto látky mají významný antioxidační účinek, což znamená, že neutralizují volné radikály a chrání buňky sítnice před poškozením. A platí to samozřejmě i naopak – zanedbanou péčí o zrak můžete škodit nejen očím, ale i celému tělu. „Například pokud používáme nevhodnou brýlovou korekci, třeba brýle z drogerie, můžeme si tím způsobit nejen bolest a únavu očí, ale také bolest hlavy a celkovou únavu,“ upozorňuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Chraňte svůj zrak a nechte oči odpočívat!

Riziko pro oči představují silné sluneční paprsky, proto při slunečných dnech nezapomínejte na kvalitní sluneční brýle s filtrem, který chrání před UVA i UVB zářením. Nezapomínejte ani na ochranné brýle při sportu anebo při práci. Kutilské práce, broušení, sváření, sekání, ale třeba i manipulace s chemikáliemi či úklidovými prostředky může vést k velice nepříjemným úrazům s následky…

Očím neprospívá ani dlouhodobá práce u počítače. „Lidské oči byly původně zvyklé zaostřovat spíše do dálky. V dnešní době je zatěžujeme dlouhodobou prací nablízko, což vede k jejich únavě. Při soustředěné práci na počítači navíc často zapomínáme mrkat, oční rohovka pak není dostatečně hydratovaná a oči nás mohou pálit či řezat a vidění může být neostré,“ upozorňuje docentka Skorkovská. „Pokud někdo pracuje celý den na počítači, může si neustálým zaostřováním na monitor způsobit takzvanou akomodační křeč. Proto je dobré dodržovat pravidlo 20-20-20, tedy po 20 minutách práce na počítači přeostřit na 20 vteřin na předmět ve vzdálenosti 20 stop, což je asi 6 metrů, aby si oči odpočinuly,“ dodává oftalmoložka.

Vyzkoušejte zrakový trénink a upravte pracovní prostředí!

Rozmazané či dvojité vidění, obtížná soustředěnost při čtení, pocit, že se slova na papíře „hýbou“, únava očí, bolest hlavy, ospalost, pálení a slzení očí nebo jejich „tahání“... Tyto příznaky se začaly často objevovat v souvislostí s prací z domova. Jelikož se většina aktivit přesunula z offline světa do online prostředí, u mnoha lidí se projevily oční vady, které dříve nezaznamenali. „Jsou zde dva rozdílné typy problémů. První se týkají zaostřovacího svalu, jenž zajišťuje přeostřování do dálky a do blízka. Druhým jsou takzvané vergenční poruchy, tedy poruchy souhybů očí,“ vysvětluje primářka Lucie Valešová. Jak můžete svým očím pomoci, pokud se tyto potíže týkají i vás? Z důvodu přibývajícího množství lidí, kteří se s uvedenými problémy potýkají, připravila oční klinika NeoVize Praha pro své pacienty speciální zrakové tréninky. Po komplexním vyšetření očí dostanou zájemci speciální pomůcky od karet s předtištěnými testy až po dioptrické flippery. Tréninky by měl pacient provádět každý den 10–15 minut, délka i typ cvičení jsou individuální. „Někdo cvičí jeden, dva testy a střídá je po dnech a jiný bude mít vícero testů a cvičit dle rozpisu. Cvičební blok trvá minimálně tři měsíce, ovšem pacienti mohou oči procvičovat i delší dobu, pokud budou cítit úlevu,“ uvádí optometristka Veronika Halíková z Oční kliniky NeoVize Praha, která se na přípravě zrakového tréninku podílí. Všeobecně cviky pomáhají uvolňovat akomodaci a zlepšují spolupráci očních svalů. Zároveň také nezapomínejte na správné pracovní prostředí: kvalitní monitor ve správné výšce a vzdálenosti od oka či dostatek světla v pracovně anebo pracovním koutu.

Nezapomínejte na prevenci!

Okolo 75–80 % diagnostikovaných očních vad je léčitelných nebo se jim dá předejít. Každý člověk by si proto měl nechat vyšetřit oči jednou za dva roky a to i v případě, že žádné potíže nemá. Pokud je vám více než 40 let, docházejte na oční ideálně každý rok, zvláště pokud máte v rodinné anamnéze glaukom, trpíte cukrovkou či hypertenzí, kouříte, anebo již nosíte brýle. S přibývajícím věkem totiž klesá schopnost zaostřování na kratší vzdálenost, a naopak stoupá riziko šedého a zeleného zákalu. Po 55. roku věku nosí brýle či kontaktní čočky naprostá většina lidí. Výzva #LoveYourEyes nabádá, aby si lidé nechali provést komplexní vyšetření očí, které zahrnuje podrobnou anamnézu a rodinnou anamnézu, díky kterým lze stanovit rizikové faktory. V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti k odhalení refrakčních vad nebo změn dioptrií, které lze následně korigovat brýlemi, kontaktními čočkami, anebo trvale, tedy laserovým zákrokem. Správná kompenzace zrakových vad má velký vliv na kvalitu života! Dioptriemi to ale nekončí... Důležité je také vyšetření očního pozadí, které vyloučí choroby sítnice nebo zrakového nervu. Vyšetření zorného pole zase zachycuje výpadky i v periferních částech, měření nitroočního tlaku pak může včas podchytit vznik zeleného zákalu. Právě ten je velmi nebezpečný, jelikož přichází bez příznaků. Zvýšený nitrooční tlak totiž způsobuje odumírání vláken zrakového nervu, které je nevratné a může způsobit slepotu. Když pacient zaznamená potíže se zrakem, bývá už zpravidla pozdě.

Potíže řešte včas!

Pokud se objeví jakékoliv potíže s očima, ihned se objednejte k očnímu lékaři. Mezi varovné signály pro bezodkladné oční vyšetření mimo jiné patří vidění záblesků světla, náhlé rozmazání nebo ztráta vidění, zarudnutí, bolest očí, vidění barevných kruhů kolem světla. Pokud máte již diagnostikované nějaké oční onemocnění a váš oční lékař vám doporučil pravidelné prohlídky, je důležité dodržovat jejich plán. Jestliže vám byl zjištěn šedý zákal, nenechávejte jej uzrát, jak se dříve doporučovalo. Operační výměna čočky je pak náročnější jak pro chirurga, tak pro pacienta. „Dnes odstranění šedého zákalu trvá krátce, vůbec nebolí, po zákroku jde pacient domů a už druhý den na operované oko normálně vidí. Společně se šedým zákalem dnes umíme odstranit též astigmatismus i dioptrie na všechny zaostřovací vzdálenosti – tedy na čtení, na počítač i do dálky současně. A umíme to i femtosekundovým laserem LenSx, jehož přesný paprsek úplně nahrazuje použití ostrých nástrojů, jako je skalpel,“ popisuje docentka Skorkovská. Díky použití laseru lze dnes také snadno odstranit dioptrie u lidí do 40 let. Nejčastěji se pacienti zbavují brýlí nebo kontaktních čoček, protože jim komplikují život při různých životních situacích: u někoho je to sport, u jiného práce, možnost koupání a plavání bez omezení, svoboda při cestování a řízení auta či finanční náročnost pořizování nových korekčních pomůcek. V posledním roce a půl oční kliniky zaznamenaly nárůst refrakčních laserových operací kvůli nošení roušek, které způsobují mlžení brýlí. Navíc manipulace s kontaktními čočkami v nedostatečných hygienických podmínkách může způsobit zanesení infekce do oka a závažné komplikace.