Festival pana Rifkina – nový Woody Allen dorazí do českých kin na konci září

26.09.2021 \\ Premiéry/Pozvánky

Do kin se chystá čerstvá novinka Woodyho Allena. Festival pana Rifkina  je tradičně allenovská komedie, tentokrát o magii, kterou dokáže vytvořit stříbrné plátno. Hlavních rolí se ujali Wallace Shawn, Gina Gershon, Elena Anaya, Louis Garrel, Christoph Waltz a Steve Guttenberg. Allen k filmu tradičně napsal také scénář.

Manželství Morta Rifkina a jeho ženy Sue už delší dobu není právě idylické. Přesto, nebo možná právě proto, doprovází Mort svou manželku, publicistku Sue na filmový festival v San Sebastianu. Obává se, že její fascinace mladým režisérem Philippem, může být víc než jen profesionální.

Philippův film sklízí ze všech stran nadšení a chválu. Mort však jeho režijní počin považuje za naprosto banální. Skuteční mistři jsou pro něj Bergman, Fellini, Godard, Truffaut či Buñuel. Jeho nemilosrdné názory na Philippa rozhodně pošramocenému manželství neprospívají.
Mortovu náladu však projasní setkání s doktorkou Jo Ronasovou, jejíž manželství s bouřlivákem Pacem je plné bolesti. A tak zatímco Sue tráví dny s Philippem, Mortův vztah s Jo se prohlubuje. Když se Mort zamýšlí nad svým životem prostřednictvím milovaných filmů, nachází novou naději pro budoucnost.

Festival pana Rifkina je plný absurdního humoru, mísí imaginární situace s realitou, romantiku se zármutkem a vytváří láskyplnou poctu transformační síle filmu. Režisér a scenárista Woody Allen dokazuje, že i v 85 letech neztrácí nic ze své schopnosti okouzlit diváky mnohovrstevným příběhem.

Snímek do českých kin dorazí už 30. září. Letošní Febiofest si snímek vybral jako zahajovací film.

Fotogalerie