Zažijte příjemné podzimní grilování na terase

20.09.2021 \\ Design/Domov

Podzim se dá prožít nejen pod hřejivou dekou s kakaem a knížkou v ruce, ale i na terase, která si ještě pamatuje letní paprsky. Stačí si vzít do ruky horký nápoj a léto máte stále ještě chvíli na dosah. Koneckonců grilovat se dá i v zimě o Vánocích. K pohodové atmosféře stačí houpací křeslo, dobrá nálada a gril. Do útulné atmosféry vás dostanou romantické svíčky a pak už stačí se jen dívat na žhavé uhlíky a oddat se příjemné podzimní atmosféře.

K úspěšnému grilování ale nestačí jen vykouzlit potřebnou atmosféru a nakoupit nejrůznější dobroty. Podstatné je také mít dobré vybavení, to znamená nejen gril, ale také třeba čisticí prostředky a v neposlední řadě, zvláště ve vlhkém podzimu, také kvalitní podpalovače.

Jaký gril na vaši terasu

Grily na dřevěné uhlí jsou nejoblíbenější a nejtradičnější a přinášejí požitek z autentického praskání dřevěného uhlí. Většina z nich je vybavena poklopem, který umožňuje rozšířenější možnosti úpravy pokrmů. V dnešní době existují na trhu pomocníci, které usnadní podpálení jakéhokoliv grilu. „Účinné podpalovače jsou jak mezi přírodními, tak chemickými produkty. Přírodní podpalovače máme v několika podobách, od klasických dřevěných ´polínek´ sestavených do speciálního tvaru, přes speciální kostky a svitky napuštěné parafínem pro pomalejší a stálejší hoření. Jako účinnou pomoc při podpalování ocení lidé i podpalovače ve tvaru obří zápalky nebo tabulky z lisovaného dřevitého vlákna opět namáčeného v kvalitním parafínu. Zatímco přírodní podpalovače jsou nejstylovější a šetrné k životnímu prostředí, ty na chemické bázi, ať už tekuté, gelové nebo pevné, nabízejí velmi jednoduchou manipulaci a použití,“ říká odborník na vše kolem ohně Petr Zelinka, ředitel Solo Matches & Flames.

Alternativou k oblíbeným klasickým grilům na dřevěné uhlí jsou plynové a elektrické grily. Plynové umožňují rychlou přípravu grilu ke grilování a snadnou regulaci teploty při přípravě pochoutek. Hlavní jeho výhody je snadné zapálení pouhým stiskem jediného knoflíku. Výdrž plynové lahve umožňuje dlouhé grilování bez nutnosti přikládání. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, obtížnější manipulace, neboť jsou podstatně těžší než grily na dřevěné uhlí a samozřejmě bude chybět atmosféra otevřeného ohně, vůně a grilovací příchuť pokrmů.

Elektrické grily umožňují detailní kontrolu teploty jak v grilu, tak i mase. Nabízejí nepřilnavý teflonový povrch čili bezproblémové čištění, snadnou manipulaci a možnost grilování bez omezení po celý rok jak v exteriéru, tak interiéru. Nevýhodou je samozřejmě absence kouřového aroma, delší doba grilování a nutnost připojení k elektrice.

Co na gril

Grilovat se dají na podzim kromě tradičního masa také sezonní suroviny. Skvělé jsou třeba fíky, dýně, cukety, ale i houby. Na podzim je jejich doba, a když se namarinují v oleji třeba s česnekem a kořením podle chuti, vykouzlí nečekaný zážitek. Sezónní chutě si můžete dopřát i v kombinaci se sýry. Vlašské či lískové ořechy, nebo upražená dýňová semínka posunou chuť grilovaného sýru zas o kousek dál.

Co dalšího uchystat, aby vše bylo kompletní?

Maso by se nemělo nikdy připalovat a přepálený olej by měl co nejméně kapat na žhavé uhlíky nebo se spolu se zbytky marinád vypalovat na roštu. Důležité, a to nejen ze zdravotního hlediska, je správně čistit jakýkoliv gril. Na úklid je dobré použít houbičku pro čištění grilovacích roštů s brusnou drátěnkou.

Úklid vám ulehčí také bio nádobí a bio příbory, které jsou šetrné k přírodě a dlouho už neplatí, že by byly příliš drahé. Lze je objednat při jednom on-line i s dalšími věcmi na gril, jako jsou přírodní podpalovače, houbičky na umytí grilu a další grilovací pomůcky.

Grilování nejen na grilu

Stejně jako roste popularita grilování, zvyšuje se zájem i o další způsoby přípravy jídla na zahradě nebo v přírodě. Estetickou, ale funkční pomůckou je tzv. Švédský oheň.

„Je vyroben ze suchého borovicového dřeva, velmi snadno se zapaluje pomocí knotu a vydrží hořet asi hodinu. Využít ho lze jako dekoraci, ale také k táborovému vaření, kdy na něm lze grilovat, opékat, nebo na poleno položit pánev či hrnec,“ doporučuje Petr Zelinka ze Solo Matches & Flames.

Historie grilování

Jak a kde vzniklo barbecue? Už v 17. století indiánský kmen Arawak připravoval maso na dřevěném roštu tzv. „barbacòa“ z čehož vyplývá dnešní “barbecue”. Indiáni mřížku vynalezli k uzení masa. Výraz „barbacoa“ v historii označoval zástup lidí za účelem společného stolování. Milovníkem grilování byl i první americký prezident George Washington.

Již v 18. století kuchaři k masu připravovali různé omáčky a používali grily k pečení celých prasat. Vše urychlila výroba dřevěného uhlí.

V roce 1952 vymyslel svářeč George Stephen ve svém zaměstnání první uzavřený gril. V roce 1960 byl uveden na trh plynový gril, který si mohla na začátku dovolit jen vyšší vrstva. V šedesátých a sedmdesátých letech 20. století se staly hitem grily s poklopem. V dnešní době existuje široká nabídka grilů a grilování se stále těší velké oblibě.

Fotogalerie