Film Milý tati míří do Toronta na festival s největším publikem na světě

18.08.2021 \\ Film/TV

Animovaný dokument režisérky Diany Cam Van Nguyen Milý tati, složený z obrazů minulosti, kterým se dcera snaží obnovit vztah se svým otcem, se před pár dny představil ve světové premiéře na Mezinárodním filmovém festivalu Locarno a odstartoval tím svou pouť po zahraničních festivalech. V září se objeví na Toronto International Film Festivalu, který ročně přivítá na 400 tisíc diváků. Snímek bude soutěžit s dalšími 36 filmy ze 23 zemí.

„Styl filmu je nebývale živý a emociálně syrový. Formálně si snímek hraje s možnostmi animace a oživuje tak srdcervoucí vzpomínky na rodinnou historii,“ komentují film dramaturgové kanadského festivalu v čele s programovým ředitelem Jasonem Andersonem.

Film Milý tati je režisérčinou osobní odpovědí na otcovy láskyplné dopisy z vězení. Pročítáním dopisů po 15 letech vzpomíná na vzájemnou blízkost, která se však vlivem tátova odchodu za jinou rodinou ztratila. Autorka otce viní, že od matky a dvou dcer odešel, ale také se snaží pochopit jeho důvody. Tématem důležitosti zplodit syna se film dotýká konfliktu vietnamské tradice a evropských hodnot.

„V Locarnu jsme se představili mezi dvacítkou profesionálních krátkých filmů z celého světa. Publikum nás vřele přijalo, zajímalo se o podrobnosti příběhu, ocenilo jeho intimnost a doptávalo se na hudbu či technické provedení,“ svěřila se se svými pocity ze světové premiéry režisérka Diana Cam Van Nguyen.

TRAILER

„Téma kulturního střetu dvou generací a nerovnost pohlaví ve společnosti je univerzální a mohlo by obdobně zaujmout na americkém trhu. O to víc, o co se tam mísí víc kultur a asijská komunita je silnější,“ dodala producentka snímku Karolína Davidová ze společnosti 13ka.

České filmy se naposledy na Mezinárodním festivalu v Torontu představily v roce 2019. Šlo o celovečerní opus Nabarvené ptáče Václava Marhoula a oscarový krátký film Dcera absolventky pražské FAMU Darii Kashcheevy. Festival každoročně představí kolem 300 filmů od kasovních trháků po autorské filmy. Letos je největším lákadlem speciální uvedení filmu Duna Denise Villeneuva.

Snímek Milý tati mimo Toronta v příštích týdnech uvidí diváci také na festivalech v Sarajevu, v italském Corversanu či kanadské Ottawě. Čeští diváci mohou navštívit žižkovské kino Přítomnost, které film promítá exkluzivně ve středu 18. 8. a ve čtvrtek 19. 8. v 19:30 zdarma. Další projekce budou v Čechách následovat na podzim.

Režie: Diana Cam Van Nguyen

Scénář:  Diana Cam Van Nguyen, Lukáš Janičík

Kamera:  Kryštof Melka, Matěj Piňos

Střih: Lukáš Janičík

Zvuk, hudba: Viera Marinová

Art director: Diana Cam Van Nguyen, Darjan Hardi

Animace: Barbora Halířová, David Štumpf, Diana Cam Van Nguyen, Vojtěch Domlátil

Hrají: Linh Duong, Hong Nhung The Thi, Hoai Trung Le

Producentka:  Karolína Davidová (13ka, CZ)

Koproducenti: Tomáš Šimon (FAMU, CZ), Jakub Viktorín (nutprodukcia, SK)

Film byl finančně podpořen Státním fondem kinematografie, slovenským Audiovizuálním fondem a Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN.

Fotogalerie