Marty Davouze: Celej Franz!

05.10.2017 \\ Knihy/Výstavy

Autorka poutavě vypráví o dramatických zvratech provázejících celé 20. století na pozadí složitého osudu překladatelky Věry Saudkové (1921-2015). Její složitý a velice těžký osud se v nejednom ohledu podobal osudu naší země ve dvacátém století. Kdykoli svitla naděje na lepší časy, přišlo něco, co onu naději zmařilo. Nebyly to však jen pohnuté okolnosti politického vývoje, s nimiž se tato citlivá žena musela vyrovnávat.

Kafkovým nejhorším vizím bohužel odpovídaly i tragické události a bolestné ztráty členů její rodiny. Třikrát měla reálnou možnost emigrovat, opustit Prahu, která jí přinesla víc strastí než radostí, ale nikdy to neudělala. Pouto, které ji vázalo k místu předků, bylo silnější než touha po svobodě.

Aktuální knižní titul tak tentokrát nenavazuje na u čtenářů žádané autobiografické romány Loď v Bretani (2016), Vypadni z mýho života! (2015), Zrcadlení (2014) a na Dům v Bretani (2013), ale nabízí strhující biografii neteře Franze Kafky, která byla rovněž manželkou a inspirátorkou slavného překladatele Shakespearova díla E. A. Saudka. Matka pěti dětí Věra Saudková byla sama talentovaná překladatelka a opora mnoha lidí, kteří se ocitli v nouzi.

249 Kč | pevná s přebalem matná| 192 stran | rozměry 130 x 200

Více informací o knize naleznete zde: https://www.kniha.cz/celej-franz/