Zahrada na niti radí: Jak správně přesazovat kaktusy a sukulenty

17.04.2021 \\ Design/Domov

Kaktusy a sukulenty jsou obvykle nenáročné rostliny a péči o ně zvládne každý. Stejně jako ostatní druhy pěstované v květináčích však potřebují občas přesadit. V čem se jejich pěstování a přesazování liší od běžných pokojovek, vám vysvětlí Lenka Hrubá ze Zahrady na niti.

Sukulenty jsou všechny rostliny s dužnatými listy, kaktusy jsou sukulenty, které mají trny. Jedná se o rostliny původem z pouští, stepí či vysokých hor. Dokáží zadržovat vodu, a přežít tak nepříznivá období sucha. Jsou velmi nenáročné na pěstování, ale přesto je třeba dodržovat několik základních pravidel.

Co byste o kaktusech a sukulentech měli vědět, než se je rozhodnete pěstovat?

Vzhledem ke svým přirozeným domovinám vyžadují oba typy rostlin opravdu hodně světla, ideálně celoročně slunečnou polohu. Pro kaktusy i sukulenty jsou charakteristická dvě vegetační období, období růstu a období vegetačního klidu. V každém z nich potřebují jiný typ péče.

Období růstu trvá od časného jara do pozdního podzimu. V těchto měsících mají kaktusy a sukulenty nejvhodnější podmínky k tomu, aby rostly. Dny jsou dlouhé a poskytují dostatek slunce, a proto rostliny vyžadují pravidelnou mírnou zálivku zhruba jedenkrát týdně. „Zalévejte je do misky, nechte nasáknout a přebytečnou vodu vylijte. V období růstu můžete občas rostliny i přihnojit,” doporučuje Lenka Hrubá, zakladatelka květinářství Zahrada na niti.

Období klidu nastává v zimě, když se ochladí, dny se zkrátí a sukulenty a kaktusy hibernují – nerostou a čekají na příznivější podmínky. Přes léto zadržely dostatek vody, takže v zimě neuschnou, ani když se zálivka velmi omezí. „Od října začněte interval mezi zálivkami prodlužovat. Pokud pěstujete rostliny při celoroční pokojové teplotě, nechte substrát vždy před dalším zalitím úplně vyschnout,” radí Lenka Hrubá.

V pokojových teplotách budou kaktusy a sukulenty vyžadovat více vody než v chladném prostředí, tam se přes zimu prakticky nezalévají. Jestli máte možnost rostliny umístit do světlé chodby, kde se netopí, nebo mezi okna, udělejte to a přes zimu je vůbec nezalévejte. Přezimováním v zimě zvyšujete šanci, že kaktus vykvete. Nemusíte se bát, že by zmrzly, kaktusy i sukulenty vydrží i krátkodobý mráz, pokud nebyly před tím zalité. Některé druhy zvládnou i přezimování venku, pokud zajistíte, aby do nich nenapršelo či nenasněžilo.

„Pokud rostlinám nemůžete dopřát dostatek slunce, musíte je velmi málo zalévat a také počítat s tím, že bez dostatku slunce nikdy nebudou vypadat krásně a nejspíš ani nevykvetou,” varuje Lenka Hrubá ze Zahrady na niti. Že děláte někde chybu se projeví většinou tak, že kaktus nedrží tvar a vytahuje se. Sukulenty pak vyhánějí tenké a slabé přírůstky. Obojí je způsobeno nedostatkem světla či přílišnou zálivkou. „U sukulentních druhů rostlin i kaktusů platí pravidlo, že pokud si nejste jistí, jestli zalít nebo ne, tak radši ne. Méně péče je v tomto případě více,” vysvětluje Lenka Hrubá.

Přesazování kaktusů a sukulentů

Přesazování dává smysl na jaře, na začátku vegetačního období. Pokud to na jaře nestihnete, můžete je přesadit i v létě, nikdy však během období klidu, tedy v zimě.

  • Na sukulenty a kaktusy se hodí substrát na běžné pokojovky smíchaný s pískem v poměru 1:1.
  • Na rozdíl od ostatních druhů, u sukulentů a kaktusů vždycky začínejte drenážní vrstvou z kamínků nebo keramzitu (umělé kamenivo). Ta zaručí, že rostlina nikdy nebude stát na vodě.
  • Kaktusy i sukulenty nepotřebují velké květináče, stačí jim opravdu málo zeminy a méně místa na kořeny.
  • Přesazují se po více letech než běžné pokojovky.
  • U kaktusů, které se vytahují za světlem, dávejte velký pozor, abyste je do hlíny nezapustili příliš. Jinak hrozí, že jim stonek uhnije nebo zplesniví.
  • Kaktusy můžete díky jejich podobným potřebám sesadit dohromady a vytvořit si tak krásnou domácí poušť.

Pokud chcete sukulenty množit řízkováním, zapíchněte lístky rovnou do substrátu, ve vodě by mohly uhnít.

Pěstování a přesazování kaktusů a sukulentů není nijak náročné a zvládne jej každý. Myslete ale na to, že v případě kaktusů se budou hodit ochranné rukavice.

V Zahradě na niti, pražském květinářství, seženete nejen zahradnické potřeby, ale i samotné kaktusy a sukulenty a také spoustu tipů na jejich pěstování. Zastavte se pro ně ve Školské 7 nebo na www.zahradananiti.cz.