Soutěžte s Rio Mare a objevte nové skvělé recepty

08.04.2021 \\ Recepty

Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

Připraveny jsou stovky dárků, počínaje produkty Rio Mare, přes robotické hrnce Tefal Cook4me+ nebo pánve Tefal Unlimited s nepřilnavým povrchem, až po kurzy vaření
pro celou rodinu s profesionálním kuchařem u vás doma.

Milujete slunnou Itálii a fantastickou italskou kuchyni? Pokud ano, tak neváhejte a zpříjemněte si „čekání“ na výhru přípravou nějakého skvělého receptu s tuňákem v hlavní roli – právě pro vás je připravena tato zdravá, rychlá, a především lahodná inspirace.

Arancini plněné tuňákovým ragů

Ingredience na 4 porce:

Kuskus:

  • 200 g kuskusu
  • 240 ml vody
  • 1 vejce
  • 50 g sýru Parmigiano
  • sůl

Sugo:

  • 3x 80 g tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem
  • 400 g cherry rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 4 cl olivového oleje
  • 10 g bazalky
  • sůl
  • pepř

Arancini:

  • rukola
  • 1 balení bůvolí mozzarelly
  • 300 g strouhanky
  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • olej na smažení

Postup:

  1. Kuskus – kuskus osolíme, přidáme olej z tuňáka, promícháme a zalejeme vroucí vodou. Necháme zakryté 5 minut odpočívat. Poté do kuskusu rozklepneme vajíčko a najemno nastrouhaný sýr Parmigiano, zakryjeme a necháme vychladnout. 
  2. Sugo – rajčátka nakrájíme na malé kostky a dáme do misky. Česnek si rozmáčkneme pomocí nože a vložíme do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile má česnek zlatavou barvu, přidáme kostky rajčat a ztlumíme plotýnku na polovinu. Rajčata necháme vařit cca 15 minut. Pokud nemáme cherry rajčátka, tak nejprve každé rajče nařízneme ve tvaru ne příliš hlubokého „X“ a vložíme na pár vteřin do horké vody. Poté radikálně ochladíme a sloupneme slupku.
  3. Základ suga je nyní téměř hotový a můžeme přidat tuňáka. Sugo prohříváme, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Naběračku hotového suga přidáme do odpočívajícího kuskusu a zbytek suga necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Arancini – sicilské smažené „street food“, stejně oblíbené, jako v Čechách třeba párek v rohlíku J Jen mnohem náročnější na přípravu, ale rozhodně stojí za to.
  5. Mouku zalijeme vodou a důkladně rozmícháme na sametovou konzistenci. V tomto těstíčku budeme obalovat arancini. Kuskus promícháme se sugem, které jsme k němu přidali. Navlhčíme si dlaň, polévkovou lžící nabereme kuskus a v dlani tlakem formujeme tenkou mističku, do které vložíme předem nakrájenou mozzarellu a lžičku suga. Opět nabereme lžíci kuskusu a zaklopíme náplň. Opatrně, ale důkladně, pomocí druhé navlhčené ruky formujeme do tvaru hrušky. Opakujeme, dokud nezpracujeme všechen kuskus. Arancini necháme v lednici odpočinout, již po pár minutách budou mít pevnější konzistenci.
  6. Jednotlivé arancini ponoříme pomocí děrované naběračky do těstíčka, necháme okapat, vložíme do strouhanky a každou důkladně obalíme. Smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile se zbarví, plotýnku ztlumíme a pozvolna smažíme dozlatova.

Servírování:

Na talíř dáme rukolový salát, do něj vložíme arancini a k tomu do malé misky trochu suga na namáčení. Buon Appetito.

Špagety s tuňákem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 červená cibule
  • 100 g rozinek
  • 50 g másla
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl
  • 3x 80 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
  • 2 plechovky celých loupaných rajčat
  • 10 g tymiánu
  • 10 g bazalky
  • 4 cl olivového oleje
  • 15 g piniových ořechů
  • 20 g strouhanky
  • 500 g špaget

Postup:

  1. V pánvičce rozehřejeme olivový olej a osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zlatou cibulku schladíme červeným vínem a přidáme špetku soli, rozinky a hořčici. Necháme odpařit alkohol a zjemníme máslem. Tuto „marmeládu“ rozmixujeme tyčovým mixérem na nejhladší konzistenci. Doporučujeme přepasírovat pomocí polévkové lžíce přes jemné sítko, aby marmeláda byla skutečně co nejjemnější.
  2. Připravíme si pánvičku, na které za sucha orestujeme piniové ořechy a poté strouhanku. Obojí si dáme do jednotlivých misek a odložíme na později.
  3. Do rozpálené pánvičky přidáme olivový olej, na prkýnku pomocí nože rozmáčkneme stroužek česneku a přidáme do pánvičky. Zároveň si ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu. Pravý Ital solí tak, aby byla voda slaná skoro jako moře, takže solí nešetříme.
  4. Jakmile je česnek zlatý, zalejeme ho loupanými rajčaty, která rozmačkáme vařečkou. Přidáme dvě naběračky slané vody z hrnce na pastu a přidáme najemno nasekaný tymián. Rajčatové sugo necháme vařit alespoň 20 minut.
  5. Uvařené sugo zdokonalíme tuňákem, špetkou soli a pepře a čerstvě natrhanou bazalkou. Necháme na nízké teplotě ještě 10 minut zahřívat. Pozor, bazalku trháme rukama, při krájení nožem oxiduje a rychleji černá.
  6. Uvařené špagety přidáme do pánvičky se sugem a nezapomeneme přidat i trochu vody z hrnce. Důkladně promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo bazalkou.

Servírování:

Na talíř dáme 4 polévkové lžíce domácí marmelády. Pomocí vidličky nabereme co nejvíce pasty a v naběračce točíme a točíme a točíme... Opatrně vložíme pastu doprostřed marmelády, polévkovou lžící nabereme sugo i tuňáka z pánvičky a umístíme na vrch hnízda špaget. Dozdobíme piniovými ořechy a zaprášíme restovanou strouhankou. Buon Appetito.

Fotogalerie