Vyznáte se v nových energetických štítcích u přístrojů pro domácnost?

24.03.2021 \\ Design/Domov

Víte, že od 18. března 2021 jsou používány nové typy energetických štítků? Přinesly změnu v označování energetických tříd u typů přístrojů pro domácnost, kterými jsou: pračky, pračky se sušičkou, chladničky, mrazničky, vinotéky a myčky nádobí.

Změny odrážejí žádoucí technologický vývoj. Stávající škála A+++/G se stala méně efektivní. Údaj obsahující mnoho „+“ již není dostatečně jasný a většina produktů je již ve 2-3 nejvyšších třídách. Pro zákazníky bylo náročné rozlišit ten nejúspornější produkt. Evropská unie proto zrevidovala a optimalizovala štítek podle potřeb uživatelů, kteří na něm aktuálně najdou pouze škálu A až G.

V čem se liší od staršího typu štítků, vysvětluje Jiří Šeba, školitel Miele ČR. „Celkový vzhled nových energetických štítků zůstává velmi podobný, hlavní rozdíl spočívá v nově nastavené energetické stupnici a v tom, že se již neuvádí roční spotřeba energie, ale spotřeba na 100 cyklů. Štítek je zároveň propojen s novou evropskou databází produktů přes QR kódy, které naleznete v pravém horním rohu. Dolní část štítku obsahuje různé piktogramy informující o vlastnostech vybraného produktu. Některé piktogramy zůstávají stejné jako u starého štítku, některé byly upraveny a jiné byly nově přidány,“ říká Jiří Šeba.

Nejúspornější produkty s dosavadním označením A+++, budou přibližně odpovídat třídě A až C nového štítku, záleží vždy na konkrétní produktové kategorii. Nová verze štítku bude používat většinu piktogramů ze starého štítku, přidány byly i některé další, např. doba praní u praček. Obecně lze říci, že nedochází ke změně v energetické účinnosti výrobků, pouze k jejímu přehlednějšímu a jasnějšímu označování.

Miele na vlně úspor vody, elektrické energie a detergentů

Společnost Miele se otázkou udržitelnosti a s tím souvisejících úspor vody, elektrické energie nebo pracích a mycích prostředků zabývá dlouhodobě a systematicky. Jedním z dokladů je mj. testování přístrojů na dobu životnosti až 20 let.

Jak si se současným trendem poradí jednotlivé modely v produktových řadách? Pračky Miele jsou vybaveny výkonným a úsporným ProfiEco motorem, pro šetření energie je lze napojit na teplou vodu. Množstevní automatika přizpůsobí proces praní množství prádla – méně prádla znamená méně vody a elektrické energie.

S funkcí PowerWash pračky nabízí program QuickPowerWash, ve kterém máte prádlo čisté za 49 minut, a to se stejnými výsledky jako ve standardním dvouhodinovém programu. Funkce SingleWash pak představuje účinné řešení pro jednotlivé kusy oblečení. Díky funkci Eko informace máte dokonalý přehled o spotřebě elektřiny i vody. Optimální spotřebu pracího prostředku zajistí TwinDos, nejlepší systém dávkování tekutých pracích prostředků.

Stejně jako pračky disponují i sušičky Miele výkonným a úsporným ProfiEco motorem nebo funkcí Eko informace. Technologie EcoDry s filtračním systémem a bezúdržbovým výměníkem tepla udržují spotřebu elektrické energie a dobu chodu na stálé nízké úrovni. Díky funkci EcoSpeed usušíte prádlo až o 20 minut rychleji při té nejlepší energetické účinnosti.

Technologie EcoPower rovněž šetří vodu a energii, tentokrát u myček Miele. Přístroje můžete rovněž připojit na teplou vodu (až do 60 °C), což může znamenat úsporu elektřiny až 50 %, a díky EcoFeedback lze sledovat odhadovanou spotřebu vody a elektrické energie při výběru mycího programu.

www.miele.cz

Fotogalerie