Kreativní cestovatelská fotografie: Tipy fotografky a travel influencerky!

18.02.2021 \\ Magazín

Ačkoliv cestování do zahraničí je v těchto dnech náročné až téměř nemožné, musíme zůstat trpěliví a vydržet. Navíc i v naší zemi je spousta krásných míst, která stojí za to zachytit. Jak vytvořit kreativní snímky na cestách? Vyzkoušejte tipy rakouské fotografky a travel influencerky Marion Payr, jejíž instagramový profil @ladyvenom sleduje přes čtvrt milionu lidí.

Touhu po nových zážitcích nám nikdo nevezme! Můžeme se těšit, plánovat a připravovat na to, co nás čeká, až vyhrajeme boj s koronavirem a budeme zase moci vyrazit za hranice bez omezení... Do té doby můžeme objevovat krásy české země a cestovatelské fotografie trénovat v naší kotlině. Pojďte se spolu s fotografkou a instagramerkou Marion Payr, známější jako @ladyvenom, alespoň virtuálně vydat na cesty. Je tu další téma fotografické výzvy #CreateYourLight: Kreativní cestovatelská fotografie #ShootingTravelPhotography! Marion nám vyprávěla, jak se vydala do Tyrolska zachytit koně plemene Hafling, které se během celého léta volně pasou v nádherné alpské přírodě. Navíc se podělila o své tipy, jak být kreativní a otevřený neočekávaným situacím...

Popusťte uzdu kreativitě a foťte jako Marion Payr!

Cestovatelská fotografie vždy vychází z touhy objevovat nové věci. Způsob, jak vše okolo sebe vnímáte, je velmi osobní. Ačkoliv tedy tento žánr možná vypadá složitě, nemusí to tak být. „Nejsem technický fotograf a také příliš dopředu neplánuji. Uměním je pro mě ukázat kouzlo místa tak, aby jeho obraz byl stále blízko realitě. Chci zůstat otevřená neočekávanému a důvěřovat vlastnímu vidění světa,“ vysvětluje Marion Payr.Vždy proto hledá něco, co zprostředkuje přirozené kouzlo místa a zároveň vypráví jeho příběh. „Když mě Nikon oslovil, abych fotila s novou Z 6II, hned jsem věděla, že chci nafotit koně Hafling. Předtím jsem nikdy v této části Tyrolska nebyla,“ přiznává vášnivá cestovatelka a dodává, že obvykle si na novém místě dopřeje více času, ale nyní na koně měla pouze jedno ráno. „Právě tehdy, když máte málo času, je důležité pracovat se systémem, který usnadňuje práci a vy můžete zůstat spontánní,“ myslí si.

Trénujte své oko!

Trénovat si oko tak, abyste se na věci dokázali dívat jinak, je nejlepší způsob, jak začít rozvíjet svůj vlastní kreativní styl. „Když jsem začínala s fotografováním, měla jsem práci na plný úvazek a žádný fotoaparát. Začala jsem chodit do zaměstnání pěšky a cestou jsem fotografovala telefonem,“ vzpomíná Marion na své začátky.Každý den byl jiný. Na ulici byli vždy noví lidé, děly se jiné věci. Během víkendů chodila na místa, kde předtím nikdy nebyla, a díky tomu objevila ve svém rodném městě tolik nových věcí! „Zkuste to i vy.

Auto nechte doma a jděte pěšky. Hledejte skrytá místa a najdete mnoho skvělých objektů, které nikdo předtím nezvěčnil. Nebo naopak jděte na oblíbená a známá místa, ale najděte jiný způsob, jiný úhel než ten, ze kterého místo znají všichni,“ radí fotografka.Je úžasné, když zjistíte, že dokážete vidět věci jinak. Bude vás těšit, až objevíte, jak snadno můžete trénovat své vidění světa skrz hledáček fotoaparátu. Najednou spatříte to, co vám dosud zůstávalo ukryto.

Stejné místo, jiné světlo?

Navštivte totéž místo vícekrát během dne v různém čase. Zjistíte, jak se mění a jaký pocit ve vás při změnách vyvolává.Foťte totéž místo s různými nastaveními fotoaparátu. Může vás překvapit, jak úprava clony či rychlosti závěrky změní výslednou fotografii. Dá se měnit hloubka ostrosti, zachycovat pohyb a být kreativní. Udělejte si čas, abyste si výsledek prošli a zjistili, jak různá nastavení změnila vaše snímky.Díky správnému výběru fotoaparátu objevíte nové možnosti práce se světlem: můžete používat vysoké hodnoty ISO, jaké při focení mobilem nelze nastavit, lze mít úplnou kontrolu nad nastavením clony a rychlosti závěrky. Můžete tak fotografovat téměř v každé situaci, například v nádherném brzkém ranním světle ještě před východem slunce, ale i v noci.„Zjistila jsem, že miluji rána. Ne proto, že bych byla ranní ptáče, to vůbec ne, ale proto, že rána mají zvláštní atmosféru – probouzení přírody, města, lidí, focení v jemném ranním protisvětle...“ vypočítává Marion a radí, ať si také zkusíte přivstat a objevíte nové kouzlo!

Telefony jsou fajn, ale fotoaparátu se nevyrovnají! 

Světlo je magické, ale zároveň je i výzvou. Fotografové jsou jako zlatokopové, hledající svůj poklad. „Pracuji pouze s přirozeným světlem, a čas, kdy vychází slunce, je jediné, co dopředu plánuji. O světle se při focení telefonem moc nenaučíte, jeho software není přizpůsoben, abyste měli dostatečnou kontrolu nad nastaveními. Téměř vše udělá za vás,“ upozorňuje Marion Payr. „Když jsem přešla od telefonu k používání fotoaparátu, zjistila jsem, že fotit v manuálním nastavení je úžasný způsob, jak se naučit pracovat se světlem. Můžete sledovat návody na YouTube, ale vlastní zkušenost vám to nenahradí,“ radí fotografka.Způsob, jakým si představujete svět na fotografii, je vždy váš osobní pohled a změní se společně s tím, jak se budou prohlubovat vaše zkušenosti. A právě to je na fotografii nejlepší – umožňuje tvořit a zároveň si tento proces užívat.

Objevte kouzlo protisvětla!

„Fotografování v protisvětle jsem objevila, až když jsem přešla z telefonu na fotoaparát. Věci najednou vypadají úplně jinak, když zpoza nich vychází světlo. Uvidíte, co udělá s konturami osob, nebo třeba stromu,“ říká cestovatelka.„Když fotím scénu v protisvětle, clonu otevřu doširoka, často na f/2.8. Vždy mám v popředí nějaký objekt, na který pěkně dopadá světlo zezadu. Může to být osoba, zvíře, budova... Cokoliv, co chcete mít na fotce. Kromě nastavení clony nemusíte při focení v protisvětle řešit jiné komplikované nastavení. Na většině míst postačí ISO 100. Snažím se uhlídat, aby pozadí nebylo přeexponované, když je expozice správně nastavena na popředí,“ vysvětluje svůj trik Marion Payr.

Následujte intuici

„Pro mě musí být fotografie intuitivní. Aby to fungovalo, potřebuji fotoaparátu důvěřovat, musí být jednoduše ovladatelný,“ uvádí fotografka.Koně fotila při východu slunce, což jsou momenty, které pominou velmi rychle. Většinou fotí na jednobodové automatické zaostřování a využila ho na každém záběru z Tyrolska. Při focení pohybujících se objektů, jako je divoká zvěř, je nezbytné, aby bylo automatické zaostřování spolehlivé. „Ty nejkrásnější momenty trvají pouze zlomek sekundy, Nikon Z 6II mi je s lehkostí pomohl zachytit. Kromě automatického zaostřování je tento fotoaparát pro mě velmi intuitivní i díky elektronickému hledáčku. Pomáhá mi správně upravit nastavení ještě před tím, než stisknu spoušť, protože každou úpravu hned vidím na displeji. V Tyrolsku se světlo neustále měnilo, ale já jsem mohla přesně vidět, jak přístroj reaguje na změny a přizpůsobuje nastavení,“ dodává.

Připojte se i vy k výzvě #CreateYourLight

Výzva #CreateYourLight přináší možnost, jak se mohou všichni milovníci fotografie propojovat a inspirovat skrze sociální sítě. Pod uvedeným hashtagem sdílejí své fotografie profesionálové, influenceři i amatéři, kteří se díky projektu zároveň naučí různé tipy, jak své snímky pozvednout. Díky různým střídajícím se tématům můžete vyzkoušet nové fotografické žánry a posunout se ve svých zkušenostech.

Fotogalerie