Batch brew - jak mít pořád dost kávy po ruce

21.02.2021 \\ Design/Domov

Jste zvyklí popíjet kávu během dne a chcete si ji vychutnat čerstvou i odpoledne, aniž byste museli připravovat každý šálek zvlášť? Tereza Balá z doubleshotu vám poradí, jak jednoduše připravit výbornou kávu v domácích podmínkách a jak ji udržet co nejdéle čerstvou. Kouzelným slůvkem tu není „prosím”, ale „batch brew”.

Pokud jste v kavárnách s výběrovou kávou jako doma, tak vám asi už obsluha nabídla batch brew, tedy kávu, která je předem připravená a obsluha vám ji jen naservíruje, přitom chutná úplně jako ta čerstvě připravená. Ale napadlo vás, že takový komfort si můžete dopřát doma? Batch brew je ideální pro všechny, kterým jeden šálek kávy nestačí a zároveň se jim nechce podstupovat vážení, mletí a další kroky nezbytné pro dokonalou chuť více než jednou denně. Vydrží totiž i několik hodin jako čerstvá a lze ji připravit několik šálků naráz. Co to tedy je?

Batch znamená doslova dávka nebo várka, brew je příprava nebo vaření. Jako batch brew se označuje překapávaná káva přichystaná strojově ve větším množství. „Při této metodě přípravy nasypete odměřenou čerstvě namletou kávu do kávovaru a stroj se sám postará, aby výsledná káva splňovala veškeré parametry dobře vyextrahovaného nápoje,” vysvětluje Tereza Balá, školitelka a baristka pražírny doubleshot. Zjednodušeně: vložíte propláchnutý filtr, nasypete kávu, zapnete a káva překape do konvice úplně sama. Stroj se postará o to, aby překapala vhodnou rychlostí a teplotou, aby chutnala jako ta vyrobená ručně (hand brew). 

Součástí překapávacích kávovarů vhodných pro výběrovou kávu je termoska, do které káva teče. To je na první pohled rozdíl, který je odlišuje od těch klasických „překápek”, které známe z amerických filmů. U těch je konvice skleněná a teplota kávy v ní se udržuje díky horké ploténce, na které stojí, což ale nápoj přepaluje a degraduje. Termoska „pouze” udržuje nápoj horký, což je nejlepší cesta k udržení kvality kávy.

Ideálním kávovarem na batch brew pro podmínky home office, kde pracují alespoň dva pijáci kávy pohromadě, je elegantní Moccamaster KBGT-741, který připraví naráz až 1,25 ml kávy a zabere mu to 6-8 minut (a skoro vůbec vás k tomu nepotřebuje). Stačí si jen dolévat z termosky a zpříjemňovat si tak třeba pracovní den průběžně.

Jak udržet doma kávu co nejdéle čerstvou?

  1. I když k tomu mnohé laciné domácí kávovary vybízejí, nepřihřívejte v nich kávu během dne. Zahříváním se odpařuje voda, káva se o ploténku pálí, hořkne a ztrácí aroma. 
  2. Ihned po uvaření raději kávu přelijte do termosky, která ji udrží teplou po celý den.
  3. Nepřítelem kávy je také vzduch, respektive kyslík, kvůli kterému dochází k oxidaci a změně chuti. Ideální jsou proto termosky, které přístup vzduchu omezují.
  4. Anebo si pořiďte domácí kávovar, který místo do skleněné konvičky překapává nápoj rovnou do termosky, třeba jako výše zmíněný Moccamaster KBGT-741 (na www.doubleshot.cz za 5400 Kč).
  5. Kávu v termosce skladujte ideálně 2 hodiny, pak i ta sebekvalitnější odrůda začne své kvality ztrácet.
  6. Každý den termosku pečlivě vypláchněte a kartáčem odstraňte případné usazeniny. Díky tomu bude nádoba bez zápachu staré kávy, kovu i bez tmavého nánosu na stěnách a bude připravená na další den a novou porci čerstvé kávy.

Pokud by vás zajímaly rozdíly mezi batch brew a hand brew detailněji, tak Tereza Balá připravila celý článek: https://www.doubleshot.cz/cs/blog/hand-brew-vs-batch-brew, kde se věnuje tématu mnohem detailněji i z kavárenské stránky.Kdo by si nepřál mít doma snadný přísun čerstvé kávy? „Batch brew splňuje všechny obvyklé požadavky: je jednoduchý na přípravu, kávy je hodně a chutná výborně,” shrnuje všechny jeho klady Tereza Balá. A pokud si domácí přípravu neužíváte, zkuste si batch brew objednat v kavárně. „V kavárnách doubleshotu mají otevřeno i v aktuální situaci a batch brew je úplně ta nejrychlejší varianta pro kávu s sebou. Stačí načepovat z termosky a je hotovo. Příprava navíc není časově náročná, proto bývá batch brew levnější než ostatní filtrované kávy,” doporučuje variantu Tereza Balá.

Fotogalerie