Špenátová polévka se zastřeným vejcem

31.01.2021 \\ Recepty

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát. V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.

Počet porcí: 4 porce, Doba přípravy: 60 minut, Náročnost: *

Ingredience:

Postup:

  1. Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut.
  2. Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.
  3. V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.
  4. Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z hous

Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina