Skvělý zeleninový dip

29.01.2021 \\ Recepty

Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet. Doporučujeme ten s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.

Počet porcí: 1 sklenice na zavařování, Doba přípravy: 90 minut, Náročnost: *

Ingredience:

Postup:

  1. Rajčata spaříme 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchladíme ve vodě s ledem a můžeme je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme protlak. Nastrouháme mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidáme do hrnce.
  2. Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidáme všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidáme jablečný ocet a dusíme 40 minut nebo až se zelenina rozdusí
    a pěkně spojí.
  3. Horkou zeleninu můžeme přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.

Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina

Fotogalerie