Pohanková kaše s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami

28.01.2021 \\ Recepty

Určitě jste už někde zaslechli, že je pohanka velmi cenná potravina. Její předností je např. obsah rutinu, který zpružňuje a posiluje naše cévy. Víte ale, jak ji připravit, aby vám zároveň chutnala? Uvařte ji protentokrát na sladko, a to v mandlové alternativě mléka se skořicí. Použijte med a dochuťte ji zkaramelizovanými jablky a hruškami, které dodají pokrmu šmrnc. Protože je pohanka přirozeně bezlepková a klasické mléko jsme nahradili mandlovým nápojem, mohou si na této dobrotě pochutnat i celiaci a lidé trpící alergií na mléčnou bílkovinu nebo laktózovou intolerancí.
Počet porcí:
4 porce, Doba přípravy: 40 minut (24 h na namočení pohanky). Náročnost: *

Ingredience:

  • 300 g pohanky
  • 400 ml mandlového mléka
  • 40 g másla
  • med
  • skořice
  • 3 jablka
  • 3 hrušky
  • cukr krupice

Postup:

  1. Pohanku namočíme do studené vody přes noc. Poté pohanku přecedíme a dáme vařit s mandlovým mlékem a mletou skořicí. Přibližně za 15 minut je pohanka hotová. Můžeme ji nechat vcelku nebo ji můžeme rozmixovat tyčovým mixerem úplně na kaši.
  2. Do kaše přidáme 20 g másla a dochutíme ji medem. Můžeme dát i špetku soli.
  3. Na pánvi nebo v kastrůlku se silným dnem zahříváme cukr. Jakmile začne vytvářet hrudky, protože se nerozpouští rovnoměrně, plamen stáhneme. Cukr dále mícháme, aby se hrudky rozpustily. Karamel ještě párkrát zamícháme, aby se spojil a všechen cukr roztál. Zalijeme trochou vody a necháme karamel odvařit. Do karamelu se zbytkem vody přidáme máslo
    a nakonec v karamelové omáčce prohřejeme jablka s hruškami.

Zdroj www.akademiekvality.cz