Do Klokánků zamířily antigenní testy a jsou obrovskou pomocí!

21.01.2021 \\ Magazín

Koronavirová nákaza se nevyhýbá žádnému segmentu v privátní a státní sféře. Nejinak je tomu i v zařízeních pro děti vyžadujících okamžitou pomoc (ZDVOP), primárně KLOKÁNKŮM Fondu ohrožených dětí. Nyní se jim ale dostalo veliké pomoci. Společnost IQS Group nyní zdarma těmto zařízením poskytla rychlostest Smart Covid, čímž se daří zabránit zbytečnému šíření onemocnění SarsCov2 (Covid-19).

Vedení Fondu ohrožených dětí pomoc společnosti velmi vítá. Už proto, že si někteří její zaměstnanci, včetně předsedkyně FOD Hanky Kupková na vlastní kůži „vyzkoušeli“, jak náročné a komplikované může být toto zdánlivě jednoduché a někdy i bagatelizované onemocnění.

„Smart Covid Test nás potěšil svou nabídkou s darováním antigenních a protilátkových testů pro některá naše zařízení. Tyto testy jsou pro nás velmi důležité hlavně kvůli příjmů nových dětí. Ty přijímáme ve dne v noci a je pro ně velmi traumatizující, kdyby měly ve své složité situaci být umístěny do karantény. Díky těmto testům zhruba do 20 minut víme, zda může být dítě zařazeno do kolektivu,“ říká s nadšením předsedkyně FOD a ředitelka zařízení Klokánek Hostivice Hanka Kupková.

Ona sama vloni prodělala onemocnění Covid-19 v těžké formě a strávila několik týdnů ve vážném stavu v nemocnici. Stalo se tak poté, co se sama nakazila právě ve chvíli, kdy jela v noci převzít sourozence z rodiny, kde podmínky k jejich dalšímu setrvání zcela nevyhovovaly.

Příjmů dětí v jarní i podzimní covidové krizi v Klokáncích značně přibylo, a to bohužel podle vyjádření vedení Fondu ohrožených dětí, včetně případů brutálně týraných nebo zneužívaných dětí.

„Jsme velmi rádi, že můžeme touto cestou alespoň takto pomoci a přispět ke klidnějšímu průběhu už tak často složité situace, jak samotných dětí, tak i pracovníků Klokánků. Jsme si vědomi toho, jak důležitá je v této době informace pro personál, zda je někdo zdravotně ohrožen či nikoli. Tyto antigenní testy pomáhají včas detekovat potenciální přenašeče jak mezi dětmi, tak mezi dospělými. Obdobná situace je bohužel však i v dětských psychiatrických nemocnicích, kterým stát nezajistil antigenní testy,                a které pro svůj provoz potřebují pravidelné testování personálu. IQS Group pomáhá dodávkou testů zdarma kupříkladu Dětské psychiatrické nemocnici, “ říká za Smart Covid manažerka Veronika Motalíková.

Tyto testy navíc umožňují odběr vzorků výtěrem z krku, což je preferováno dětmi. Antigenní testy jsou výrazně levnější než PCR testy, které samozřejmě pak následují v momentě, kdy se antigenní cestou ukáže, že ten, u něhož byl test proveden, je pozitivní. U PCR testů se navíc čeká i dva dny na výsledek a doba objednání se v některých místech v ČR protahuje na řadu dní. Po celou tuto dobu daný člověk neví, zda je covidově infekční nemůže se podle toho zařídit on sám ani jeho okolí.

„Zcela chápeme potřebu zařízení jako jsou Klokánky a další, pro něž je ta prvotní informace o pozitivitě nebo negativitě dětí, nebo případně zaměstnanců, zcela zásadní a rozhodující,“ podotkla Veronika Motalíková s tím, že pomoc Klokánkům bude i nadále pokračovat.

Výhody testování antigenními a protilátkovými testy:

  • je významně levnější než PCR.
  • testování je výrazně rychlejší.
  • je poměrně jednoduché na obsluhu a není k němu potřeba laboratorní vybavení
  • rychlotesty jsou méně invazivní než PCR a zároveň mají vysokou přesnost.
  • slouží jako prevence (např. před setkáním, schůzkou či návštěvou).
  • je možné masivně testovat více osob. Např. ve firmách stačí vyčlenit samostatnou místnost se zdravotníkem, do které postupně chodí testovaní. Výsledky se dozví do 15 min. (Přitom se jedná o hlavní nástroj, jak zastavit šíření infekce a dostat se co nejrychleji zpět do normálního provozu/života.)

Systém fungování antigenního (a protilátkového) testu:

Antigenní test zjistí přítomnost viru v těle a je vhodný pro detekci od cca 3 dne po nakažení do cca 10 dní. Protilátkový test z kapky krve zjistí akutní infekci v její druhé fázi (cca 10 dní od nakažení) a od 14 dní následně detekuje dlouhodobé IgG protilátky, které trvají zhruba 2-3 měsíce.

Fotogalerie