Chcete vypadat i po menopauze skvěle? Je to ve vašich rukách!

05.09.2017 \\ Zdraví

Tělo ženy se v průběhu času mění. Začíná to první menstruací, ale menopauzou to končí. Každá žena prožívá toto období jinak. Ale jak se udržet ve formě a netrápit se?

Některé věci si v životě můžeme naplánovat, jiné jsou jednoduše jeho neoddělitelnou součástí, a není v naší moci se jim vyhnout. Nezbývá nám nic jiného, než je přijmout a co nejlépe se s nimi vypořádat. To platí zejména, pokud jde o naše tělo. V průběhu života prochází různými změnami.   Dospívání, menstruace, těhotenství, to vše jsou biologické změny, s nimiž se v průběhu let setkáváme. Nejkritičtější je právě poslední fáze - a tou je klimakterium (nebo menopauza).  Je to období, které nepřichází náhle a nečekaně. Vyvíjí se postupně a u každé ženy je začátek tohoto období individuální. Nejčastěji přichází pozvolna okolo 45. roku ženy a doznívá přibližně v 60ti letech.

V tomto období prochází ženské tělo velkými změnami – od období plodnosti do nového životního období, kdy už nebude moci otěhotnět. Kombinuje nejen postupné vyhasínání funkce vaječníků, které přestávají produkovat hormon estrogen, ale i další nepříznivé projevy. Nedostatek hormonů může být spojen s fyzickými a psychickými problémy. U většiny žen, které se o sebe starají a věnují se sportu, bývají menopauzální příznaky méně nepříjemné než u těch žen, které nemají aktivní pohyb a konzumují nevyváženou stravu. Slovo menopauza doslova označuje poslední menstruaci, která přichází mezi 46. - 52. rokem.

První příznaky klimakteria se objevují přibližně tři roky před poslední menstruací. Problémy s tím spojené bývají většinou následující – obrovské výkyvy nálad či návaly horkosti. Někdy tak i malá, neškodná poznámka či žert mohou u ženy způsobit nepřiměřenou reakci. K příznakům patří i nervozita, podrážděnost, bolesti hlavy, bušení srdce, ale i brnění rukou či žaludeční problémy. Pro tyto příznaky používáme souhrnné označení: klimakterický syndrom. Ne vždy se ale příznaky menopauzy projevují právě takto. V některých případech se může objevit i deprese, úzkost či poruchy paměti. Bolesti hlavy se zase mohou změnit na migrénu. Proto je menopauza pro ženy trpící na migrény nejtěžším obdobím. Jenže po přechodu každou z nás čeká ještě přibližně třetina našeho života. Proto je nutné věnovat období přechodu dostatečnou pozornost a snažit se jej zvládnout co nejlépe. Každá žena je jedinečná a prožívá věci jinak.  

Dnes už naštěstí existuje mnoho různých přípravků, které pomáhají zmírnit problémy spojené s tímto obdobím. Je však důležité se vždy poradit s lékařem. Kromě toho existují i přírodní přípravky. Jedním z nich je Sérélys, který obsahuje látku L-tryptofan, jenž se v těle mění na serotonin. V organismu metabolizuje na melatonin, který je zase důležitý pro dobrý spánek. Je zodpovědný za lepší náladu a eliminuje podrážděnost, deprese, či poruchy termoregulace. „Sérélys pomáhá ženám cítit se v období menopauzy lépe, a to díky obsahu čistého pylového extraktu. Na rozdíl od ostatních preparátů na trhu neobsahuje fytoestrogeny, a proto je vhodný i pro ženy, které z nějakého důvodu nemohou estrogeny užívat,“ říká Ing. Jana Herotová, zástupkyně společnosti Exeltis, která produkt vyrábí.

Jen léčba lékařem a doplňky stravy ale nestačí. Je nutné se pravidelně hýbat. Sportovat – například běhat, cvičit jógu, nebo chodit tancovat. Pokud jste doteď neměly na sebe a své záliby dostatek času, je potřeba to změnit. Dělejte věci, které vás těší a přinášejí vám radost. Kromě toho, že si zlepšíte kondici, poznáte také mnoho nových lidí a zažijete spoustu zábavy.

Zároveň si dopřejte oddych. Relaxujte, navštivte maséra, nebo zajděte do wellnes na zábal či pleťovou masku. Nezapomínejte na dostatek spánku. Alfou a omegou je v tomto případě pravidelná strava, která by se měla skládat zejména ze zeleniny a ryb. Metabolismus se zpomaluje a tuky se rychleji ukládají. Je proto nutné dbát na zdravou a také pravidelnou stravu. Zapomeňte na hladovku či extrémní diety, které vám tak akorát naruší metabolismus a po počátečním zhubnutí se dostaví jojo efekt. 

A rada na závěr - pijte. Pitný režim je základem pro pokožku, která během klimaktéria ztrácí hydrataci. Pokud se chcete vyhnout zbytečným vráskám, tak vypijte alespoň dva litry vody denně.