Chika Toro vypověděla písní svůj bol…

11.01.2021 \\ Magazín

Jistě znáte takový ten stav, kdy slyšíte nějakou melodii či píseň a už ji z hlavy nedostanete? To se vám přesně může stát s kolumbijsky chytlavým hitem v evropském stylu „I´M OUT“ - Nová kapitola. Ten vzešel z mezinárodní spolupráce a odstartoval příval hudby, která navzdory situaci, dává energii a může vás i motivovat k novým věcem a třeba i učinit rozhodnutí, které povede k důležitým změnám ve vašem životě. „Pohodlí není vše a víra v sebe sama se vyplatí,“ říká Chika Toro a posílá pozdravy z Kolumbie.

https://www.youtube.com/channel/UCaLI44plmFCDDUJF4H5W2gQ

Měla se vdávat, ale situace způsobená pandemií její vztah postupně nahlodávala, až ho zničila. Není jediná, komu se to stalo, ale dokázala ze sebe dostat maximum, a to zlé a těžké obrátila v pozitiva. Výbuch emocí následovalo získání první zlaté desky, kterou v Polsku Chika dostala za feat Polombia. Rozhodla se desku vyzvednout a setkat se s Popekem Monsterem, s nímž úspěšný hit natočili. Její entusiasmus strhává ostatní, a tak s Popekem dotáhli i fanoušky dlouho očekávaný klip k písni Purple Pants. Jako za odměnu přišly ve stejnou dobu další nabídky spolupráce, které nenechají české, slovenské, evropské, ani zámořské posluchače latino spát.

Jaký byl impuls k tvůrčímu přívalu, kterým procházíš?

V roce 2020 jsem se měla vdávat, ale rozhodli jsme se všechno zrušit. Přišly negativní pocity a momenty, které jsem nedokázala zvládat, ale nakonec jsem pochopila, že tahle bolavá zkušenost pro mě byla cestou, jak napsat svou první hlubokou/smutnou píseň. Vím, že na světě je spousta žen, které nejsou šťastné vedle svých partnerů, ale mají strach opustit ten vztah jen pro určitý druh pohodlí, i když tam uvnitř vědí, že to nebude fungovat. Ve chvíli, kdy jsem toto vše procházela, dostala jsem text od svého managementu a vytvořili jsme píseň plnou ženské síly, která má inspirovat lidi, aby byli šťastní, aby je opustil strach z neznámého a posunuli sami sebe.

Jak došlo ke vzniku tolik evropského songu, i když jde o latino?

Ptala jsem se na to samé Saybora, kolumbijského producenta, který v projektu značně přispěl. Říká, že je to dané jednak texty, a hlavně propojením autorů. Dala jsem ho dohromady Samem Gittisem, americkým DJem a producenta, který žije v Praze. Přineslo to perkuse a syntetický elektornický zvuk od Sama a cestu, jak je zkombinovat s latino klávesy od Saybora, zatímco já přišla s nápadem použít africké bubny jako nástroj, které ovlivňuje hudbu v Latinské Americe.

Kde se natáčelo video?

Byla jsem po rozchodu emočně vyčerpaná a cestovala jsem do Varšavy s myšlenkou vyzvednout zlatou desku za Polombii a už tehdy jsem konečně jsem cítila, že se blíží něco dobrého. Chtěla jsem pokračovat na čas do USA, kde se objevila nějaká příležitost, ale dík opatřením jsem zůstala doslova zaseknutá v Polsku. I když jsem si v tu chvíli myslela, že je konec světa, obrátilo se to v nejlepší moment mé dosavadní kariéry. Natočila jsem video I´M OUT v ulicích Varšavy. Na záběrech je doslova vidět, že tohle město kultury miluji. Natočila jsem také video s Popekem, které jsme si slibovali, a to všechno se odehrálo během jediného týdne. Tohle celé mě dokonale přesvědčilo, že když se děje něco špatného, přijde i to dobré.

Jaké budou další kroky?

Konec roku byl neuvěřitelně hektický, a tak jeden z projektů už stačil vyjít – zmíněné „Purple pants“ s Popekem, což je klip, na který čekali hlavně polští fanoušci. Ale intenzivně se chystá projekt zrozený během Covidu, a to je spolupráce s Peterem Pannem, slovenským DJem a producentem. Zároveň vytvářím své první EP se Sayborem. Už vzniklo 6 písní a jedna z nich je dokonce velké překvapení pro mé polské fanoušky, za podporu, kterou mi dali. Za tu jim doopravdy patří moje láska...

Peter Pann: https://www.youtube.com/user/PETERPANNPRODUCTION

Kde bereš tolik energie, navíc v době, kdy situace přináší umělcům samé komplikace

Jsem přesvědčená, že my lidé máme neuvěřitelnou sílu a jen sílou myšlenky si dokážeme přinášet skvělé věci do života. Takže medituji, věnuji se pilates a snažím se jíst opravdu zdravě (jsem vegetarián). Pro mě je hlava klíčem k vyváženému spojení mezi myslí a tělem. Mnohokrát jsem měla pocit, že jsem se zasekla, ale jde o to nepřijmout tenhle pocit. Žiju to a chápu to jako cyklus a musím žít, abych se rozvíjela, jako osobnost.

Navíc miluju, když můžu to zlé obracet v dobré. Takže za poslední 2 měsíce jsem udělala své první kroky k vlastní módní značce. Bez covidu a jeho opatření bych se k tomu nikdy nedostala. Situace mě přinutila, stalo se to alternativou příjmů, ke které mi výrazně dopomohl můj management, zatímco já se mohla věnovat hudbě. Díky tomu všemu jsem připravila 2 alba, která půjdou ven online, aniž bych se musela někoho ptát, jestli smím zpívat. A až jednou budeme moci dělat koncerty, bude připravená úplně nová show. Ta budoucnost mě nabíjí! A i ostatní by měla. Já osobně se vrátím na pódium jako nová Chika.

Zpět k plánům – kdy se vracíš do Evropy?

Předpokládám, že v březnu. V plánu je vypustit první píseň z projektu s Peterem Pannem a oslavit to velkou party. Stále doufám, že se zábavní průmysl zotaví a my budeme moci i dál přinášet radost fanouškům.

Foto: Nikolaienko Yevhen

Tiktok: https://www.tiktok.com/@chikatoro

Více informací: www.chikatoro.com

Fotogalerie