Kdykoliv se můžete zahřát s Probio!

13.11.2020 \\ Recepty

Podle makrobiotiky má každá potravina svoji energii, kterou nám předává. Na zimu se hodí potraviny s energií JANG, která zahřívá.  Ze zeleniny je to kořenová zimní zelenina (řepa, mrkev, petržel, celer či tuřín), z obilovin je to především pohanka a jáhly, z luštěnin pak fazolky adzuki. Každý pokrm doplňte o kysanou zeleninu pickles, je plná vitamínu C a blahodárných enzymů.

Vegetariánské trhankovo – zeleninové karbanátky

Náročnost receptu: středně obtížný

Čas přípravy: cca 70 min.

Množství: 4 porce

Ingredience

  • 250 g české trhanky z červené pšenice
  • olej slunečnicový na pečení a smažení
  • kmín
  • pepř černý mletý
  • sůl
  • 1 ks vejce
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku

Postup:

  1. Trhanku propláchněte a vařte v osolené vodě asi 30 minut. 
  2. Nadrobno nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na oleji, přidejte nakrouhané zelí, mrkev, osolte, opepřete a dochuťte kmínem. Poduste do částečného změknutí, 10-15 min.
  3. Uvařenou trhanku slijte, smíchejte se směsí zeleniny a do vychladlé směsi přidejte vejce. Tvořte malé karbanátky, které smažte po obou stranách do zlatova.
  4. Podávejte s bramborovou kaší, bramborem či zeleninovým salátem.

 Pohanková kaše nevařená

Typ receptu: bezlaktózový, bezlepkový, veganský

Náročnost receptu: snadný

Čas přípravy: cca 10 min.

Množství: 4 porce
Ingredience:

  • 300 g pohankových krup BIO PROBIO
  • 10 lžic javorového sirupu
  • 200 ml rýžového mandlového nápoje
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli

Postup:

  1. Pohanku zalijte čtyřmi hrnky vody a nechte namočenou nejlépe přes noc (nejméně však 4 hodiny). Poté ji v cedníku dobře propláchněte studenou vodou.
  2. Smíchejte všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši.
  3. Podle chuti podávejte kaši se sezónním ovocem nebo posypanou ořechy či semínky.

Hrášková polévka s praženou pohankou

Typ receptu: bezlaktózový, bezlepkový, veganský

Náročnost receptu: snadný

Čas přípravy: cca 45 min.

Množství: 4 porce

Ingredience:

  • 500 g loupaného půleného žlutého hrachu Probio
  • 1 lžíce rostlinného oleje s omega-3
  • 1l zeleninového vývaru
  • 1 velká cibule
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce pohanky loupané kroupy
  • uzený tempeh

Postup:

  1. Hrách zalijeme 1,5 litrem vroucí vody a vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
  2. Rozehřejeme olej, přidáme cibuli, pórek, česnek, mrkev, majoránku či tymián a za stálého míchání opékáme asi 5 minut, tak, aby cibule změkla.
  3. Hrách scedíme, přisypeme jej k zelenině, přidáme vývar a 500 ml vody.  Vaříme 20 minut.
  4. Vychladlé rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme posypané opraženou pohankou, semínky, lístky tymiánu a osmaženou cibulkou.

Fotogalerie