Nekomfortní kombinace brýlí a roušky přivádí řadu lidí na oční kliniky

11.11.2020 \\ Zdraví

Dioptrické brýle nosí kolem šesti milionů Čechů. Mnohým nyní „druhé oči” překáží víc než kdy jindy. Kombinace roušky a brýlí není pohodlná ani praktická a velkou nevýhodou je, že brýle často mlží. Proto přibývá lidí, kteří se oční vady rozhodli zbavit laserovým zákrokem.

Kombinace roušky a brýlí bývá nepohodlná. Při zakrytí úst a nosu se totiž brýle mlží. Navíc brýle kvůli roušce na obličeji nesedí tak, jak by měly. Oční kliniky už na jaře během první vlny povinného nošení roušek zaznamenaly zvýšený zájem o korekci zraku. „Už během jarních měsíců, kdy byla zavedena první opatření proti šíření koronaviru, jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po laserových zákrocích. Připisujeme to všeobecně zvýšené pozornosti o téma zdraví. Mnoho pacientů využilo režimu práce z domu k vyřešení zdravotních problémů včetně odstranění oční vady,” vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Na podzim zájem o laserové operace ještě vzrostl. „Zájem o korekci dioptrií na našich klinikách během podzimních měsíců vzrostl. Jedním z důvodů je obtěžující mlžení brýlí. To se děje kvůli výraznějšímu rozdílu teplot mezi exteriérem a interiérem a také proto, že na povrchu studených brýlových skel kondenzuje vodní pára z dechu. Nebývalý je zájem o korekci zraku u lidí s nižšími dioptriemi. Nejčastějším důvodem bývá právě mlžení skel nad rouškou. V poslední době se na nás ve větší míře obrací také nositelé kontaktních čoček. Při manipulaci s kontaktními čočkami si totiž lidé častěji sahají do očí, a hrozí tak zvýšené riziko nákazy nemocí covid-19,” řekl Pavel Stodůlka.

Bezpečí pacientů především – oční kliniky umožňují podstoupit vyšetření a zákrok v jeden den. „Jedním z bezpečnostních opatření, která jsme zavedli, je i snížení množství a pohybu osob na klinikách. Pacientům v rámci bezpečnosti doporučujeme podstoupit vyšetření a zákrok v jeden den, aby se minimalizoval kontakt mezi lidmi.  Již při příchodu na kliniku je pacientům měřena bezkontaktně teplota. Personál kliniky chrání striktně pacienty i sebe proti nákaze všemi dostupnými prostředky. Samotný zákrok pak probíhá zcela standardně na operačním sále. V našich čekárnách dodržujeme dostatečné rozestupy. Proto doprovody po předání blízkého pacienta do naší péče musí setrvávat mimo budovu,” popsal Pavel Stodůlka.

Na očních klinikách Gemini lidé o své zdraví nemusí mít strach. Bezpečnostní opatření se zde dodržují s maximální důsledností. „Vedle povinných bezpečnostních opatření, jako jsou roušky a dezinfekce, jsme přistoupili i k několika dalším krokům, aby se naši pacienti cítili bezpečně. Na dvou našich klinikách – ve Zlíně a v pražské Krči – jsou interiéry natřeny speciálním nano nátěrem, který funguje na bázi oxidu titaničitého a v kombinaci s působením UV světel ničí viry a bakterie ve vzduchu. Naše čekárny jsou vybaveny UV lampami, které čistí vzduch. Samozřejmostí je častější dezinfekce všech prostor, povrchů a přístrojů,” vyjmenoval Pavel Stodůlka.