Největší femme fatale Marilyn Monroe se přibližovalo i několik Češek

09.11.2020 \\ Magazín

Femme fatale je nejčastěji popisována jako velmi přitažlivá, inteligentní, smyslná a svůdná žena, schopná svým vnitřním kouzlem přímo očarovat muže, kteří jako posedlí hledají jejich tajemství a touží je mít. Jakou ženu si představujete vy? Myslíte-li si, že je úchvatná, inteligentní, krásná, šarmantní, tak máte pravdu.

Femme fatale díky svým zbraním dokáže dostat na lopatky muže jakého si umane. Dokáže si s ním pohrávat, jak jen se jí jen zlíbí. Jeho pozdní prozření má vždy vysokou daň! Jakým skutečným ženám se to v historii podařilo? Například Almě Mahlerové, rakouské autorce memoárů, která patřila v první polovině 20. století mezi nejznámější „múzy“ umělců. Naprosto pobláznila hudebního skladatele Gustava Mahlera, malíře Oskara Kokoschku či spisovatele Franze Werfela. A co teprve hvězda stříbrného plátna, jakou byla americká herečka, sladká a sexy Marilyn Monroe, jejíž kouzlo dodnes nevyprchalo. Kolik mužů pobláznila úchvatná kráska, se vlastně neví, ale rozhodně jich nebylo málo, přesto se ona sama několikrát dostala bezvýchodné situace, a ta poslední se jí nepodařila zdárně vyřešit...

Do prvního manželství idol ženství Marilyn Monroe, tehdy ještě mladičká Norma Jean Baker, vstoupila s Jimem Daughertymem. Byl to tak trochu domluvený sňatek jejími tetami, aby se již nemuselo řešit, kdo by ji dále vychovával, trávila totiž část svého dospívání u pěstounů a v sirotčinci. Po čtyřech letech však skončilo. Druhé manželství již uzavřela jako úspěšná herečka a jejím vyvoleným se stal baseballista, Joe Di Maggio. Svazek vydržel jen půl roku, pak opět přišla smršť nejrůznějších vztahů, kdy se v její přítomnosti objevovali i gigolové, bylo to období, kdy ji většina mužů jen využívala. Třetí snubní prsten ji navlékl světově uznávaný dramatik Arthur Miller. Rozvedl se kvůli ní neuvěřitelně rychle, ale ani to nebylo to pravé. Marilyn tolik toužila po lásce, kterou ji nedal ani Arthur. Nerozuměl ji a nebyl ji oporou ani v jejích nejtěžších chvílích, když dvakrát potratila. A opět hledala lásku a nenalézala ji.        

Psal se rok 1957 a poprvé zblízka uzřel Marilyn John Kennedy, budoucí prezident USA, „blízké“ setkání se tehdy ještě nekonalo, ale říká se, že ji nemohl vyhnat z hlavy. V roce 1959 se konečně s uchvatitelkou jeho srdce setkal v losangeleské restauraci Franka Sinatry. Za krátko si o jejich vztahu štěbetali i vrabci na střeše a bylo nutné „tento problém“ vyřešit. Souhrou náhod se krásky ujal Robert Kennedy, bratr Johna, a aniž by to kdokoli tušil, Marilyn vstoupila do svého posledního vztahu. Již 6. srpna 1962 před pátou hodinou ranní obletěla svět smutná zpráva, Marilyn byla nalezena ve svém domě bez známek života. Na stolku ležely prázdné krabičky od léků a vyvěšený telefon… Koroner dr. Theodore Curphey v závěrečné úmrtní zprávě pro veřejnost uvedl: „Smrt nastala akutní otravou barbituráty a jednalo se pravděpodobně o sebevraždu“. Marilyn byla v roce 2009 zvolena za „nejvíce sexy herečku všech dob“.

Femme fatale rozhodně byla také komunistická novinářka, spisovatelka, překladatelka a feministka Marie Majerová. Těchto pár slov spíše vypovídá o ženě rozvážné, avšak manželka S. K. Neumanna, Božena, o ní kdysi řekla: „Mařka dovedla každého muže okouzlit a z Vídně jsem zvěděla, že v jejím životě hrají roli jen zdatní milenci“.  Životem zkoušená osobitá herečka Květa Fialová, nikdy na sobě nenechala znát, co pro ni osvobození doopravdy znamenalo. V jejích šestnácti letech ji znásilnili dva ruští vojáci a tento hrůzný zážitek vygradoval ještě, když na vlastní oči viděla jejich popravu.

Olga Schoberová, známá také jako Olinka Bérová byla považována nejen za český sex symbol, ale i evropský, má na svém kontě 22 českých, amerických, italských a německých filmů. Byla přirovnávána k Brigitte Bardot a Ursule Andressové. Jako první žena z tehdejšího Československa se objevila v časopise Playboy. Šarmantně vypadá i dnes ve svých 77 letech. Obě herečky si spolu zahrály například ve filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera. Po letech se opět spolu potkaly ve filmu Adéla ještě nevečeřela.

Foto: Květa Fialová a Olga Schoberová z filmu Limonádový Joe//Facebook/Zlatá šedesátá

Fotogalerie