Pohádka Princezna zakletá v čase nemá v Čechách konkurenci!

24.09.2020 \\ Film/TV

Máme pro vás skvělou zprávu, českým filmovým pohádkám neodzvonilo! Princezna zakletá v čase režiséra Petra Kubíka je toho jasným důkazem. Právem se řadí k tomu nejlepšímu, co současná domácí tvorba může nabídnout. Naplňuje očekávání jak malého, tak dospělého diváka a bez přehánění může konkurovat světovým produkcím. Novodobý pohádkový příběh, založený na časové smyčce, nabízí neokoukané tváře hlavních hrdinů a promyšlené dávkování klasiky a moderní fantasy. Dokáže navodit veškeré pocity, které má pohádka přinést a přináší tak svěží vítr do českých kin. Dialogy jsou nápadité, děj je svižný, nepostrádá dobrodružnost, napětí ani vtip.

Princeznu Ellenu (Natália Germáni) od narození provází kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien jako odplatu za to, že její otec nesplnil slib, který ji dal. „Odsuzuji tvou dceru v dospívání ve strachu, v den, kdy dovrší dvacátého léta a za Třetím pahorkem zapadne poslední sluneční paprsek, království pohltí temnota,“ vyřkla nad její kolébkou. Co přesně má přijít, však nikdo netuší. Je ale jasné, že se blíží poroba celého národa. Ve chvíli, kdy v osudný den zapadne slunce, zdá se, že je vše ztraceno, ale není, naděje totiž umírá poslední. K záchraně nejen sebe samotné, ale i celého království, v sobě musí princezna Ellena nalézt odvahu vzepřít se své minulosti, aby jednou provždy zlomila své prokletí. Uvězněna do spárů magie každý den znovu procitá do dne svých dvacátých narozenin a snaží se zkáze své země zabránit. Klasickým pohádkovým úvodem jemně probleskují fantasy prvky a dominují vtipné dialogy, po první čtvrt hodině však děj postupně nabírá na skutečných obrátkách a z celého filmu se stává výpravné dobrodružství napínavé i pro dospělého diváka.

Novorozenou princeznu neuchránil před kletbou její královský otec Jan Révai, nedokázal to ani dvorní alchymista Roman Zach, a dokonce ani přivolaný princ Jan (Marek Lambora). Co se musí stát, aby si tak trochu rozmazlená a jízlivá princezna Ellena uvědomila, že si musí pomoci sama? Hlavní hrdinka den za dnem sbírá zkušenosti pokaždé, když den svých narozenin prožívá znovu. Stává se dospělejší, odvážnější a probouzí se v ní touha porazit odvěké zlo. Postupně navíc otevírá své srdce lásce.

Pokud si pokládáte otázku, zda to nebude otravné prodírání se dějem stále jednoho a toho samého dne, věřte, že scenáristé Petr Kubík, Lukáš Daniel Pařík a Viktor Krištof nic takového nedopustili, dali totiž princezně skvělé parťáky. Po jejím boku stojí mladá alchymistka Amélie v podání Elišky Křenkové, jejíž trefné glosy rozhýbou bránice malých i velkých diváků, a udatný šermíř princ Jan z Calderonu v podání Marka Lambory.

Česká fantasy vetkla jednotlivým hrdinům zajímavé charaktery, které se postupně vyvíjí v součinnosti s dějem. Příběh je veden skrze mystérium run, které jsou i v současném světě chápány jako magický ukazatel cesty. V dalších rolích uvidíte Veroniku Freimanovou, Martina Písaříka s Jakubem Ouvínem, démonickou Simonu Zmrzlou, Martina Dejdara a řadu dalších.

V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout speciální efekty z dílny ostravského QQ studia, nabízejí totiž něco, co žádný jiný český film, a občas budí dojem hollywoodských studií. Hudba Lukáše Daniela Paříka atmosféru jen umocňuje a dá se tušit, že je její autor minimálně objevem desetiletí. Sympatické také je, že se pohádka přibližuje současnému jazyku, hrdinové jsou nám prostě blíže a možná i my dospělí toužíme, abychom společně s hlavními hrdiny mohli temnou kletbu zlomit.

Dobrá zpráva na závěr!

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová v rozhovoru pro Právo před pár dny mluvila i o tom, že na koncertech platí povinnost nošení roušek a také připomněla, že hromadné akce jsou nadále omezeny počtem. Co jistě však potěší každého natěšené diváky kin je její konstatování: „Nemáme ale v evidovaných případech z kulturních akcí, jako jsou koncerty a divadla, žádná ohniska. Zdroje nákazy z takových akcí prakticky nemáme.“

Fotogalerie