Mošt dá palačinkám šmrnc!

22.09.2020 \\ Recepty

Jablečný mošt je ovocná šťáva, která je vyrobena přímým lisováním z ovoce, u nás nejčastěji z jablek. K jeho výrobě se většinou využívají směsi odrůd, často padavčat. Málokoho však napadne použít ho do nějakého pokrmu, kterému dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

Palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínky

Kdo v životě aspoň jednou neochutnal palačinky, jako by nežil. Toto jednoduché jídlo vás uspokojí v kteroukoliv denní dobu. Můžete je snídat, obědvat, ale klidně i večeřet. Abychom dodali palačinkám vyšší výživovou hodnotu, obohatili jsme je o semínka plná vitaminů, minerálů a vlákniny. Více bílkovin kromě semínek zajistí také tvaroh. Nezbytnou součástí jsou jablka a mošt, tedy další várka vitaminů a příjemně svěží chuti. Celý pokrm nádherně provoní skořice. 
Počet porcí:
 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

Palačinky

  • 200 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli

Náplň:

  • 3 jablka
  • 250 g tvarohu
  • 200 ml jablečného moštu
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 lžička skořice mleté
  • 2 lžíce másla

Postup:

  1. Jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jadřince a nakrájíme na tenké plátky.
  2. V rendlíku rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájená jablka, hřebíček, nové koření a skořici.
  3. Vše společně promícháme, zalijeme jablečným moštem a necháme to 4 minuty provařit. 
  4. Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na suché pánvi. 
  5. Tvaroh smícháme s 50 ml jablečného moštu.
  6. Veškeré suroviny na palačinky smícháme do hladkého těsta.
  7. Pánev potřeme troškou másla a nízkou teplotu opékáme palačinky.
  8. Hotové palačinky potřeme připraveným tvarohem, přidáme pečená jablka, překlopíme a posypeme opraženými semínky.

Zdroj a foto: Akademie kvality