Do Dakaru se vydá první česká závodnice!

20.08.2017 \\ Sport

Na startu jubilejního 40. ročníku nejslavnější a nejtěžší rallye světa bude stát 6. ledna 2018 se svou čtyřkolkou také Olga Roučková. První Češka v kategorii QUAD (čtyřkolky) se na Dakar kvalifikovala skvělým umístěním na květnové Merzouga Rally, pětidenním extrémním závodu v marockých dunách, kde si vyjela celkové 16. místo.

Aby bylo jasno, Olga Roučková byla v Maroku šestnáctá ze všech čtyřkolkářů, přičemž naprostou většinu tvořili muži. Mnozí z nich přitom Merzouga Rally nedokončili. Rodačka z Děčína si tím splnila svůj sportovní sen. Když 20. srpna rozlepila obálku s dopisem od pořadatelské organizace ASO, mohla vítězoslavně zakřičet: „A je to, jedeme na DAKAR!“

Není náhodou, že právě marocká rally vynesla Ollie – jak Olgu Roučkovou oslovují přátelé a fanoušci – vstupenku mezi naprostou světovou motorkářskou elitu. Podmínky na trati i klima totiž v mnohém odpovídají tomu, co čeká závodníky v Jižní Americe.

„Během prologu a pěti tvrdých etap jsem si ověřila, kde jsou moje možnosti. Součástí závodu byla i maratonská část, během níž jsme nocovali uprostřed zuřící bouře. Hlavní roli ale v marocké rally hrál písek v mnoha podobách. Trasa vedoucí přes hory a pouště nabídla pravé africké závodění, a tak jsem si osahala, jak chutnají duny, pisty i superprašný a hutný ‚fesh fesh‘ písek. To vše v teplotách kolem 40°C,“ popisuje marockou „ochutnávku“ Olga Roučková.

Teď už se plně soustředí na Dakar 2018, přičemž do tréninku kromě standardního vybíhání schodů na Ještěd či náročné jezdecké přípravy zapojí například i kyslíkový stan, který bude simulovat nadmořskou výšku. „Připravit se na podmínky, kdy tělo musí stoprocentně fungovat i s nedostatkem kyslíku, nebude snadné,“ uvědomuje si motorkářka. O tom, jak se nejlépe připravit na extrémní etapy Dakaru vedoucí přes vrcholky And, se Ollie radila kromě trenérů domovské Dukly také s horolezcem Markem Holečkem, kterému se nedávno podařil prvovýstup na osmitisícovku Gašerbrum I.

Na co se Olga naopak těší, je jízda v dunách, kterou si teprve podruhé v životě vyzkoušela na Merzouga Rally. „Snažila jsem se je číst tak, abych se co nejméně vyčerpávala. Zároveň mám ale trochu strach z opravdu velkých dun, které ještě nemám tolik naježděné,“ přiznává.

Olga Roučková bude startovat v barvách Moto Racing Group s podporou Procamping, Mogul, Big Shock, ASC Dukla Praha, VoZP a Yamaha.

Pokud jde o cíle prvního vystoupení na Rallye Dakar, zůstává nohama na zemi: „Rallye Dakar byl můj dlouholetý sen, který se stává skutečností. Hlavním cílem bude zdolávat jednu etapu po druhé a dojet do konce. Budu hlavně sbírat zkušenosti. I když nebudu koukat na umístění, rozhodně nechci dojíždět mezi posledními.“

Co byste možná chtěli vědět:

Olga Roučková (32)
Co vystudovala: žurnalistiku, má titul bakalář

Jak se dostala ke čtyřkolkám: „Přítel přijel na první rande na čtyřkolce. Zamilovala jsem se do něj i do ní.“

Jak dlouho závodí: jedenáctým rokem

Závodní stroj: Yamaha Raptor 700

Startovní číslo v ČR: 301

Bydliště během sezony: v obytňáku (hrošík)

Koníčky: atletika, moto GP, vaření, knížky

Sponzoři: Procamping, Big Shock, Mogul, VoZP, ASC Dukla Praha, ASP Group, Yamaha

Dakar 2018 v číslech:

14 etap přes 3 země: Peru, Bolívie, Argentina

559 účastníků na startu

29 účastnických zemí 

60 národností zastoupených v soutěži

26 % nováčků

4 miliony diváků na trati

 

m Moto Racing Group

Byl založen v roce 2013 za účelem účasti na dálkových rally. Na Dakaru 2018 představí Moto Racing Group pětici závodníků: v kategorii MOTO se mohou fanoušci těšit na stálici Milana Engela (KTM 450 Replica Dakar) a Jacopo Ceruttiho (HQ 450 Replica Dakar). Dále se na start postaví zkušený jezdec Tomáš Kubiena (Ibos 690) a po roční pauze také novopečený tatínek Jan Veselý (KTM 450 Replica Dakar), a to v nejtěžší kategorii MALLE-MOTO. A v kategorii QUAD naše první česká reprezentantka Olga Roučková (Yamaha Raptor 700).

Webové stránky: Moto Racing group: www.mrg.cz

Webové stránky Olgy Roučkové: www.olgarouckova.cz  se speciální sekcí pro fanoušky, kde mohou soutěžit o tréninky s Olgou.

Foto: Archiv Ollie Roučková

Fotogalerie