V Praze se utkaly týmy cestovatelské hry Dream Race

11.09.2020 \\ Informace

Netradiční čas, který nás všechny limituje, se přesto dal trávit na cestách. Největší letní hra Dream Race, která odstartovala 1. července má své vítěze. Pořadatelé dvouměsíčního cestování spojené s plněním dvou set úkolů z nejrůznějších oblastí dovedli hru do finále. Přihlásilo se více než 2 000 lidí, kteří poznávali nejzajímavější přírodní, historická i jinak unikátní místa naší země. Poslední prázdninový víkend nejlepší týmy z celé republiky změřily síly v pražském finále, a hra tak zná vítěze.

Do celodenního finálového klání se probojovaly týmy s originálními názvy TELKA, Plané řeči, Cayman Style, Řadící páka, Nufacci, Angels, Hlavouni, Rajmíci, Křemílci, Just for fun, 8:30, K, Kopr, Lolekos nebo Joanna. Na stupně vítězů se nakonec postavil v rámci Cestovatelských týmů tým Karla Vítka TELKA z Kladna, kategorii Rodinný tým vyhráli Moravcovi s dcerou Andělou, tedy Angels z Prahy, a mezi Sólisty zabodoval Jan Boček z Jičína soutěžící pod přezdívkou 8:30.

V rámci téměř 800 týmů v kategoriích Cestovatelský tým (cca 350 týmů), Rodinný tým (cca 250 týmů) a Sólista (cca 200 hráčů) se našli tací, kteří zdolali všechny lokace, tzn. asi dvě třetiny z 200 úkolů. Úkoly byly rozmístěny po celé zemi tak, aby hráči navštívili ta nejzajímavější místa, ať už jdou/jedou odkudkoliv. Cílem nebylo ukázat tradiční turistické cíle, naopak nejoblíbenějšími se stala dosud nepříliš známá místa a neobjevené rarity. Mezi ty patřily například úkoly týkající se Járy Cimrmana, a to konkrétně ve středočeském Vesci u Sobotky, nejhlubší zatopená propast na světě v Hranicích na Moravě nebo moravská vesnice plná vinných sklípků – Vrbice.

Hráči v rámci cestování vždy na daném místě potvrdili GPS lokaci a otevřeli si konkrétní úkol. Odpovědi/reakce na zadání pak nahrávali do aplikace Dream Race. Za 54 dnů a poté během sedmi intenzivních hodin v Praze plnili celkem 230 úkolů. Nejstaršímu kapitánovi bylo 70 let, nejmladšímu 18. Hry se s rodiči zúčastnilo přibližně 350 dětí. V rámci Dream Race hráči navštívili celkem 9 000 míst, tedy tolikrát potvrdili dosažení dané lokace. Poslali celkem 30 000 potvrzení a odpovědí na otázky a zadání.

Pražské finálové kolo pořádně zamíchalo pořadím, před finálovým kolem se totiž na špici držely týmy Cayman Style, Just for fun a Kopr. Hráči si vybírali úkoly nejen podle lokace, ale i obtížnosti (od 1 do 5 bodů) či způsobu splnění. Někdy stačila fotka z daného místa zaslaná do aplikace či jednoduchá odpověď (asi 50 úkolů), jindy bylo potřeba luštit šifry či objet určitý úsek na kole. Nejtěžších úkolů, které obnášely několikahodinovou časovou investici, bylo po republice dvanáct. Podobně jako jednoduchých „bezlokačních“ zadání, která mohli hráči plnit kdykoliv a kdekoliv. Mezi nejoblíbenější tady patřily úkoly s názvem Podoj kozu, Pozoruj východ slunce nebo Pomáhej, což obnášelo splnění libovolného dobrého skutku. Bezkonkurenčně nejoblíbenějším se stal úkol obnášející pečení, kdy téměř všichni účastníci pekli všemožné dobroty jako o život a následně posílali do aplikace fotky svých výtvorů.

Finálové klání rozhodlo o jiných vítězích, ale radost z originálně prožitého léta si odnesli všichni. Příjemným bonusem byla i část hry s názvem Cestuj a pomáhej, kdy se podařilo díky vybraným registračním poplatkům podpořit děti z dětského domova Dolní Čermná, které si přály vyjet na pobyt do kempu Eldorádo v Liticích a děti z dětského domova Šance v Olomouci, které si přály víkendový pobyt na chalupě po koronavirovém období. Třetí podpořenou je desetiletá Ellinka Černošková, která se narodila velmi brzy a nese si tak životem několik postižení, ale její rodiče ji přesto zapojují do svých sportovních a cestovatelských aktivit.

Dream Race 2020 zakončil slavnostní večer v pražských Žlutých lázních, kde se všichni finalisté setkali s dalšími asi 20 nefinálovými týmy. Po předání cen jim na rozloučenou s letošním ročníkem zahrály kapely ŠIMI trumpet a Drinopol, akci moderoval Dalibor Gondík. Hráči získali ceny od partnerů hry Dream Tours, Moser, Madeta, Dermacol, Bushman, Niceboy, Pivovar Lobkowicz, RaPa Tools, Plot, Mementerra, Autocentrum Jičín, DáLe – Jen tak si žít, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a dalších. Velké poděkování za možnost vůbec hru uskutečnit patří České poště a CzechTourismu. Pořadatelé děkují také Museu Kampa či společnostem Rekola a Honzovy longboardy.

Také se už těšíte na příští ročník? Už dnes víme, že vyhlášení vítězů proběhne 28. srpna 2021 a starovat se opět bude 1. července a možná překročíte i hranice se Slovenskem.

Více informací naleznete na: www.dreamrace.cz