Mezinárodní festival DIVADLO zahajuje 3. srpna předprodej vstupenek

31.07.2020 \\ Divadlo

Mezinárodní festival DIVADLO, který proběhne od 9. do 16. září 2020 v Plzni, zahajuje v pondělí 3. srpna v 9.00 předprodej vstupenek v síti Plzenskavstupenka.cz. Bohužel z důvodu aktuálních koronavirových cestovních opatření se přesouvá na rok 2021 hostování proslulého kanadského režiséra Roberta Lepage, který měl přijet se sólovou inscenací 887. Místo čtvrtečního představení tohoto souboru uvidí diváci novou inscenaci Národního divadla Stát jsem já v režii Jana Mikuláška.  

V rámci zahraničního programu se tak v Plzni představí dva soubory - z Francie a Slovenska. Návštěvníci uvidí jedno z nejoceňovanějších děl Avignonského festivalu 2019 – hravou hudební inscenaci Triumf lásky, jejímž autorem a režisérem je Olivier Py, současný ředitel festivalu, někdejší dlouholetý ředitel pařížského divadla Odéon a jeden z nejslavnějších francouzských režisérů a dramatiků dneška. „Režisér se inspiroval námětem bratří Grimmů – s jeho výrazným režijním rukopisem plným divadelnosti a kabaretní stylizace se tak můžeme setkat v pohádkovém příběhu o zamilované dívce, která musí o svou lásku bojovat ve světě rozvráceném válkou. Inscenace je tak dokladem, že pohádky věru nemusejí být (jen) pro děti,“ uvádí dramaturg Michal Zahálka.

Jiří Havelka u nás patří k nejzajímavějším režisérům střední generace. Festival Divadlo letos nabídne zajímavou příležitost se setkat s jeho tvůrčím počinem, který vznikl za našimi hranicemi – ve Slovenském národním divadle. Autorská inscenace Dnes večer nehrajeme pojednává Listopadovou revoluci jako zábavný kabaret z hereckého prostředí. „Klade otázku, zda má divadlo pouze tlumočit dramatický text, nebo může v určitý moment plnit společenskou roli,“ říká dramaturgyně Dora Viceníková. Název je inspirován prohlášením pracovníků Slovenského národního divadla, kde stojí: Nikdy jsme si nemysleli, že nastane chvíle, kdy základní úlohou herce bude nehrát. V inscenaci se propojují autentické materiály z roku 1989 s přesahy k dnešním kauzám i otázkou po podstatě divadla.

Domácí program nabídne příležitost uvidět to nejzajímavější, co vzniklo za uplynulou, koronavirem poznamenanou sezónu na divadelních scénách v celé České republice. „Letošní festivalová nabídka z domácí tvorby se vyznačuje neobvyklou pestrostí žánrů – od opery a komorního muzikálu přes loutky k nejvíc zastoupené činohře – i námětů,“ zdůrazňuje dramaturg Jan Kerbr. Z Brna do Plzně tak přijede Městské divadlo s neobyčejně zábavně pojatou Havlovou Žebráckou operou (režie Hana Burešová), Divadlo Husa na provázku s Donem Quijotem inscenovaným jako televizní diskuze (režie Jan Mikulášek) a HaDivadlo s komedií Wernera Schwaba Prezidentky (režie Kamila Polívková). Prahu zastoupí Městská divadla pražská s aktuálně pojatým zpracováním hry Sláva a pád krále Otakara (režie Michal Hába), Divadelní spolek Jedl s novou inscenací osvědčené scénáristicko-režijní dvojice Trmíková – Nebeský Zahradníček / Vše mé je tvé (režie Jan Nebeský), Divadlo pod Palmovkou s polokabaretním pásmem vycházejícím z životního osudu Františka Filipa, Bezruký Frantík (režie F. X. Kalba), Buchty a loutky s loutkovou groteskou inspirovanou povídkami filozofa a spisovatele Ladislava Klímy Vítězné svině (režie Radek Beran a Buchty a loutky) a soubor Drama Label s jednou z nejúspěšnějších inscenací Přeletu nad loutkářským hnízdem 2019 Nejmenší ze Sámů (režie Johana Bártová). Ostravu budou reprezentovat Divadlo Petra Bezruče s inscenací roku 2019 Transky, body, vteřiny dle životního příběhu atletky Zdenky Koubkové (režie Tomáš Dianiška) a Národní divadlo moravskoslezské s komorním muzikálem Thrill me! (Vzruš mě!) evokujícím kriminální případ z Chicaga roku 1924 (režie Juraj Čiernik). Klicperovo divadlo z Hradce Králové přiveze do Plzně působivou a inscenačně překvapivou Kunderovu Ptákovinu (režie Vladimír Morávek). Olomoucký Ensemble Damian v Plzni představí originálně pojatou verzi Monteverdiho opery L’Arianna (režie Tomáš Hanzlík), liberecké Naivní divadlo pak loutkovou komedii ke stému výročí českého trampingu O hodině navíc aneb Potlach v hustníku (režie Tomáš Dvořák).

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla v rámci festivalového programu zavede diváky ve stejnojmenné inscenaci do městečka Middletown (režie Marek Němec) a Divadlo Alfa nabídne loutkovou féerii Pozor, Zorro! s téměř osmdesáti „dřevěnými“ herci (režie Tomáš Dvořák). V rámci tradičního epilogu přijede do Plzně pražské Divadlo v Dlouhé s komedií Bez roucha (režie Hana Burešová) a Městská divadla pražská – Divadlo ABC s nejslavnější „americkou tragédií“ Smrt obchodního cestujícího (režie Michal Dočekal).

Hlavní program tradičně doplní sekce Johan uvádí v prostoru Moving Station, venkovní akce, výstavy a diskuse.

Více informací na www.festivaldivadlo.cz

Fotogalerie