Proč nevyzkoušet nordic walking, chůzi s holemi!

25.07.2020 \\ Zdraví

Češi jsou vyhlášení turisté. Již v roce 1888, v dobách Rakouska-Uherska, vznikl Klub českých turistů a naše značení husté sítě turistických stezek je vzorem pro mnohé zahraniční státy. Není proto divu, že když se k nám ze severu Evropy dostaly nordic walkingové hole, brzy si získaly oblibu. Zdravá a zábavná pohybová aktivita pozvedává chůzi na vyšší level a umožňuje vypravit se na cesty lidem různého věku i kondice...

Základem chození s holemi je správná koordinace nohou a rukou: pravá paže se střídá s levou dolní končetinou a naopak. Zapojíte tak rovnoměrně spodní i dolní část těla a uvedete do chodu více než 90 % svalstva. Míru zátěže si navíc určujete sami dle svých sil – můžete si hole vzít na krátkou procházku po parku, ale i na náročnou celodenní túru v kopcovitém terénu, kdy vám pomáhají při výstupech i sestupech. Lépe se navíc rozloží zátěž, takže je sport šetrný k pohybovému aparátu. A rovněž spálíte více kalorií, než při klasické chůzi – energetický výdej může být vyšší až o třetinu.

Nejsou hole jako hole...

První průkopníci nordic walkingu se pustili do chůze s lyžařskými holemi – běžkaři tak v létě trénovali „na sucho“. Traduje se, že za vznikem sportu může následující událost: Když se na počátku roku 1988 kvůli nedostatečné sněhové nadílce nemohl uskutečnit plánovaný běžkařský závod v Helsinkách, organizátory napadlo, že se zkrátka obejdou bez lyží a účastníky nechají s holemi pouze chodit. Akce, která možná zprvu vypadala jako recese, vzbudila zájem a ze Skandinávie se nový sport rozšířil i do Spojených států. Později vznikly speciálně vyvinuté hole, které prošly vývojem a dnes jich na trhu naleznete celou řadu. Na rozdíl od turistických holí mají rukavičkové poutko, do něhož se upevní dlaň. Umožňuje se zapřít a po odpichu hůl pustit za sebe – a následně ji zase pohodlně uchopit, aniž by upadla. Zároveň mají ostrý ocelový hrot, na nějž je však možné nasadit gumovou „botičku“, pokud přírodní stezky vyměníte za asfaltovou silnici či chodník. Hole mohou být teleskopické, které se snadno složí a dají do batohu. Zároveň umožňují různé nastavení velikosti, takže se o ně mohou střídat osoby s odlišně vysokou postavou. Oproti nim pevné hole mají lepší tlumivost, proto je nadšení nordic walkeři preferují. Jejich délku je nutné zvolit podle velikosti postavy, obecně platí, že výška hole by měla odpovídat výšce postavy v centimetrech vynásobené číslem 0,68. Je ale dobré je v obchodě vyzkoušet – když vezmete hůl do ruky, měl by loket svírat pravý úhel. Velikosti holí všeobecně odpovídá i velikost rukavičkového poutka (S, M nebo L).

Bezpečně na cestu...

Chůze je pro člověka přirozená, má pozitivní vliv na srdce a plíce, hladinu tuků a cukru v krvi, podporuje kvalitní spánek i celkovou psychickou a fyzickou kondici. Hole navíc nutí člověka se napřímit, takže má lepší postoj, a pomáhají se správným rytmem kroků. Nordic walking je zdravá a bezpečná aktivita pro širokou škálu lidí každého věku (nedoporučuje se pouze malým dětem). Bývá dokonce mnohdy součástí lázeňských léčebných terapií. Nezapomínejte však na rozcvičení a krátký strečink před výšlapem i po skončení – minimalizujte tím rizika úrazu, natažení svalu či problémů s klouby. Pokud máte s klouby potíže a bojíte se, že vás během nordic walkingu rozbolí, nemusíte hned házet flintu do žita. Můžete je podpořit užíváním doplňků stravy, které napomáhají v jejich regeneraci – jedná se například o přípravky obsahující chondroitin sulfát (Condrosulf) anebo glukosamin sulfát (GS Condro DIAMANT). Pokud máte pochybnosti o vhodnosti nordic walkingu vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, neváhejte se poradit s lékařem. Minimalizovat zdravotní dopady můžete také navštívením kurzu nordic walkingu, kde se díky zkušenému instruktorovi naučíte správnou techniku, bezpečnostní zásady a můžete eliminovat začátečnické chyby v úchopu a pouštění hole nebo se vyhnout nesprávnému držení těla. Zároveň vám také může pomoci s výběrem správného vybavení. Existují i specializovaná nordic walking centra s možností zapůjčení holí a objednání instruktora.

Nezapomínejte na vhodné oblečení
Ze Skandinávie pochází nejen nordic walking, ale také řada značek, specializovaných na outdoorové oblečení vhodné pro tuto sportovní aktivitu. Správný oděv je totiž stejně důležitou výbavou jako samotné hole, jelikož musí zajišťovat pohodlí a tepelný komfort, zvláště pak u revmatiků a seniorů. Dalšími důležitými parametry je prodyšnost a odvádění vlhkosti od těla. „Tyto vlastnosti splňují například i syntetické materiály, ale mají nevýhodu, že vzhledem k zápachu je musíte po každé fyzicky náročné aktivitě prát, a pokud zastavíte, rychle prochladnete, neboť syntetické materiály chladí. Jejich výhodou je, že poměrně rychle vyschnou. Stále ale musíme brát na zřetel, že na sobě máme umělé vlákno (většinou vyrobené z ropy), ne zrovna šetrné k přírodě. Dalším materiálem, velice rychle se rozšiřujícím a stále oblíbenějším mezi nordic walkery je merino vlna. Ta také dobře odvádí pot od těla ale je navíc antibakteriální, takže ani po několikerém výběhu nezapáchá a nemusí se prát, což obzvláště pánská část populace ocení. Perfektně reguluje teplotu a hřeje, i když je mokrá, takže nehrozí prochladnutí, když se na cestě potřebujete na chvíli zastavit, nebo se po jejím skončení nemáte do čeho převléknout. Navíc je to přírodní, snadno obnovitelný materiál. Úplně nevhodná jsou naopak trička bavlněná a všechny materiály, ve kterých se budete cítit jako v igelitu,“ říká Tomáš Uglaj ze společnosti Norská móda, která skandinávské outdoorové značky zastupuje na českém trhu. Z hlediska střihu by vám mělo oblečení dobře sedět, aby nevznikaly otlaky a tření. Špatně umístěné švy mohou vést až ke vzniku odřenin, nemluvě o tom, že třením se snižuje životnost oděvů. Pro pohodlnější úchop hole si můžete pořídit také speciální bezprsté rukavice z prodyšného materiálu se zpevněnou dlaní, které mají pohodlnou regulaci obvodu díky manžetě se suchým zipem (např. RaidLight Fingerless Trail Glove). Nezapomínejte samozřejmě ani na kvalitní a pohodlnou obuv.