Útraty za obědy prudce vzrostly, ale jíme v restauracích méně často

18.07.2020 \\ Podniky

Jídlo v restauracích podražilo. Češi zaplatí mnohem více než před koronavirovou krizí. Průměrná útrata za oběd v restauracích byla v červnu 134 korun a 40 haléřů. To je o 4 koruny a 50 haléřů více než letos v únoru, v porovnání s loňským červnem pak jde o nárůst o celých 10 %. Zatímco útraty rostou, počty návštěv se v restauracích ještě nedostaly na úroveň před krizí. V červnu se do nich šlo naobědvat téměř o 18 % méně lidí než před rokem. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 200 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred.

Důvodem růstu útrat jsou nyní především vyšší ceny jídel, kdy restaurace do svých cen promítají rostoucí ceny surovin. Výrazně v posledních týdnech podle ČSÚ zdražují například zelenina a ovoce, mouka, cukr a maso.

Část restaurací se pak vyššími cenami může snažit dohnat předchozí ztráty. „Posledním z důvodů růstu útrat pak je, že lidé sice zatím chodí do restaurací méně často, ale když už na oběd zajdou tak si více dopřávají a také dávají vyšší spropitné, aby restauratéry podpořili,“ říká šéf marketingu a inovací Edenredu Jakub Ryba.

Pokles počtu návštěv v restauracích je ale podle něj důkazem, že krize restaurací neskončila hned s úderem jejich otevření. „To nejhorší, tedy uzavření provozů, mají restaurace za sebou. Červnový téměř pětinový meziroční pokles návštěv je ale stále poměrně vysoký, a to se v něm neodráží propad z důvodu úbytku zahraniční turistiky. Pozitivním signálem je, že frekvence návštěv se i v průběhu červa postupně zvyšovala a v druhé polovině měsíce jsme byli již jen 13 % pod dlouhodobým průměrem. Je ale jasné, že restaurace za sebou potáhnou období několika měsíců propadů, což mnohé nemusí ustát,“ říká Jakub Ryba.

Edenred se proto nyní snaží hospodám pomoci. Svým více než 240 000 uživatelům stravenkových karet rozdává za každých 5 zaplacených obědů v restauraci jeden oběd zdarma. Lidé, kteří se do akce zapojili, navýšili prokazatelně počet svých návštěv do restaurací o desítky procent. „Je to cesta, jak efektivně přivést do restaurací co nejvíce lidí, a to k opakovaným návštěvám,“ uvedl Jakub Ryba.“

Vůbec nevíce zaplatí lidé za obědy v Praze – průměrná útrata zde poprvé v červnu převýšila 150 korun. Za méně než 130 korun pak lidé obědvají již jen v šesti tuzemských krajských městech. Ještě před rokem to přitom bylo v celé zemi s výjimkou hlavního města.

Kronakrize pohostinství výrazně postihla. Nejhorší byla situace v březnu, kdy se počet transakcí s obědovými kartami snížil na 17 % a i průměrná útrata padla o deset korun. Dubnová průměrná útrata se vyšplhala na 125,20 haléřů a propad trhu byl za celý měsíc cca 80 %. Postupně se situace zlepšovala, po otevření vnitřních prostor restaurací se vrátilo 66 % procent hostů a jejich počty postupně stále rostou. Přesto pohostinství podle odhadů Edenredu na krizi doposud doplácí částkou kolem 25 miliard korun. Další miliardy pak může sektor ztratit, pokud ministerstvo financí prosadí ve sněmovně stravenkový paušál.

Poznámka: Údaje TRC Indexu i frekvence návštěv jsou očištěny od akce obědů zdarma. Soutěžící se do statistik nezapočítávají. 

Fotogalerie