Ekologická alternativa kůže? Dejte šanci korku!

02.06.2020 \\ Fashion

Čím více se mluví o ekologických a etických dopadech kožedělného průmyslu, tím více lidí hledá ke kůži alternativy. A těch naštěstí neustále přibývá. Jedním z nejoblíbenějších materiálů pro výrobu kabelek, peněženek, batohů i bot je korek. Je totiž lehoučký, pružný, přirozeně voděodolný a ekologický. A když ho vezmou do ruky šikovní návrháři, tak i opravdu krásný. Stylové výrobky z korku prodává EtikButik

Korek je kůra dubu korkového, který roste především ve Středomoří. Více než polovina světové produkce pochází z Portugalska. Výhodou je, že pro získání korku se strom nemusí pokácet, stačí seříznout kůru a dub roste dál. Jde tedy o velmi udržitelný materiál, který se navíc snadno recykluje. 

Korková móda

Jako ekologická alternativa kůže při výrobě kabelek, bot nebo peněženek se korek hodí skvěle. Je lehoučký, přirozeně voděodolný a snadno se udržuje, stačí otřít vlhkým hadříkem. Jeho pružnost oceníte hlavně u bot, protože nohám poskytuje dokonalou oporu a minimalizuje otřesy při chůzi. V pražském EtikButiku a na etikbutik.cz najdete tašky, batohy, peněženky a pouzdra od německé značky UlStO, boty od portugalských NAE Vegan Shoes nebo doplňky od jejich krajanů Artelusa.

Přírodní korek je specifický svou strukturou, díky které má každý výrobek z něj jedinečný vzhled. Pokud vás typický vzhled korku neoslovil, vězte, že na trhu jsou i varianty s potiskem nebo rovnou obarvené. Třeba na elegantní černou. 

„V EtikButiku nenajdete výrobky z kůže, protože jde o problematický materiál z etického, ale také ekologického a společenského hlediska. Hledáme proto alternativy z veganské kůže (mikrovláken), korku, ananasu (Piñatex), na bázi rostlinných olejů nebo z recyklovaných PET lahví, airbagů a pneumatik,” vysvětluje Olga Garajová, zakladatelka EtikButiku.

V pražském EtikButiku na Rašínové nábřeží 54 najdete etickou módu pro ženy, muže i děti, veganskou obuv a doplňky, přírodní kosmetiku a také zero waste potřeby pro domácnost.

Otevřeno je pondělí - pátek od 12 do 19 hodin a v sobotu od 10 do 15 hodin.

Fotogalerie