Pečujte o zahrádku podle Luny

06.04.2020 \\ Design/Domov

Lunární cykly mají svá pravidla a jejich znalost z nás může udělat krále pěstitelů, protože na zahrádky, sady i pole má obrovský vliv.

Měsíc při svém putování krouží kolem Země. Jeho opakující se cyklus trvá 28 dní a v každém znamení zvěrokruhu se nachází asi tak 3 dny. Pokuste se vyladit své záhony s energií Měsíce, čeká vás pak větší úroda, protože příroda vám vaši znalost a péči oplatí. Síla Měsíce vzrůstá mezi novoluním a úplňkem a klesává s ubývajícím Měsícem.

Jako správný zahradník se musíte naladit i na dýchání půdy a rostlin, s přílivem se nadechují a s odlivem vydechují. Musíme však nezbytně podotknout, že rostliny mají také své nároky na kvalitu půdy, vodu, teplo a také světlo.

Fáze měsíce:

Nov

Měsíc se nachází mezi Sluncem a Zemí. Měsíc je přikloněn k Zemi neosvětlenou stranou.

Co dělat na zahrádce: stříhat ovocné stromy, míza směřuje dolů a stromy méně krvácí.

Dorůstající Měsíc – první čtvrť (v latině cresco = rostu)

Na obloze vidíme jen úzký srpek (tvar písmene „D“), toto období trvá asi tak 2 týdny. Míza a šťávy stoupají vzhůru.

Co dělat na zahrádce: období sázení, všechny rostliny velmi dobře zakořeňují. Očkujeme a roubujeme, je důležité podotknout, že rouby se v tomto období lépe ujímají. Sílí tvorba listů, květů i plodů. Sečeme trávu, zatěžujeme (stlačujeme) kompost.

Pozor, nehnojíme, půda přijímá méně vody, která zůstává na povrchu. Ve vodních znameních můžeme proutkařit, je to příznivý čas i pro čistění studny, je i vhodný čas pro zpevňování břehů řek.

Úplněk

Měsíc doputoval na opačnou stranu, než je Slunce a k Zemi je přivrácen osvětlenou stranou.

Co dělat na zahrádce: je to čas nejvhodnější pro sběr bylinek, mají totiž nejvíce účinných látek. V žádném případě nestříháme stromy, protože by mohly vyschnout!

Ubývající Měsíc – poslední čtvrť (v latině decresco = zmenšuji se)

Po úplňku říkáme, že Měsíc couvá (tvar písmene „C“), šťávy rostlin klesají ke kořenům a kořenová zelenina sílí.

Co dělat na zahrádce: Zmlazujeme keře a stromy, můžeme stříhat či prořezávat stromky, pokud je jejich čas, můžeme dělat postřiky proti nadzemním škůdcům a vysazovat kořenovou zeleninu. Sázíme také dvouleté rostliny, trvalky, stromy a keře. Vyvážet můžeme hnůj, ale rozhazujeme ho až za úplňku a ihned zapravujeme do půdy, abychom zabránili zbytečné ztrátě dusíku. Zakládáme komposty. Zpracováváme a uskladňujeme úrodu. Opravujeme cesty a cestičky.

Co byste ještě měli vědět:

  • Měsíc stoupá na cestě od Střelce k Blížencům, to sklízíme
  • Měsíc klesá od Blížence ke Střelci, to sejeme a vysazujeme

Znamení zvěrokruhu podle živlů

  • Oheň: Beran, Lev, Střelec, vliv na plod
  • Země: Býk, Panna, Kozoroh, vliv na kořen
  • Vzduch: Blíženci, Váhy, Vodnář, vliv na květ
  • Voda: Rak, Štír, Ryby, vliv na list