Není kolagen jako kolagen

23.02.2020 \\ Zdraví

Pří studování kosmetických přípravků slibující věčné mládí, redukci nebo výplň vrásek a zvýšení pružnosti pleti, často nemůžeme minout jednu surovinu. Tou je KOLAGEN! V kosmetice ho tak vnímáme téměř jako unikát, spásu a zázrak, přičemž si často ani neuvědomujeme, že k našemu tělu neodmyslitelně patří. Právě kolagen je součástí našich chrupavek a kostí, ale i našich tkání. Kosmetikou s kolagenem, tak vracíme našemu organismu jeho přirozený základ. Ovšem, stejně jako všude, platí i zde, není kolagen jako kolagen. Pronikněte s námi do světa pečující anti-age kosmetiky a poznejte, kdy a s jakými přípravky můžete být klidní.

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základem chrupavek, vaziv a kostí a dokonce tvoří 10 % naší celkové hmotnosti. Kde je však zcela nezbytný je právě naše kůže, ta jí obsahuje až neuvěřitelných 70 %. Kolagen tak patří mezi základní stavební prvky našeho těla, a dokonce má na nás větší vliv, než by se mohlo zdát. Právě on totiž stojí za vzhledem a vitalitou naší pokožky i kvality vlasů a nehtů. A co je ještě lepší: naše tělo si v nižším věku dokáže kolagen samo vyrábět, takže se o jeho dostatek během mládí rozhodně nemusíme obávat.

Kritické období však může nastat po našem 25roku věku. V této době se setkáváme s jeho prvním úbytkem. Tělo jej už zkrátka nedokáže jednoduše obnovit, což za krátko i sami na vlastní kůži pocítíme. Naše pokožka je najednou sušší, bez energie i pružnosti, máme pocit, jako bychom vysychali a k tomu všemu se mu lámou a třepí vlasy. První známky stárnutí se hlásí o slovo.

Když chybí kolagen…

Ať chceme nebo ne, úbytek kolagenu na sobě po určité době spolehlivě poznáme. Naše pleť mluví za nás. A kdo by se rád díval na pomalu se rozrůstající vrásky nebo ztrátu přirozené elasticity kůže? Vyčkávání, že se po čase naše pleť a její kvalita opět zlepší není tím nejlepším rozhodnutím, a tak je třeba jednat co nejrychleji. Čím dříve totiž začneme s péčí o naši pokožku, tím rychleji se zase budeme cítit „ve své kůži“.

O tom, že nemůžeme s dodáním kolagenu vyčkávat náš možná přesvědčí i naše nehty nebo vlasy, které se lámou či třepí. Není na co čekat, jde se na věc!

Není kolagen jako kolagen…

Jedno jediné slovo a přitom 27 různých typů. Ano, je to tak! Kolagenu totiž existuje 27 různých druhů. V pleti se nachází kolagen prvního typu, ten je dokonce přítomen i v kostech, zubech nebo šlachách.

V krevních cévách je kolagen pátého typu, s prenatálním vývojem je spjat kolagen třetího typu a na kolagen druhého typu narazíme například ve chrupavkách.

Pozor však musíme dát i na to, jaký kolagen do svého těla chceme dodat. Nejlepší volbou je vždy „živý“ neboli biologicky aktivní kolagen. Ten snadno pronikne do naší pokožky a působí v místech, kde je ho nedostatek. Vyhýbat bychom se naopak měli uměle vyráběnému kolagenu. Ten totiž může jen zatěžovat naši pleť, ucpávat póry nebo na ní dokonce vytvářet nepřirozený film, který pokožce nedovolí dýchat.

Kde narazíme na kolagen

Kolagen však není jen výsadou pleti nebo kosmetických přípravků, ale narazíme na něj i v celé řadě dalších odvětví a oborů. Jsou to především:

Zdravotnictví
Kolagen se dá velmi snadno upravovat, dobře je vstřebává, a hlavně není škodlivý. To jsou hlavní důvody, proč se využívá hojně i ve zdravotnictví. Nalezneme jej třeba v řadě léčiv, nitích nebo protézách.  

Potravinářství
Známé je i jeho užití v potravinářství. Tlačenky, aspiky, želatinové bonbony, ale i potravinové doplňky – tam všude se kolagen nachází. V této formě dokáže fungovat například pro zlepšení pevnosti chrupavek, vaziv nebo jako výživa kloubů.

Výzkum
Trochu tajemnou kapitolou samu pro sebe je pak výzkum. I tam je ale kolagen zcela nezbytný. Důkazem toho jsou například kmenové buňky, kdy kolagen dokáže vytvořit skvělé prostředí pro jejich růst. Urychluje totiž i jejich dělení či tvorbu nové tkáně, stejně tak se využívá třeba i při vývoji tkáňových náhrad.

Jak na kosmetiku s kolagenem

Jednou ze skvělých možností, jak bojovat proti věku je právě za pomoci kosmetiky s kolagenem. Kolagen je totiž skutečným zázrakem, který nás dokáže zbavit vrásek, jež rychle vyplní, dodá naší pleti opět vláčnost a hydrataci. a dokonce dokáže opět stimulovat tvorbu původního kolagenu. Chce to však začít s péčí o naši pleť včas a volit přípravky se skutečně kvalitními surovinami.

Není od věci začít užívat krémy nebo séra s kolagenem už okolo 25roku. Právě v tomto věku dochází k prvnímu úbytku kolagenu, kdy ho tělo už nezvládne samo vyrobit. Včasným užitím, tak jednak vhodně doplníme kolagen a dokážeme opět nastartovat i proces jeho obnovy. Od 35roku věku by už v kosmetické výbavě každé ženy neměly kolagenové přípravky rozhodně chybět. K dalšímu výraznému úbytku kolagenu a stárnutí pokožky pak dochází okolo 50 roku a v období menopauzy.

Zásadní otázkou je ale i výběr a nákup kosmetiky obsahující kolagen. Pokud narazíme na krém, kde je kolagen uveden jen jako jedna z nespočtu surovin, nemůžeme očekávat zázraky. Pří výběru se totiž musíme soustředit na ryze kolagenové přípravky, ve formě krémů a sér. Studovat musíme i procentuální zastoupení této suroviny. Pokud je nižší než 20 %, změny nebudou na naší pleti ihned patrné. Naopak u přípravků obsahujících třeba 96% kolagen zaznamenáme rozdíl prakticky ihned po aplikaci.

Při výběru však musíme důraz klást i na kvalitu surovin. Pleti vždy nejvíce pomůže biologicky aktivní kolagen – ten má totiž schopnost proniknout přímo do tkání, které stimuluje a dokáže zajistit jeho přirozenou obnovu. Naopak chemicky získaný kolagen je většinou jen krátkodobou pomocí a naopak, při dlouhodobém užívání může ještě zhoršit stav, kvalitu a zdraví naší pleti.

Tipy pro vás

Dokonale mladistvý vzhled, vypnutá pleť a konec vrásek, může být blíže, než se zdá. Stačí jen sáhnout po vhodných přípravcích, třeba po těch se skutečně kvalitním přírodním kolagenem.

Okamžitá revitalizace pleti
Collagen Active Krém – pro sametovou pleť i ochranu a hydrataci

Jemný krém s obsahem 96 % kolagenu a vitamínu E ocení jakákoli pleť nad 25 let. Stimuluje kolagenová vlákna, urychluje procesy vyhlazování vrásek a navozuje efekt sametové pleti. Zároveň pleť chrání, hydratuje a revitalizuje. Ideální jako denní i noční krém.

524 Kč, 50 ml, www.forlifemadaga.com

Remodelace obličeje bez skalpelu
Remodelling  Elixir Biological – s komplexem látek pro remodelaci pleti

Krémový elixír pro zralou pleť lze použít jako denní i noční krém. Skvěle se vstřebává a má rychlý anti-age efekt, zajistí lifting pleti i její ochranu. Obsahuje biologicky účinné látky pro remodelaci pleti, nijak ji nezatěžuje ani neucpává póry.

795 Kč, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Věčné mládí s 96 % kolagenem
Collagen Active Sérum – s aktivním 96 % kolagenem

Speciální sérum s obsahem 96 % kolagenu dokonale vyhladí vrásky a zvýší elasticitu pleti. Sérum se rychle vstřebává a efekt je tak viditelný prakticky okamžitě. Přípravek pleť nezatěžuje a dodává ji mladistvý vzhled.

655 Kč, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Fotogalerie