Jak je to s nemocí z prsních implantátů?

10.03.2020 \\ Zdraví

Mohou ženy opravdu onemocnět díky prsním implantátům? Termín breast implant illness, čili nemoc z prsních implantátů, se kterým se často můžeme setkat však není medicínskou diagnózu, ale jde o souhrn specifických příznaků, který používají ženy se silikonovými implantáty. 

Soubor příznaků je mnohočetný a zahrnuje: únavu, úzkost, nespavost, depresi, zamlžené vnímání, vypadávání vlasů, bolesti na hrudi, bolesti hlavy, neurologické problémy, poruchy imunity a další. Strach ze silikonových implantátů mají na svědomí také sociální média a nepřesné informace. Diskuze o tématu k nám pronikla ze zahraničí, kde se o "breast implant illness" mluví poměrně častěji. „V současné době nemáme žádné vědecké studie, které by potvrzovaly, že silikonové implantáty způsobují specifické symptomy v rámci syndromu breast implant illness,“ řekl k tématu doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D. z kliniky Esthé.

Případy, kdy si pacientky stěžují na podobné symptomy, dávají to za vinu silikonovým implantátům a žádají jejich kompletní odstranění, se vyskytují i u nás. „Potíže některých pacientek jsou reálné a musíme jim věřit. Otázkou nadále zůstává, zda jim vyjmutí implantátů a tzv. kapsuly (pouzdra kolem implantátů) od těchto symptomů pomůže. Dle vědeckých studií i současných znalostí by vyjmutí silikonových implantátů nemělo mít vliv na změnu stavu. Některým pacientkám se ale po vyjmutí implantátů uleví. S největší pravděpodobností se jedná o psychologický vliv, které má na pacientky vlastní vyjmutí implantátů,“ řekl dále doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D. Na potíže si však stěžují spíše ženy, které mají silikonové implantáty. Dle slov MUDr. Měšťáka byl také zaznamenán případ, kdy si pacientka nechala vyjmout prsní implantát a ulevilo se jí od potíží, nicméně poté zjistila, že neměla silikonový implantát, jak si myslela, ale implantát plněný fyziologickým roztokem.

Zcela identické potíže se vyskytují i u jiných onemocnění, které jsou pro lékaře i v dnešní době záhadné, jako jsou například únavový syndrom nebo borelióza. „Potíže pacientek mohou být způsobené celou řadou jiných faktorů. Pacientky by tyto potíže mohly mít i bez implantátů a proto jim vyjmutí implantátů nepomůže. A pokud ano, tak se jedná s největší pravděpodobností o psychologický vliv,“ míní doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D. V tuto chvíli neexistují lékařské studie, které by nemoc z prsních implantátů potvrdily. Silikonové implantáty má v současné době obrovské množství žen a jedná se o jeden z nejvíce sledovaných zdravotnických prostředků. Proto ženy, které je mají nebo ty, které o jejich implantaci uvažují, mohou být klidné.

Foto: klinika Esthé a Jaroslav Fikota