Změny nálad a návaly horka můžete v menopauze zahnat!

24.02.2020 \\ Zdraví

Když žena překročí „padesátku“, i když u žen se nemá věk prozrazovat, čeká ji mnoho vnitřních změn, se kterými se musí vyrovnat. Kromě častého střídání nálad zažívá i fyzické problémy, které jí znepříjemňují každodenní život. Menopauza nebo také klimakterium kromě návalů horka, problémů se spánkem a přibírání na váze přináší i ztrátu plodnosti. Toto období přesto není nemocí, ale přirozeným stádiem jejího života!

Vše však začíná o trochu dříve, už okolo 45 roku života se začne postupně snižovat tvorba pohlavních hormonů progesteronu a estrogenu, až dojde k postupnému vymizení menstruace. Vaječníky přestanou každý měsíc plnit svou funkci a uvolňovat vajíčko, čímž žena ztrácí možnost otěhotnět. Přestože to většina z nás vůbec nezaznamená, menopauza přichází často nenápadně už kolem 40. roku, a to v podobě stále nepravidelnějšího menstruačního krvácení. Tento stav nazýváme premenopauza a můžeme ho považovat za předvoj přicházející menopauzy.

Jakmile klimakterium propukne naplno, už ho nelze ignorovat. Nejčastěji nás trápí návaly horka, které přichází nezávisle na okolní teplotě. Výjimkou není ani noční pocení a s ním spojené problémy se spánkem. Právě spánek je do velké míry ovlivněn i výkyvy pohlavního hormonu progesteronu, jenž má pro tělo zklidňující účinky a jehož pokles v kombinaci s poklesem estrogenu narušuje tvorbu melatoninu – takzvaného spánkového hormonu.

Dalším a neméně příjemným příznakem menopauzy je ztráta libida. Ženy v přechodu mívají často problémy s bolestivým pohlavním stykem, který je způsoben sníženou elasticitou kůže a vaginální suchostí, vznikající kvůli poklesu estrogenu. Často se také přidávají infekce a inkontinence, jež mají negativní vliv na ženské sebevědomí. Je pak zcela pochopitelné, že se chuť na sex vytrácí.

Kromě nepříjemných problémů může klimakterium způsobit i komplikace, které vážně ohrožují zdraví ženy. Jednou z nich je osteoporóza – progresivní onemocnění známé pod pojmem „řídnutí kostí“. Vlivem hormonálních změn totiž dochází k úbytku kostní hmoty a tím i riziku častějších zlomenin. Menopauzální ženy mají také větší riziko srdečních onemocnění, proto by pravidelné návštěvy u lékaře měly být samozřejmostí.

Většinu příznaků menopauzy lze naštěstí zmírnit úpravou životního stylu, která zároveň poslouží i jako prevence zmíněných onemocnění. Ženy v menopauze by měly pravidelně sportovat a doplnit vitamín K2, vitamín D a především vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti. V dnešní době jsou již dostupné speciální doplňky stravy, jež ženám v přechodu poskytnou značnou úlevu. Vyzkoušet můžete například klinicky ověřený preparát GS Merilin Harmony, jenž prokazatelně snižuje návaly horka, pocení i psychické obtíže spojené s klimakteriem. Mimo to je obohacen i o zmíněný vápník a vitamín D3, díky nimž dochází k prevenci osteoporózy. 

GS Merilin Harmony

3měsíční kúra (90 tablet)

Orientační cena:

526 Kč

Dávkování:

1x denně jedna tableta

Účinné látky:

Ploštičník hroznatý, třezalka tečkovaná, cimicifuga racemosa, vápník, vitamin D3

Efekt lze očekávat nejdříve po 4-6 týdnech užívání

www.merilin.cz

Fotogalerie