Barva roku norským vzorům sluší!

17.02.2020 \\ Fashion

Letos přebírá otěže klasická modrá, evokující severskou zimu. Není tedy divu, že také svět norské módy se zahalil do odstínu modři. Užijte si i vy chladné měsíce zachumlaní v barvě roku!

Pantone Color Institute v New Yorku je autoritou ve světě barev, který každoročně vyhlašuje odstín, jenž bude v následujících dvanácti měsících kralovat. Zasahuje do různých oblastí, od interiérového či spotřebního designu, přes aranžování květin, po líčení. A samozřejmě ani říše módy nesmí zůstat pozadu! Zatímco loňskému roku velela korálová, letos se své vlády ujímá modrá.

Institut Pantone se trefil Čechům do noty! Nedávný průzkum totiž ukázal, že právě modrá je u Čechů nejoblíbenější barvou – preferuje ji až třetina z nich. Podle psychologů tato barva reprezentuje klid, emocionální vyrovnanost a vnitřní harmonii. Lidé, kteří ji mají v oblibě, jsou empatičtí a důvěryhodní.  „Žijeme v době, ve které je důležité zachovat si důvěru a víru. Právě tato barva představuje stálost, sebevědomí, pevnost a spolehlivost,“ uvedla Leatrice Eisman, výkonná ředitelka Pantone Color Institute.

Jízda na modré vlně

Vedle nešlápnete nejen s klasickou modrou, ale ani s dalšími tóny jako je safírová, ocelová, kobaltová, či světlé varianty v podobě nebeské modři či tyrkysové. Pestrou paletu modré lze vzájemně kombinovat – a případně k ní přidat i další barvy. Skvěle ladí například s šedou, růžovou či bílou.

Modrou barvu rozhodně nepřehlédnete na hřejivém oblečení norské módy. Elegantní vlněné svetry Dale of Norway umně využívají kontrastů různých odstínů modré, které pojí do oblíbených severských vzorů. Tradiční design vycházející z krojů bunad se tak snoubí s moderním pojetím. Zazářit v modré můžete na sjezdovkách i ve městě – širokou paletu funkčního oblečení nabízí například i značky Bergans, Devold či Kari Traa, která se zaměřuje na dámskou slušivou módu a vedle již zmíněných norských vzorů využívá rovněž kontrastů při zvýraznění švů. Barvu nebe a moře naleznete na spodním prádle, spodní vrstvě funkčního prádla i kabátech a bundách, odráží se rovněž v obuvi Kari Traa či Alfa.

Modrá barva má výhodu, že „pofrčí“ nejen nadcházející sezónu, ale je nadčasová – na rozdíl od jiných tónů nepodléhá rozmarům paní módy a její univerzalita hraje do karet mužům i ženám. Nemusíte se tedy bát, že když si pořídíte oblečení, které je letos trendy, příští rok budete „out“. Zaměříte-li se na kvalitní kousky, poslouží vám v šatníku ještě dlouhá léta!

Fotogalerie