Febiofest předá cenu Kristián herečce Ivě Janžurové

06.02.2020 \\ Magazín

V rámci Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest bude i letos uděleno několik sošek Kristiána. Jednu z nich převezme na slavnostním zakončení festivalu herečka Iva Janžurová, která bude mít v rámci Febiofestu také speciální profil věnovaný výběru jejích filmů. Tato výrazná osobnost českého filmu, která již téměř 60 let stojí před kamerou, bude festivalovým divákům připomenuta projekcemi filmů Morgiana, Penzion pro svobodné pány či Ene Bene.

Iva Janžurová se řadí mezi nejvýznamnější české herečky a na divadelních prknech, filmovém plátně a televizních obrazovkách se objevuje už desítky let. Její rodiče byli pedagogové a dle rodinné tradice nejprve začala studovat pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích. Po něm nastoupila na pražskou DAMU do ročníku vedeného Vlastou Fabianovou a v roce 1963 divadelní akademii absolvovala. Své první angažmá získala v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, odkud odešla do Divadla na Vinohradech a následně do Národního divadla. Hostovala také v Divadle Kalich a s celoživotním partnerem Stanislavem Remundou a dcerami Sabinou a Theodorou hrála v rodinném zájezdovém divadle. Po několika menších rolích ji v šedesátých letech pro film objevil režisér Karel Kachyňa, který ji obsadil do filmu Kočár do Vídně. Další výrazné dramatické postavy ztvárnila ve snímcích Juraje Herze a za roli ve filmové adaptaci Petrolejové lampy získala nominaci za nejlepší ženský herecký výkon na festivalu v Cannes. Cit pro komediální polohu ukázala především v televizních filmech v sedmdesátých a osmdesátých letech ve slavných komediích, jako je Pane, vy jste vdova, Marečku, podejte mi pero a mnoha dalších. Společně s Jiřinou Bohdalovou a Jiřinou Jiráskovou vytvořila oblíbené trio v hudební komedii Světáci. Zároveň se v této době stala jednou z nejvíce obsazovaných hereček. Kromě televizních filmů se také objevila v řadě televizních inscenací a zábavných pořadů. Iva Janžurová je držitelkou dvou Českých lvů za snímky Co chytneš v žitě a Ene bene, ceny Alfréda Radoka a Ceny Thálie. 

MFF Praha – Febiofest uvede v rámci profilu tři filmy Pension pro svobodné pány (1967), Morgiana (1972), Ene bene (1999). 

 

Fotogalerie